avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recuperare Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recuperare Pensie alimentara

Buna ziua,

In 2006 judeatoria a decis ca tata sa plateasca pensie alimentara sorei care locuia cu mama, iar mama sa-mi plateasca mie pensie alimentara care locuiam cu tata.

Tata a platit pesia alimentara, suma fiind direct extrasa din salariu, dar mama nu a platit niciodata pensia alimentara.

Acum, tata a fost dat in judecata pentru majorarea pensiei alimentare fata de sora mea.
Iar aici am 2 intrebari:

1. Eu o pot da in judecata pe dansa pentru a recupera banii din cei 6 ani pana am implinit 18 ani?(Tin sa mentionez ca eu mi-am terminat studiile)
2. Tata poate scapa complet din plata pensiei alimentare atat timp cat eu locuiesc cu el si nu am un venit, dar mi-am terminat studiile?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:31, 17 Octombrie 2016
1) nu. Dreptul la acţiune se.prescrie în 3 ani de la data scadentei.
2)nu. E treaba tatălui ca vrea sa va întrețină deși nu mai sunteți în drept.
Trebuia sa încerce sa recupereze pensia când aveați nevoie de ea.
Adica, el o sa fie obligat sa-si plateasca pensia alimentara pana cand sora implineste 18 ani.

Dar daca eu as fi la facultate si nu as avea nici un venit, ar mai fi nevoit sa plateasca pensia alimentara? Sora ar putea sa faca si majorarea la pensie?

Si mai am o intrebare. Daca acum as fi la facultate, as putea sa o dau in judecata pe mama pentru pensie alimentara + plata din trecut de cand as fi inceput facultatea? Adica daca as fi anul 3.
Ultima modificare: Duminică, 16 Octombrie 2016
Rulzy, utilizator
Dacă aţi urma o facultate la zi, tatăl Dvs. ar trebui să-i plătească pensie de intreţinere surorii dvs.maxim 16,6% din venitul său net, fiindcă ar avea 2 persoane în intreţinere, iar mama, la rândul ei, ar trebui să vă plătească dvs. personal 16,6% din venitul dânsei.
Majorarea pensiei ar interveni, în acest caz, la cererea mamei, doar în cazul creşterii veniturilor tatălui.
Dacă aţi fi acum la facultate, aţi putea solicita plata pensiei alimentare, care se socoteşte de la data depunerii cererii la Judecătorie.Din urmă nu puteţi lua nimic, orice datorie se prescrie în 3 ani.
Adica, el o sa fie obligat sa-si plateasca pensia alimentara pana cand sora implineste 18 ani.

pana cand termina studiile, dar nu mai tarziu de 26 de ani.
Deocamdata nu sunteti la facultate sau alte cursuri de zi, asa ca nu puteti avea pretentii la intretinere.
Mama va obtine max 1/4 din venitul net al tatalui dvs.
Ultima modificare: Luni, 17 Octombrie 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara se plateste chiar si dupa varsta de 18 ani? mariniucsimona mariniucsimona buna ziua sper sa ma ajute cineva cu un rasp cat mai concret...am o ruda care e divortat de 15 ani,in grija mamei ramanand un copil...in urma divortului tatal ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara edymanuel2000 edymanuel2000 Mama mea a divortat de talam meu in anul ”98 iar eu cu cei 2 frati ai mei am ramas la ea iar tatal meu sa plateasca pensia alimentara in val de 5 lei ... (vezi toată discuția)
Divort fara minor. Adryanus Adryanus Buna ma numesc Adrian si sunt elev in cls X , parintii mei divorteaza pe cale judecatoreasca si primul proces este pe data de 11 sep. 2012 , iar eu pe data de ... (vezi toată discuția)