avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bun in indiviziune si lipsa de folosinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bun in indiviziune si lipsa de folosinta

Bunica este in indiviziune cu un var al meu si ea i-a dat voie unui unchi sa locuiasca in intreaga casa care este bunul in indiviziune. Se poate ca varul sa mai invoce lipsa de folosinta desi unchiul a locuit acolo de vreo 20 de ani si stia de faptul ca unkiul locuieste in casa? Bunica spune ca i-a facut primire, dar nu exista nici un inscris. In orice caz se aplica vreo prezumtie de acord tacit din partea varului si poate sa faca ceva in acest caz?
Cel mai recent răspuns: MikkyT , utilizator 15:28, 10 Decembrie 2012
Varul bunicii avea posibilitatea sa deschida un proces de iesire din indiviziune intrucat nimeni nu este obligat a ramane in indiviziune. Nu poate invoca lipsa de folosinta intrucat nimic nu l-a impiedicat sa foloseasca el insusi bunul sau sa faca partaj .Se prezuma si acordul tacit pe aceasta perioada .
Problema este ca unchiul care locuieste in casa il impiedica pe var sa foloseasca bunul asa cum ar vrea, adica casa este ocupata complet. Am gasit in codul civil art 641 si 642 si vreau sa va intreb daca varul meu este in situatia coproprietarului caruia nu i s-a cerut acordul pentru un act de dispozitie, pentru ca primirea in spatiu s-a facut fara sa i se cera chirie si daca ar putea sa introduca actiune posesorie pentru ca nu-si permite sa faca partaj la momentul actual. Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot evacua nepoata din casa mostenita de mine si tatal ei? mika^ mika^ Buna ziua! Va rog sa ma sfatuiti in legatura cu modul legal prin care as putea sa o evacuez pe nepoata (fiica fratelui) din casa pe care eu si fratele meu am ... (vezi toată discuția)
Drept de uzufruct ruxandra11 ruxandra11 Buna ziua, Mama si unchiul meu au o casa si un teren in copoprietate, iar bunica are drept de uzufruct asupra acestora. Bunica locuieste impreuna cu unchiul ... (vezi toată discuția)
Despagubiri pentru lipsa de folosinta kukuk kukuk Detin cota de 1/3 dintr-un imobil [act de proprietate intabulat in c.f.].Ce sanse ar fi sa obtin in instanta o chirie lunara de la cei care locuiesc in imobil? ... (vezi toată discuția)