avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sentinta de condamnare- pronuntare/comunicare/termen ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Sentinta de condamnare- pronuntare/comunicare/termen recurs

. Cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare pentru Ministerul Public şi de la comunicare pentru inculpatul ionica ion. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 07 decembrie 2012
care este diferenta intre sentinta si comunicare??
Instanta s-a pronuntat in data de 07.12.2012 printr-o sentinta.
Termenul de recurs curge in mod diferit pentru partile din proces in situatia data:
- pentru Ministerul Public ( parchet), termenul curge de la data pronuntarii, pentru ca procurorul a participat la dezbateri /pronuntare,
- iar pentru inculpat termenul va curge de la data comunicarii copiei dispozitivului sentintei de condamnare, pentru ca acesta a lipsit de la dezbateri/pronuntare.
Acelasi dispozitiv care s-a pronuntat se comunica in copie.
Ultima modificare: Luni, 10 Decembrie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
copia dispozitivului sentintei de condamnare primesc prin posta?
Da, comunicarile se fac prin oficiile postale, insa puteti declara recurs si maine, mai ales ca aveti o pedeapsa cu executare ( asa cum rezulta dintr-un alt topic al dvs. ) si va puteti incurca in calculul termenului.
Nu mai asteptati comunicarea hotararii.
Puteti declara recurs si in termen de 10 zile de la pronuntare.
Datorita faptului ca s-a amanat pronuntarea hotararii instanta a considerat asa insa poate fi riscant sa asteptati comunicarea si sa declarati recurs ulterior.
:offtopic:Interventie moderator.
Am rugamintea sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema, iar in situatia in care mai aveti intrebari/nelamuriri legate de acest subiect,sa continuati discutia aici ( pct.3.3. din Regulament).
pici80 a scris:

As fi recunoscator daca mi-ar putea spune cineva in cit timp de la pronuntare se face comunicarea oficiala a acestuia.
am fost condamnat la 3 ani 6 luni incisoare cu executare si vreau sa declar recurs si asa scrie in site: cu drept de recurs in 10 zile de pronuntare si comunicare.
stiu ca pot sa declar recursul chiar maine dar vreau sa- l aman cat mai mult.
deci mai am timp pana primesc comunicarea prin posta si cei 10 zile vor fi calculati incepand de la data in care am primit comunicarea? (aprox 2-3 luni)
am avut cazuri cand nici nu am primit comunicarea numai ca s obligat sa platesc cheltuieli judiciare

ynocentta a scris:

Nu exista termen concret in interiorul caruia sa se faca comunicarea hotararii motivate a instantei de judecata
Termenul este conditionat de bagajul de activitate al instantei ,de urgenta si complexitatea cauzelor si de alti factori independenti de vointa partilor

pici80 a scris:

Buna ziua am rugamintea de a ma lamuri cu privire la problema ce o voi expune in randurile de mai jos.
Am un dosar PENAL ce a ramas in pronuntare la data de 07.10 si pe portal.just.ro imi apare doar mentiunea "cu drept de recursl" dar nu se mentioneaza daca este cu apel de la pronuntare (adica din 07. 10) sau de la redactare si comunicare.
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra.
mariusinho a scris:

In situatia in care ati fost prezent la judecata pe fond, termenul curge de la pronuntare. Daca nu ati fost prezent la judecata, ori ati fost reprezentati (dar fara a fi prezent personal) de catre un avocat, termenul curge de la comunicare. Cu stima.

pici80 a scris:

nu am fost prezent..comunicarea primesc prin posta? si termenul curge de la data primirii comunicarii?

pici80 a scris:

Daca pronuntarea a fost in data de 07. 12 care este ultima zi pt declararea recursului? (scrie ca termen de 10 zile,dar trebuie sa calculam si ziua pronuntarii?)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculare termen recurs cattie cattie Va rog sa-mi raspundeti cum se calculeaza termenul de recurs? se numara si zilele nelucratoare?Dar ziua pronuntarii hotararii judecatoresti se pune in calcul ... (vezi toată discuția)
Recurs victor11 victor11 Imi puteti care este termenul legal de declarare a recursului in procesul civil ? Termenul curge de la data ultimului termen de judecata sau de la data ... (vezi toată discuția)
Recurs penal cercetasa cercetasa proces loviri si alte violente sentinta pe 25 05 2010 in cat timp face recurs partea vatamata??? la recurs la tribunal se iau din nou declaratii ... (vezi toată discuția)