As dori sa supun atentiei un subiect legat de un proces de succesiune in derulare:
- in cazul in care cele doua parti angajate in proces de dezbatere succesiune pe o casa nu se inteleg si datorita faptului ca un proces poate dura ani intregi , pana la o decizie finala , se poate apela la un executor judecatoresc care sa le imparta casa in doua parti pentru a nu se ajunge la violente ? Partile nu se inteleg , se tot ameninta , una dintre parti a inchis toate usile , iar cealalta parte nu poate avea acces la casa. Cum se pot linisti lucrurile pana la o sentinta judecatoreasca ? Precizez ca locuinta are 4 camere , cu doua intrari separate .
Va multumesc anticipat pentru un raspuns .
Asa este aveti dreptate , insa lucrurile stau mult mai complexe. De 15 ani ,mama mea - una dintre parti - a locuit in acea casa impreuna cu mama acesteia pana la decesul de anul trecut . Cealalta sora venea doar ocazional sa " mulga" veniturile .Cata vreme a stat cu mama sa , mama mea s-a imbolnavit si a tot amanat operatia pana dupa deces , fiindu-i montata o proteza de sold . In perioada internarii si recuperarii sora acesteia a actionat ca un gangster inchizand totul si trimitand amenintari ca e casa ei si ca nu mai are ce cauta pe acolo . Fiind operata si greu de deplasat mama a ales sa locuiasca in casa sa din oras , urmand ca dupa recuperare sa mearga la casa dobandita de ambele prin act de vanzare cu clauza. Acum pe considerentul interventiei medicale va dati seama ce ar insemna sa o ia la bataie ...
De aceea toate aceste intrebari . Deci credeti ca nu exista alta solutionare pana la decizia judecatoreasca ?
Cu respect
Si pana la urma casa batraneasca pe numele cui este? Intr-un loc spuneti ca se dezbate succesiunea pe casa, in altul ca cele 2 surori au cumparat casa. Pana la urma?
Nu doresc sa va incarc memoria cu prea multe detalii .
Casa batraneasca a fost dobandita de mama mea si sora acesteia prin act de vanzare cumparare cu clauza in 1993. Pana la moartea parintilor , respectiv a mamei , mama mea a locuit acolo .Asa cum am spus imediat dupa deces , mama mea a parasit casa batraneasca si s-a operat . Dupa operatie pe fondul neintelegerilor ( intretimp cealalta sora care vene adoar ocazional a pus lacate peste tot si a inceput cu amenintarile ca va fi casa ei ca vezi doamne mama nu are drept ) mama a deschis partaj succesoral si s-a mutat in casa ei din oras , deplasandu-se foarte greu .Problema e ca procesul e in derulare , si poate ca in timpul acestuia existand aceste neintelegeri casa va putea fi atribuita uneia din parti iar cealalta sa fie compensata . Dat fiind ca mama a locuit acolo poate dovedi in instanta ca ar fi indreptatita ( poate) sa i se atribuie ei casa . In ultima perioada vine mai des cealalta sora sa o vada vecinii ... Pachet de nervi e logic sa fii cand se intampla aceste lucruri.
intrebarea mea era daca se poate actiona in vreun fel ,astfel incat ambele sa aiba acces la casa pana la o sentinta judecatoreasca, nici nu poate fi vorba de mediere...
Mama nu este indreptatita sa i se dea casa doar pentru faptul ca a locuit acolo. In nici un caz, iar pe undeva sora mamei stie ea ce stie.
DAca este sa luam in calcul doar casa, cea mai mare parte apartine matusii d-voastra si nicidecum mamei, iar detaliile de care vorbiti si cu care nu doriti sa ne incarcati memoria sa stiti ca sunt foarte importante ....Este posibil ca aceasta sa ii revina in intregime matusii, aceasta fiind doar obligata sa o despagubeasca pe mama d-voastra.
Simplul fapt ca mama sta in casa nu o sa indreptateasca instanta sa-i dea mamei casa. Asa ca incercati sa o lamuriti pe mama ca degeaba intretine o stare conflictuala ca nu oo sa aiba castig de cauza....
CRED CA NU ATI INTELES : CASA ESTE A MAMEI SI A SOREI , DOBANDITA PRIN ACT DE VANZARE -CUMPARARE CU CLAUZA . DECI AMBELE SUNT PROPRIETARE. ODATA CU CASA SE VA IMPARTI SI PAMANTUL MOSTENIT . CRED CA E CLAR , NU ?