avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata la CAS pt pensiile private din 2007-2008
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata la CAS pt pensiile private din 2007-2008

Buna ziua, nu stiu daca este forumul bun unde postez. In urma cu aproape 5 ani, in 2007 si 2008 m-am inscris la pensii private, ca sa inscriu oameni la randul meu pt pensiile private. Totul a fost legal, am fost inscris cu acte, in 2009 cred mi-au venit niste taxe pe care trebuiau sa le platesc, impozite din ce imi amintesc, si am crezut ca asta este tot. In urma cu o saptamana mi-au venit alte foi acasa, in care mi s-a spus ca trebuie sa ma prezint la CAS pt a il plati si pe acesta pt anii 2007-2008. Am fost intai la mine in oras si am intrebat cat ar trebui sa platesc, si mi s-a spus ca ar trebui sa platesc 5,5% din suma castigata, care nu ar fi insemnat foarte mult, deoarece am reusit sa strang 3 adeziuni, 2 in 2007 si 1 in 2008( in total 200 si ceva de lei). Ma duc la CAS ca sa vad exact cat am de platit, si, stupoare, mi se spune ca am de platit 700 de lei, 350 pt 2007 si 350 pt 2008( mi s-a explicat ca se ia un an intreg, sau ceva de genul, si chiar daca am facut doar 100 de lei pe an, trebuie sa platesc 350). Nu mi se pare deloc corect, si as dori sa stiu daca este vreo eroare, sau daca este vreo lege in care se spune despre acest lucru. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: burebista7 , utilizator 12:40, 14 Decembrie 2012
Normă metodologică din 13/08/2007
"Art. 8. - (1) Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente virează trimestrial contribuţia calculată la venitul estimat, până la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
(2) În cazul în care contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, la finele anului, înregistrează pierderi sau realizează venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, contribuţia se calculează la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară pentru fiecare lună şi se achită în termenul prevăzut la alin. (4).
(3) Prevederile alin. (2) se aplică numai în situaţia în care venitul din activităţi independente este singurul venit asupra căruia se calculează contribuţia.
(4) Diferenţele rămase de achitat, calculate în raport cu decizia de impunere anuală, se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează şi nu se datorează majorări de întârziere.
(5) La expirarea termenului prevăzut la alin. (4), pentru sumele datorate şi rămase neachitate se vor percepe majorări de întârziere conform procedurii instituite prin Codul de procedură fiscală."
Daca in 2007 si 2008 nu aveati incheiat si un contract individual de munca atunci aveti de plata conform celor de mai sus alin.2. Daca da, aveati incheiat un contract individual de munca, atunci aveti de platit doar 5,5% din venitul net realizat plus majorarile de intarziere la zi.

Multumesc de raspuns. Mai exact suma de 700 de ron este calculata corect? Nu pot face contestatie pentru a plati o suma mai mica? Multumesc anticipat
si nu se poate contesta pentru a plati o suma mai mica?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass retroactiv,venit trimestrial bianca_g1998 bianca_g1998 Buna seara.Sunt PFA din 2005,comert, sistem real.Am functionat 3(trei) luni pe an,iunie- august ,iulie-septembrie etc deci noua luni din an nu am obtinut nici ... (vezi toată discuția)
Contribuþie la fnuass GBC GBC Buna seara, As dori sa ma lămuriţi asupra câtorva aspecte privind calcularea contribuţiei la FNUASS: Din cate am înţeles, contribuţia la FNUASS se ... (vezi toată discuția)
Impozit sanatate mihai1977 mihai1977 buna ziua, sunt persoana fizica autorizata si lucrez in domeniul informaticii. Am autorizatia din 2006 Luna trecuta am primit o instiintare de la CAS ca nu ... (vezi toată discuția)