Buna ziua,
anul trecut am semnat un contract de bursa/practica ce prevede urmatoarea clauza:
"BENEFICIARUL [adica eu] se obligă:
c. să profeseze, prin angajare, pe o perioadă de cel puţin x ani, pentru un salariu net de cel puţin x EUR pe lună"
Iar anul trecut am fost angajat in urma perioadei de practica si primesc un salariu la cursul de schimb de 3,8ron/euro.
Contractul de angajare nici acum nu l-am primit, dupa 3 luni de la angajare, iar acolo a fost scris salariul echivalent in ron a celor x EURO.
Nici unul dintre contracte nu specifica un curs de schimb valutar.
Am inteles ca firma stabileste pragul doar dupa ce se stabilizeaza cursul de schimb ron-euro.
Problema e ca, eu sunt platit la cursul de schimb de 3,8ron insa platesc rata la banca la cursul de 4,3ron/euro.
In acest caz, daca euro isi continua ascensiunea eu nu voi mai putea plati rata la banca !
Sunt 2 contracte pe care le-am semnat, si da, scrie ca voi fi platit in euro, insa nu se specifica la ce schimb valutar.
In acest caz, ce m-ati sfatui sa fac ? La banca, nu ma pot duce sa le dau exact cat imi da firma !
Una-i una, alta-i, alta.Cred ca e mai important contractul de munca.Probabil ca poti sa-i ataci pentru nerespectarea contractului de acordare a bursei.Sa vedem ce vor raspunde avocatii.
Salariul se acorda in baza c.i.m. incheiat intre dvs si angajator, atata timp cat nu exista un act aditional de modificare a c.i.m. referitor la salariu.
Nerespectarea c.i.m. este o problema, iar nerespectarea contractului de acordare a bursei private este alta problema. C.i.m. are ca temei Codul muncii, iar celalalt contract dispozitiile Codului Civil - art.969 "Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante".
Pentru nerespectarea acestui contract puteti actiona in instanta angajatorul.
Le-am amintit de încălcarea clauzei amintite şi le-am cerut să-mi răspundă de ce au încălcat-o. S-au scuzat spunând că nu e de domeniul lor - juridic. Datorită faptului că au încălcat angajamentul, l-am încălcat şi eu recunoscând acel act ca fiind nul.
În felul acesta nu s-a ajuns la judecată şi fiecare a plecat pe drumul lui fericit.