avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ma poate da in judecata daca nu am facut succesiunea?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ma poate da in judecata daca nu am facut succesiunea?

am avut o mare problema..mama mea a murit anul acesta , casa este pe numele ei ..nu am facut succesiunea ..la intretinere sa acumulat datorii , vor sa ma dea in judecata si nu am de unde sa platesc fiindca nu am servici( este o poveste f. tragica)pe care nu o pot relata oricum si oriunde poate doar la tv sau numai stiu ce sa spun:(..va rog din tot sufletul spuneti-mi ce mi se poate intampla?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:37, 20 Februarie 2013
Condoleante
Pentru preintampinarea situatiilor neplacute suplimentare decesului mamei dvs,se impune sa desfasurati eforturi de achitare partiala debit acumulat si incheierea de angajament de plata cu asociatia de proprietari
In temeiul didsp L nr 230/2007 asociatia de proprietari are dreptul sa actioneze in justitie orice proprietar care acumuleaza restante mai mult de 90 de zile
Chiar daca nu ati dezbatut succesiunea ,asociatia de proprietarica masura de siguranta pentru recuperare debit acumulat ,poate sa noteze privilegiu imobiliar asupra apartamentului si bunurilor dvs
Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2012
ynocentta, utilizator
Nu va pot da in judecata daca nu ati facut succesiunea, ccea ce nu inseamna ca dvs nu aveti obligatia achitarii cotelor. Exista modalitati prin care asociatia poate actiona pentru a constata ca dvs sunteti mostenitor de vreme ce locuiti in imobilul succesoral (prin urmare ati acceptat mostenirea).
Indiferent daca ati facut sau nu succesiunea nu va va scuti nimeni de la plata cotelor de intretinere care va revin.
H.G. 1588/2007 Art 32 -(3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.

Legea 230/2007 Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.


Nu puteti sa locuiti la nesfarsit fara sa achitati datoriile, cred ca exista si un termen in care puteti face succesiunea , dupa acel termen cred ca sunt ceva amenzi.
thran a scris:


, dupa acel termen cred ca sunt ceva amenzi.



In cazul in care nu este dezbatuta succesiunea in termen de 2 ani de la deces, statul aplica un impozit penalizator de 1% din valoarea masei succesorale.
Aceasta taxa se plateste si ea tot la notar.
In termen de 1 an de la deces (6 luni, daca a decedat inainte de 1 oct. 2011) aveti un termen de optiune succesorala, in care succesibilii trebuie sa accepte sau sa refuze mostenire.
Dezbaterea succesiunii se realizeaza la un birou notarial din localitatea unde defunctul a avut ultimul domiciliul.
Mostenitorii trebuie sa cunoasca ca la acceptarea succesiunii ,preiau atat "activul"-bunurile cat si "pasivul"=datoriile defunctului




Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2012
ynocentta, utilizator
De cand sunt trecuti la intretinere mortii ?. Ce cote aveti de plata , sa vedem si noi.

Alte discuții în legătură

Proces cu asociatia de propietari/locatari stavi stavi Buna ziua! --Am primit pe data de 11.01.2011 o citatie prin care sunt anuntat ca Asociatia de locatari(AL) ma da in judecata pentru plata restanta la ... (vezi toată discuția)
Moștenire cu datorii la asociație ContSters407468 ContSters407468 Bună ziua, va detaliez un pic cum sta treaba. Un unchi de-al meu din partea tatălui a fost gasit mort in garsoniera sa neavand soție sau copii familia ... (vezi toată discuția)
Restanta intretinere antonyc antonyc Buna ziua, As vrea sa stiu care este prioritatea si ordinea legala de achitare a restantelor catre asociatia de propietari , in fapt Am avut o restanta de ... (vezi toată discuția)