avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rol agricol pentru teren indiviziun?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rol agricol pentru teren indiviziun?

Terenul in indiviziune este trecut doar in rolul unuia dintr cei doi comostenitori,mentionati pe titlul de proprietate.Asa este procedura sau trebuie sa fie trecut pe rolul ambilor coindivizari?
Mentionez ca terenul are la baza un titlu de proprietate emis pe numele mamei decedate a tatalui meu, iar cei doi comostenitori mentionati in titlu sunt : fiul decedatei,adica tatal meu si o nepoata de-a decedatei. Terenul in indivizune este trecut pe rolul nepoatei impreuna cu alte terenuri de-ale ei.
Uzucapiunea se aplica in doua feluri:
1. daca dobanditi imobilul de la un neproprietar, in baza unui just titlu (sa zicem ca X, desi nu este proprietar, face rost de niste acte si va vinde un teren; dvs., de buna credinta, cumparati; daca adevaratul proprietar nu se trezeste timp de 10-20 de ani - depinde daca terenul este situat sau nu in judetul unde proprietarul isi are domiciliul, iar dvs. il stapaniti ca adevarat proprietar, platind si taxele aferente, dupa aceasta perioada il puteti da in judecata pe adevaratul proprietar sa vi se constate dreptul asupra terenului. Cam rar intalnit in practica, dar se mai intampla).
2. daca dvs.posedati un teren timp de 30 de ani, sub nume de proprietar (adica sa platiti impozitele, sa-l folositi, toata lumea sa creada ca terenul in cauza este al dvs, sa nu existe vreun contract in baza caruia folositi terenul - gen inchiriere, folosinta vesnica sau mai stiu eu ce), dupa 30 de ani il puteti chema in instanta pe adevaratul proprietar (care, atentie, nu este mereu primaria, cum am vazut citandu-se intr-o veselie prin instante), pentru constatarea dobandirii de catre dvs. a dreptului de proprietate ca efect al uzucapiunii.
Descrierea este destul de simplista, recunosc, dar are ca scop doar sa ofere o idee generala asupra uzucapiunii. Cazurile concrete difera de la unul la altul.

Referitor la topicul deschis initial: pentru terenurile aflate in indiviziune, se deschide atat rol fiscal cat si rol agricol separat, in care se mentioneaza suprafata totala si cota parte indiviza care ii revine fiecaruia dintre coindivizari. Acest lucru isi are ratiunea in faptul ca rolurile se deschid pe persoane, nu pe teren (la rol este trecut X cu atata suprafata de teren, nu terenul respectiv cu un numar de n proprietari).
Ca sa va spun mai exact care este situatia

Bunica mea detine un teren extravilan(la tara).de la parintii ei.acum 10-20 ani,pt ca avea domiciliul in ilfov,a lasat terenul unei rude,sa il munceasca.ia zis ei "ia-l u si munceste-l.ce scoti dupa el e al tau.acest teren a fost trecut la rol,la primarie pe numele rudei.si i-a lasat si titlul de propietate in original rudie.nu stiu dc.probalil sa poata sa ia subventiile care se dau......Acum 3-4 ani bunica a vandut o parte din acel pamant.stiu toti ce-i in cauza.si i-a dat si rudei o parte.pentru ca l-a muncit.si asa s-au inteles.
Intrbare:
Are vreun drept pe acel teren ruda?poate fi proprietar din moment ce in titlul de proprietate este trecuta bunica?
Deocamdata nu, insa daca trec 30 de ani, iar la rolul agricol si fiscal figureaza ruda (care mai plateste si impozitele), s-ar putea sa aveti surprize.
Multumesc mult!
Intrebare-
i-a dat rudei acel teren , cu vreun act, chitanta de mana, sau asa, "ia-l tu si munceste-l"?In lipsa unui astfel de act, cert, neechivoc, nici instanta nu poate prezuma ca acest teren a fost lasat de bunica, respectivului., Faptul ca respectivul a muncit, i-a cules roadele si chiar are rol pe el reprezinta o toleranta din partea bunicii, toleranta care nu se poate transforma in posesie(art.1853 cod civil-tot astfel este posesiunea ce am exercita asupra unui lucru al altuia, prin simpla ingaduinta a proprietarului sau)
Rolul agricol a fost trecut abuziv pe numele celui care munceste terenul deoarece acest rol se trece pe baza actelor de proprietate si veti putea sa-l schimbati , orisicand, la primarie.
Bunica va trebui sa faca act de vanzare cump. sau de donatie, respectivului, pt. ca acesta sa aiba un drept asupra terenului respectiv.Altfel, nu are niciun drept si nici prin uzucapiune-

Alte discuții în legătură

Neplata impozitului duce la pierderea terenului? mariapopescu mariapopescu In 1994 a fost eliberat un titlu de proprietate pentru un teren pe numele mamei tatalui meu,decedata cu mult timp in urma. In calitate de mostenitori ... (vezi toată discuția)
Plata impozit teren agricol extravilan.penalitati macvio53 macvio53 Am fost instiintat de catre primarie ca am de platit o suma apreciabila reprezentand impozitul si penalitatile din 2007 pana in prezent pentru un titlu de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune de scurta durata april2001ro april2001ro Buna seara, In 1997 bunica mea mi-a facut antecontract de vanzare-cumparare prin notariat pe un teren agricol, cu achitarea unei sume de bani, Nu a putut ... (vezi toată discuția)