avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retrogadare functie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retrogadare functie

Buna seara,
revin cu noile intamplari de la locul de munca:
pe scurt, in martie m-am intors la locul de munca dupa concediul de crestere si ingrijire a copilului.Nu am mai fost pus pe functia de conducere pe care eram inaine sa intru in concediu si 6 luni am fost lasat in pace.Dupa aceasta perioada mai exact 6.09 am tot fost presat sa-mi dau demisia dar m-am tinut tare si mi-am vazut de treaba incercand sa fac in asa fel incat sa nu aiba ce sa-mi reproseze profesional.Mai nou mi-au spus ca voi ramane pe functia actuala dar binenteles i-mi vor miscora si salariul corespunzator functiei.Pana in acest moment nu sa intamplat acest lucru, salariul si functia din cartea de munca nu au fost modificate.La ultima discutie, probabil in disperare de cauza mi-au spus ca defapt i-mi vor da mai putini bani decat celuilalt coleg care ocupa aceeasi functie pe care activez acum, si sa ma astept sa primesc notificarea care atesta acest lucru.
Intrebarea este: cum sa ma apar in continuare? mentionez daca este cazul ca nu am avut niciodata abateri disciplinare, sanctiuni sau avertismente.
Multumesc.
George Angheloiu
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:46, 19 Decembrie 2012
Nici un element esential al contractului de munca nu poate fi modificat unilateral de angajator.
Astfel, daca dumneavoastra nu semnati un act aditional de modificare a salariului atunci salriul nu se poate modifica in mod legal; daca angajatorul modifica negativ salariul in mod nelegal il actionati in judecata la sectia litigii de munca a tribunalului si va fi obligat sa va plateasca diferentele de bani retinute ilegal. Termenul de prescriptie e cel obisnuit, de 3 ani.
Anterior modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le modifice (art.17 alin.1 C.mun.).

Asadar, potrivit legii, angajatorul va va informa cu privire la modificarea clauzelor contractului individual de munca . Dvs aveti posibilitatea de a accepta sau nu acea modificare.

Daca nu accept ce ramane de facut? demisia sau instanta? ce sanse am in instanta si mai ales ce motivatie legala poate invoca in conditiile in care disciplinar nu se pune problema?
Daca nu semnati actul aditional , atunci nu are cum sa va modifice salariul ... daca va decide unilateral , fara acordul dvs, atunci va trebui promovata o actiune in instanta.
Deci in concluzie notificarea pe care trebuie sa o astept nu are doar rol informativ ci trebuie sa fiu si eu de acord cu noile modificari? ( cred ca vor venii zile dificile, nu-i vad sa renunte prea curand la aceasta actiune ). Si inca un element care cred ca a trecut neobservat: vor sa-mi dea un salariu mai mic decat cel al colegului meu desi in regulamentul de ordine interioara am gasit un paragraf in care scrie ca se obliga ( compania ) la recompensa egala pentru aceeasi munca.

Alte discuții în legătură

Schimbare sau delegare de atributii ? angajatlastat angajatlastat Nu sunt de acord cu mutarea mea in alt compartiment si i-am anuntat de acest lucru. Angajatorul imi modifica continutul muncii pe șest, dandu-mi ocazional ... (vezi toată discuția)
Modificare cim pe baza de decizie etta etta Am o nelamurire. Pentru modificarea unor clauze din CIM referitoare la salariu si schimbarea functiei este obligatoriu incheiarea unui act aditional sau este ... (vezi toată discuția)
Modificare program de lucru de catre angajator ContSters233391 ContSters233391 Buna ziua, In situatia in care angajatorul doreste sa modifice prin act aditional la CIM programul de lucru de la 9.30 la 18.30 in felul urmator: - 9.00 ... (vezi toată discuția)