avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere prim-procuror importiva ordonantei + ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere prim-procuror importiva ordonantei + reclamantului

Buna ziua,

Mi s-a facut o plangere penala prin care am fost invinuit pe nederept ca am lovit pe cineva. Nu exista nicio proba, niciun act medical, este doar marturie contra marturie.

Din rezolutia organului de ancheta reiese ca fapta comisa nu prezinta gravitatea unei infractiuni, prin urmare s-a propus NUP. Totodata se mentioneaza ca s-au adus minime atingeri valorilor sociale, drept pentru care procurorul mi-a aplicat o amenda cu caracter administrativ in valoare de 150 lei.

Intentionez sa fac plangere la prim-procuror conf art. 278 CPP si totodata sa cer pedepsirea reclamantului si a martorului acestuia conf. art 259 CP, pentru invinuire mincinoasa, respectiv marturie mincinoasa.
Repet: fapta reclamata nu s-a petrecut! Scopul reclamatiei a fost doar pentru a-si 'face' probe intr-un proces civil, prin care sa lase impresia ca sunt o fire violenta.

Intrebarea este daca pot face cele doua plangeri intr-una singura (cu doua capete de cerere), catre prim-procuror, sau trebuie sa trimit doua plangeri, una prin care cer desfintarea ordonantei procurorului prin care sunt amendat si cealalta prin care cer pedepsirea invinuirii/marturiei mincinoase.

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 11 Decembrie 2012
lonita, utilizator
Cel mai recent răspuns: lonita , utilizator 09:42, 14 Februarie 2013
Va multumesc.
Buna ziua.

Am ajuns cu plangerea in instanta, dupa ce am facut in prealabil plangere la prim-procuror, pentru care nu am primit raspuns in termenul legal.

Inainte de primul termen procuratura a emis o noua ordonanta prin care mi s-a admis plangerea catre prim-procuror, s-a anulat amenda administrativa si a retrimis dosarul procurorului in vederea continuarii cercetarilor.
Instanta urmeaza sa respinga plangerea ca ramasa fara obiect.

Mentionez ca fusesem amendat desi fapta nu s-a petrecut. A fost o invinuire mincinoasa (lovire si alte violente) care nu s-a putut demonstra, de fata fiind doar doi martori (cate unul de fiecare parte). In plus, echipajul de politie chemat de reclamant la fata locului in ziua cu pricina nu a intocmit o fisa de interventie (vazand probabil ca nu s-a petrecut nimic grav).
Cu toate acestea, la o zi dupa eveniment, reclamantul s-a dus la politie si a depus plangere penala pentru lovire (nu a reclamat acest lucru cand a chemat politia).

Intentionez sa merg mai departe si sa depun plangere penala prin care sa cer pedepsirea reclamantului si a martorului acestuia conf. art 259 CP, pentru invinuire mincinoasa, respectiv marturie mincinoasa.

As dori sa intreb urmatoarele:
- Este bine sa astept finalizarea cercetarilor in acest dosar sau pot demara aceasta actiune in paralel? Ce ma sfatuiti?
- Exista vreun termen legal in care fapta se prescrie in lipsa plangerii (ma refer la infractiunea prevazuta de art. 259 CP)?

Orice sfat avizat este binevenit.
Va multumesc.
1. Avand in vedere noua ordonanta prin care a fost anulata amenda administrativa, probabil ca se va da NUP si veti primi acasa rezolutia procurorului. Ar fi bine ca sa va interesati periodic, in ce stadiu este cercetarea si daca a fost data rezolutia, pentru ca puteti merge sa o ridicati personal de la parchet. Este posibil ca organul de cercetare sa se sesizeze din oficiu in privinta comiterii infractiunilor prevazute de art.259 si art.260 CP, si sa incheie un proces verbal in acest sens.
Dupa ce aveti rezolutia procurorului, puteti depune plangerea pentru denunt calomnios si marturie mincinoasa (art.260 CP) si va constituiti si parte civila, pentru despagubiri morale.
Mai aveti o actiune si in civil, intemeiata pe art.72 din Codul civil.
Art. 72 - Dreptul la demnitate
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.
(2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.
Pentru partea civila a acestor spete, puteti alege si procedura medierii.

2.Termenul de prescriptie pentru infractiunea de denunt calomnios este de 3 ani.
Aveti aici link-ul cu termenele de prescriptie:
[ link extern ]
Cand doriti sa aflati care este termenul de prescriptie pentru o infractiune, va uitati la peseapsa prevazuta (pedeapsa cu inchisoarea sau amenda) si cautati incadrarea in art.122 CP.
Va multumesc pentru precizari.

Pentru actiunea in civil este nevoie de cerere separata sau se demareaza concomitent cu ce penala (consituindu-ma ca parte civila)?
Actiunea in civil intemeiata pe art.72 se face separat. Atentie la cuantumul despagubirilor materiale, daca le solicitati, deoarece trebuie sa achitati si taxa de timbru. Pentru daune morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei, nu trebuie sa platiti taxa de timbru, intrucat este incidenta decizia nr.778/2009 a Curtii Constitutionale

Dupa cum reiese din articolul de mai jos, aceasta actiune civila este "legata" de procesul penal.
CPP Art.15 - Constituirea ca parte civilă
Persoana vătămată se poate constitui parte civilă în contra învinuitului sau inculpatului şi persoanei responsabile civilmente.
Constituirea ca parte civilă se poate face în cursul urmăririi penale, precum şi în faţa instanţei de judecată până la citirea actului de sesizare.
Calitatea de parte civilă a persoanei care a suferit o vătămare prin infracţiune nu înlătură dreptul acestei persoane de a participa în calitate de parte vătămată în aceeaşi cauză.
Acţiunea civilă este scutită de taxa de timbru.

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa peraspera peraspera Marturie mincinoasa din cate am citit pe aici, se refera numai la o actiune a MARTORULUI. Dar, daca cineva iti face o actiune(civila) si scrie lucruri ... (vezi toată discuția)
Speta nutzzu nutzzu in urma cu 6 luni am fost am fost reclamat pt luare de mita .In urma cu o luna am primit NUP,iar in rezolutia respectiva,procurorul constata ca fapta nu ... (vezi toată discuția)
Este obligat procurorul sa precizeze pe rezolutia definitiva caile de atac-unde poti face recurs,in ce termen? ieseugenia ieseugenia Buna seara,in urma formularii unei plangeri penale ,-calomnie comandata ,repetata prin presa-am primit,dupa 6 luni,-pe 12 dec 2008-rezolutia definitiva cum ca ... (vezi toată discuția)