Am avut un eveniment auto, am fost lovita din spate de un taximetrist cu un Logan asigurat la UNIQA, in urma caruia mi s-a spart bara pe spate, fusta portbagajului este indoita la fel si haionul.Masina este inmatriculata in Cehia cu acte in regula, ITP si asigurare valabile.Am completat un constat amiabil cu taximetristul, am deschis dosar de daune si am fost si la constatare.De acolo mi s-au recomandat vreo 5 service-uri agreate de UNIQA, dintre care am ales unul care mi s-a parut mai cunoscut.
Ajunsa cu masina la service mi s-a demontat bara spate pentru a vedea daca mai este nevoie si de alte suplimente pe langa valoarea reparatiei masinii. Mi s-a spus ca vor trimite dosarul la Bucuresti spre aprobare si ma vor anunta cand sa aduc masina in service. M-au sunat dupa cateva zile sa vin cu masina in service pentru a doua constatare deoarece valoarea reparatiei masinii a fost considerata prea mare de cei de la Bucuresti.Am fost si la a doua constatare, au demontat iarasi bara spate si au facut alte poze suplimentare, spunandu-mi ca ma vor anunta cand sa aduc masina in service.
M-au sunat si mi-au spus sa aduc masina in data de 10 decembrie, iar cand am ajuns in service, mi s-a spus ca celor de la UNIQA din Bucuresti li se pare suspect ca masina care m-a tamponat din spate nu are urme vizibile in urma impactului, decat o grila foarte putin indoita, fara bara sau capota indoite sau faruri sparte etc...
Si acum dupa ce am scris atat va intreb, unde as putea sa ma adresez pentru a grabi putin lucrurile pentru ca a trecut deja o luna de zile si nu s-a intamplat aproape nimic...
In cazul in care asiguratorul refuza sa plateasca unde as putea sa ma adresez?
Buna seara. Inainte de a trece la actiune, consider ca ar fi util pentru dvs sa cunoasteti prevederile legii nr. 136/ 1995 cu actualizarile si modificarile ulterioare si ale actelor normative pentru punerea in aplicare a acesteia.
Pentru a va veni in ajutor, va citez cateva articole relefante din Ordinul 14/ 2011 pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii nr. 136/1985:
"Art. 26. - (1) Asigurătorul RCA are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată
pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului
asigurat, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice
mijloc de probă. Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de
asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de
valabilitate a poliţei de asigurare RCA, se acordă despăgubiri în formă bănească
pentru:
a) vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter
patrimonial;
b) pagube materiale;
c) pagube reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;
d) cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată. "
"Art. 33. - (1) Asiguratul este obligat să înştiinţeze, în cel mai scurt timp,
asigurătorul RCA cu privire la producerea evenimentului şi să precizeze împrejurările cu
privire la acest eveniment, iar pe parcursul investigaţiilor referitoare la acest eveniment
să procedeze în conformitate cu instrucţiunile primite de la asigurător.
(2) Asiguratul este obligat să înştiinţeze, în cel mai scurt timp, asigurătorul
RCA, în scris, cu privire la faptul că:
a) partea prejudiciată a solicitat despăgubirea de la acesta;
b) procedurile penale sau administrative au fost îndreptate împotriva lui în
legătură cu evenimentul produs şi să informeze asigurătorul RCA imediat cu privire la
demersul acestor proceduri, precum şi la rezultatul acestora;
c) partea prejudiciată şi-a exercitat dreptul de a fi despăgubită prin înaintarea
unei cereri către o instanţă judecătorească sau către o altă autoritate, în situaţia în care
asiguratul află despre acest lucru;
d) informaţiile înscrise în poliţa de asigurare RCA au suferit modificări
intervenite în timpul valabilităţii asigurării. "
"Art. 34. - Asiguratul este obligat, în cel mai scurt timp, să ofere părţii
prejudiciate, la cererea acesteia, informaţiile necesare pentru formularea cererii de
despăgubire, în special numele şi prenumele şi locul de rezidenţă ale persoanei care a
condus vehiculul asigurat în momentul producerii daunei; numele, prenumele şi locul de
rezidenţă sau denumirea, sediul proprietarului ori utilizatorului vehiculului; denumirea,
sediul asigurătorului care a emis poliţa de asigurare RCA, seria şi numărul poliţei de
asigurare RCA, precum şi numărul de înmatriculare/înregistrare al vehiculului asigurat
ori numărul de identificare al acestuia"
Prin urmare, daca au fost respectate conditiile enumerate mai sus, "asiguratorul RCA are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă."
In situatia descrisa de dvs, cred ca nu va ramane decat calea actionarii in justitie a asiguratorului, situatie in care trebuie sa apelati la, serviciile unui avocat.
Intr-o prima instanta faceti o sesizare la Comisia de Supravechere a Asigurarilor. Raspunsul se da in termen de 30 de zile, si poate pana atunci se mai clarifica situatia. Cunosc un caz (dar doar unul, deci nu pot generaliza) in care Comisia a silit asiguratorul sa plateasca noul deviz pentru reparatia masinii (aici se impotmolisera lucrurile, asiguratorul daduse prea putini bani iar cand service-ul a cerut bani printr-un nou deviz , a fost refuzat).
Salut
vlaseiulian86
Am avut un accident rutier in urma caruia am fost spitalizat 10 zile. Am fost la asigurari in calitate de pagubit si si mi s-a zis ca se asteapta neinceperea ... (vezi toată discuția)