avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recuperare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recuperare pensie alimentara

Buna ziua.Tatal meu a platit pensie alimentara pana cand am terminat liceul (desi eram majora de cateva luni), dupa care a cerut sistarea platii, la serviciul de contabilitate din cadrul institutiei unde lucra, pe motiv ca eu as fi plecata din tara, :stunned: iar mie mi-a zis ca nu as mai avea dreptul la pensie alimentara pt ca, desi am intrat la o facultate de stat, sunt la taxa. Ulterior am fost nevoita sa imi gasesc un loc de munca (taxa, chirie, cheltuieli zilnice etc) pt ca nu aveam nici un venit, iar ajutorul de la familie era insuficient. Am urmarit discutiile de pe forum pe acesta tema si am inteles ca as putea recupera pensia alimentara din perioada in care eram la facultate si nu lucram, insa printr-o actiune in justitie (in luna iunie 2009 se implinesc 3 ani de la ultima plata a pensiei alimentare). Este absolut necesar un avocat si cam ce suma ar putea cere? Cui trebuie sa ma adresez, ce pasi trebuie sa urmez, avand in vedere faptul ca nu am nici un act doveditor?:"> S-ar putea retine doar raspunderea civila, fara sa se puna problema amenzii sau a inchisorii, pt ca mai bine as renunta decat sa fac oricui un asemenea rau? As dori, va rog, un raspuns. Multumesc anticipat!
Chiar plecata din tara, si la facultatate cu taxa dvs aveti dreptul de a primi pensia de intretinere.Motivele invocate de tatal dvs nu au sustinere legala.
Daca s-a scurs termenul de 3 ani , dvs nu mai aveti posibilitatea a recupera pensia de intretinere neplatita, intrucat ramanerea in pasivitate (, neintroducerea actiunii in justitie )conduce la prescrierea dreptul dvs la actiune, in sens material.
In schimb , pana la varsta de 26 de ani , dvs aveti dreptul a primi pensia de intretinere , chiar daca nu sunteti la locurile finantate de stat , ci la taxa , dar trebuie sa faceti dovada imposibilitatii de a presta o munca remunerata , ca sunteti "in nevoie"
Sunteti in continuare angajata ?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Daca exista hotarare in baza careia tatal era obligat sa va plateasca pensie dupa majorat, ii puteti recupera. Daca nu, nu puteti.
Vedeti, cum spune colega, daca mai aveti azi dreptul sa il dati in judecata. Faptul ca va puteti intretine e impotriva dv.
avand in vedere ca dvs afirmati ca in iunie s-ar implini termenul de 3 ani , mai aveti posibilitatea recuperarii pensiei de intretinere.
Depuneti o plangere penala pt savarsirea infractiunii de abandon de familie ,avand , ulterior ,dupa indeplinirea obligatiei de catre tata, posibilitatea retragerii plangerii penale prealabile , pt a opera cauza de inlaturare a raspunderii penale.
Astfel , nu va fi aplicata nici o sanctiune penale (pedeapsa cu inchisoarea ,amenda penala etc)
Va multumesc pentru raspuns. In continuare sunt angajata pentru ca nu exista alta varianta. Termenul de 3 ani se implineste in luna iunie anul acesta, insa anul trecut am depus o plangere la Parchetul de pe langa Judecatorie, iar procurorul a trimis dosarul catre sectia de politie din raza domiciulului tatalui meu. Fiind chemata la sectia de politie de cateva ori, mi-a fost pus in vedere ca se va dispune neinceperea urmaririi penale pentru ca nu am acea hotarare judecatoreasca definitiva de prelungire a obligatiei tatalui meu la plata pensiei alimentare (dupa implinirea varstei majoratului). Sunt constienta ca am pierdut dreptul la pensie alimentara atunci cand m-am angajat, dar as vrea sa stiu ce pasi trebuie sa urmez pt recuperarea pensiei de intretinere pt perioada in care nu aveam loc de munca si eram la facultate (este vorba de jumatate de an). Multumesc
daca in respectiva perioada nu a existat o hotarare judecatoreasca , atunci tatal nu era obligat a plati aceasta pensie de intretinere , prin urmare , nu aveti ce sa recuperati.
In schimb , pana la 26 de ani , daca sunt intrunite cerintele prevazute de lege , aveti posibilitatea a va adresa instantei de judecata in vederea redobandirii dreptului dvs de a va fi platita aceasta pensie !
Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara si dupa majoratul copilului cat timp acesta este inca la scoala YES YES Fica mea mai mare a implinit in iunie 18 ani si mai are de studiat inca 3 ani la liceu si probabil daca va dori,mai departe la colegiu sau universitate 3 sau 4 ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara SamTea SamTea buna ziua! fiica mea in varsta de 21 de ani, studenta la zi anul 2, nu beneficiaza de pensie alimentara din partea tatalui sau deoarece acesta nu considera ca ... (vezi toată discuția)
Recuperare pensie alimentara Rulzy Rulzy Buna ziua, In 2006 judeatoria a decis ca tata sa plateasca pensie alimentara sorei care locuia cu mama, iar mama sa-mi plateasca mie pensie alimentara care ... (vezi toată discuția)