avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Subiect: Problema Casco/broker - anularea contractului ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Subiect: Problema Casco/broker - anularea contractului pe motiv de neplata


Am nevoie de un sfat in legatura cu o problema legata de o polita CASCO. In data de 16.02.2012 am incheiat o polita Casco pt masina personala, cu plata trimestriala. Rata a 3-a mi-a fost solicitata de broker cu 3 saptamani inainte de termen, la inmanarea sumei nefiindu-mi eliberat decat un simplu decont de prime, urmand sa primesc chitanta la un termen ulterior. Acest eveniment se intampla pe 24.07.2012. Efectuarea platii pentru respectiva plata trebuia facuta, cf contractului, in perioada 16-30.08.2012. Pe data de 09.08.2012 am primit un mail de la broker, in care aceste imi spune ca va efectua plata in perioada 15-28.08.2012. La inceputul lunii august am deschis un dosar de dauna la asigurator pentru furt partial. Nu am primit acceptul pe motiv ca la dosar lipseste dovada de la politie, dovada pierduta de broker. La dosar a existat de la bun inceput un bon de inregistrare, dovada a depunerii unei plangeri la politie.
Timpul a trecut, acceptul de plata nu a venit, iar la sf lunii octombrie am mai deschis un dosar de dauna pentru revopsire integrala. Masina a intrat in service, reparatia a fost efectuata, am ridicat masina din service la inceputul lunii decembrie, iar acum vine partea interesanta:
Asiguratorul m-a informat ca rata a 3-a nu apare platita in sistem, prin urmare polita nu mai este valabila, iar eu sunt debitorul devizului de la service. (7500lei)
Brokerul nu imi mai raspunde la telefon, iar cand am incercat sa iau legatura cu el m-a amenintat printr-un sms sa il las in pace. Am sunat la firma de asigurari cu care colabora si am aflat ca brokerul a plecat din firma, iar in situatia mea mai sunt si alti clienti.
In acest moment, asiguratorul refuza despagubirea pt ambele dosare, atat pentru furtul partial, cat si pentru revopsirea integrala, pe motiv ca neplata ratei a 3-a atrage dupa sine anularea contractului. Ce pot face in aceasta situatie a.i. sa nu fiu nevoit sa platesc pentru ambele dosare? Mentionez ca la momentul deschiderii primului dosar nu era nevoie de plata ratei a 3-a, ci doar de plata primelor 2 rate.

Cel mai recent răspuns: tifrazvan , utilizator 14:02, 17 Ianuarie 2013
Nu am inteles daca pana la urma aveti vreo dovada ca ati achitat acea rata a 3-a. In cazul in care aveti, atunci nu este nicio problema, deoarece asiguratorul raspunde si in situatia in care colaboratorii sai "fug" cu banii.
Daca nu o aveti, atunci situatia este mai complicata, pentru ca pentru dauna produsa dupa scadenta ratei a -3-a nu va datoreaza asiguratorul despagubirea, ci trebuie sa formulati o plangere penala si cerere constituire parte civila impotriva persoanei care v-a inselat.
Pentru dosarul de furt partial asiguratorul va datoreaza insa despagubirea, si trebuie sa le fortati mana prin trimiterea unei convocari la conciliere si chiar a unei sesizari catre CSA, deoarece e inadmisibil sa va tina in asteptare atatea luni.
Pentru a 3-a rata am dovada un decont de prime, ulterior mentionat intr-un mail de catre broker. Prin urmare..doar mailul ar putea fi considerat dovada a incasarii banilor de catre broker, intrucat in mail brokerul scrie ca va face plata cf decontului pe care mi l-a dat.
Pentru dosarul de furt partial o sa le fac o vizita celor de la compania de asigurari, daca e nevoie si o sesizare la CSA.
Multumesc pt raspuns!
Decontul nu reprezinta dovada achitarii ci numai instiintare pentru rata scadenta (scrie si pe el). Cel care a incasat, trebuia sa va elibereze o chitanta.Va fi greu de dovedit fara martori, faptul ca i-ati achitat banii.Daca primul eveniment s-a petrecut inainte de scadenta, acesta va fi achitat de asigurator.Al doilea ramane in sarcina brokerului ca prejudiciu, in masura in care puteti proba plata facuta si ne transmisa de acesta asiguratorului.
Va mai cer ajutorul/sfatul in legatura cu urmatorul aspect:

Conform societii de asigurari, polita mea a incetat sa mai fie valabila de la data de 30august 2012. Cu toate astea, pe 290ctombrie 2012 (eu crezand ca inca sunt asigurat) am mers la un centru de constatare al societatii respective pentru deschiderea unui dosar de revopsire totala. Inspectorul care s-a ocupat de dosar a verificat in baza de date, mi-a spus ca totul este ok, m-a intrebat la ce service vreau sa revopsesc masina si mi-a transmis ca ma pot programa la service. Am facut asta, masina a fost revopsita, iar dabia dupa ce am ridicat masina din service inspectorul care a facut constatarea mi-a transmis ca polita mea nu mai este valabila.

Intrebare:
Pot recupera o parte din prejudiciu pe baza celor relatate mai sus? Daca mi s-ar fi spus de la inceput ca masina nu mai este asigurata, as fi revopsit-o in alt loc, mai ieftin. Ca exemplu concret, as fi putut apela la o cunostinta din Constanta si as fi platit 2200lei, cu 5300lei mai putin decat devizul la care sunt acum obligat la plata.
In situatia pe care o descrieti, daca inteleg eu bine, dumneavoastra ati ridicat masina din service si nu ati achitat contravaloarea reparatiilor.
In acest caz lasati service-ul sa se judece cu firma de asigurare pentru ca acestia au dat aviz pentru intrare in reparatie si deci trebuie sa raspunda pentru neintelegerea provocata.
Daca va cheama pe dumneavoastra in judecata, aveti sanse bune sa castigati.

Alte discuții în legătură

Probleme asigurare casco. Nasshu Nasshu De curand am avut o dauna Auto , pe care am dorit sa o rezolv pe asigurarea Casco . Asigurarea Casco a fost incheiata prin intermediul unui broker se ... (vezi toată discuția)
Neacceptare plata dauna auto pe casco ICorina ICorina Buna ziua! Am o polita Casco incheiata la un broker de 1,4 ani cu plata ratelor lunar. Nu mi s-a inmanat pachetul complet( conditii, etc) doar polita ... (vezi toată discuția)
Probleme cu dauna casco alex5 alex5 Buna ziua, am urmatoarea problema (faptele in ordine cronologica) : - polita casco valabila din data de sept-2013 trebuia platita in 2 rate ... (vezi toată discuția)