avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... RCA
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

RCA

Buna ziua, va contactez in legatura cu o problema legata de recupererea unui prejudiciu si v-as fi recunoscator daca timpul va permite sa-mi rezumati solutiile la problema mea. In luna decembrie 2008, am avut un accident usor de masina. Am obtinut asigurarea celui care m-a lovit, dovada de la politie pentru reparatie si copia procesului verbal. Nu am fost inca la firma de asigurari pentru a face constatarea si pentru a primi ordinul de reparatie. Pentru a evita un drum inutil la firma de asigurari, as dori sa stiu in cat timp trebuie sa ma duc la asigurator pentru a-mi deschide dosarul de daune si cat timp este valabila dovada primita de la politie? In cazul in care termenul a expirat, va trebui sa-mi eliberez o noua dovada de la politie? Cum imi pot recupera prejudiciul de la firma de asigurari?
Cel mai recent răspuns: georgediaconu , utilizator 18:34, 4 Februarie 2009
Conform Ordinului nr. 11/2007 emis de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, puteti depune cerere de despagubire la asiguratorul RCA, fapt ce echivaleaza cu avizarea de dauna si obliga asiguratorul RCA sa deschida dosarul de dauna si sa efectueze constatarea pagubelor.
Nu este prevazut un termen limita pentru depunerea cererii de despagubire, ceea ce inseamna ca se aplica termenul general de prescriptie de 3 ani.
Asiguratorul RCA este obligat sa finalizeze investigatia privind producerea accidentului in termen de maxim 3 luni de la data avizarii producerii evenimentului asigurat, si de asemenea este obligat sa va plateasca despagubirea in maximum 15 zile de la data la care a finalizat investigatia necesara evaluarii sumei pe care este obligat sa v-o plateasca.
In cazul in care aceste termene nu sunt respectate, puteti formula o actiune in justitie impotriva asiguratorului.
Din cate stiu, autorizatia de reparatie emisa de Politie este valabila 30 de zile, dar acest termen se refera la obligatia de a nu circula pe drumurile publice cu masina avariata mai mult de 30 de zile (sub sanctiunea amenzii). In schimb, pe asiguratorul RCA nu ar trebui sa-l intereseze depasirea termenului din autorizatia Politiei.
Succes in demersurile dvs!
Buna ziua,

Multumesc Doamnei Avocat Cruceru pentru promptitudinea cu care a raspuns.
Revin cu comentarii dupa ce ma duc la firma de asigurari.

Multumesc,
George Diaconu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare prejudiciu, dauna accident fara victime ,rca valabil,refuz comunicare oferta de despagubire gutermsergiu gutermsergiu Buna ziua sunt pagubit,proprietar auto implicat in accident ,masina mea fiind condusa de fiul meu. Politia a intocmit PV de contraventie ,a stabilit ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - vatamare corporala ionutzmarin ionutzmarin Buna ziua . In Ordinul CSA nr. 8/2008 (art 36 )se stipuleaza faptul ca Asiguratorul trebuie sa plateasca daunele in termen de 15 zile de la ,de exemplu,data ... (vezi toată discuția)
Rca ENGFULL ENGFULL buna ziua care sunt pasii ce trebuiesc facuti in cazul unui accident de masina cu pagube materiale in cazul de fata a avut loc un accident din vina celuilalt ... (vezi toată discuția)