avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acte de stare civila
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acte de stare civila

Buna seara,
Care e procedura pentru obtinerea unui original al certificatului de casatorie cu mentiunea divortat? Unde ma pot adresa? De cat timp (aproximativ) e necesar pentru eliberarea acestui act? In mod normal ar fi trebuit sa fiu in posesia acestui act ( 5 ani de la divort).
Aceleasi intrebari pentru obtinerea certificatul de nastere cu mentiunea "divortat". Unde trebuie cerut? Ce documente sunt necesare pentru eliberarea acestuia?
Certificatul de nastere cu mentiunea "divortat" poate inlocui certificatul de casatorie in dosarul pentru obtinerea cetateniei? Care e motivul pentru care certificatul de casatorie in original e cerut la dosar, desi hotararea de divort a fost pronuntata si e definitiva? In mod normal acesta ramane la dosarul de divort. Este posibil ca avocatul care a pledat divortul sa nu fi trimis dosarul la primaria orasului natal pentru mentionare in certificatul de nastere?
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile Dv-stra
Catalina
va prezentati dvs la judecatorie si cereti legalizarea hotararii de divort si pe aceea o prezentati unde este nevoie...
am impresia ca ati platit avocatul numai pt reprezentare in instanta....nu si pt a se ocupa de acte ulterior
Va explic: pentru completarea dosarului de naturalizare, imi este cerut originalul certificatului de casatorie; ori acest act a fost oprit la dosar in momentul pronuntarii divortului. Cererea este deci de a depune un original al certificatului de casatorie cu mentiunea divortat. Hotararea de divort nu e suficienta . Nu stiu unde ar trebui sa ma adresez , care e procedura ce trebuie urmata si cam cat timp dureaza eliberarea acestui act. Idem pentru certificatul de nastere: mi s-a spus ca mentiunea divortat ar trebui sa apara pe certificatul de nastere.
Multumesc pentru raspunsul Dv-stra
La oricare dosar nu se lasa acte originale! Daca ati avut un avocat care nu a stiut acest lucru, foarte rau.
Instantei ii era suficienta o copie de pe certificatul de casatorie pentru solutionarea divortului.
In conditiile date, trebuie fie sa mergeti la Primaria care a eliberat certificatul de casatorie pentru eliberarea unui duplicat, pe care sa/l folositi in locul originalului, fie sa mergeti la instanta unde s-a judecat cauza in prima instanta - judecatorie cu o copie de pe actul de casatorie si sa solicitati presedintelui instantei, printr-o o cerere, sa va elibereze certificatul in original si sa depuneti in schimb o copie.
Nu depuneti niciodata acte originale la nicio institutie, decat numai cand legea prevede acest lucru in mod expres, ci doar copii simple sau legalizate, dupa caz!!! ;)
cora 2006, nu induceti oamenii in eroare, in cadrul actiunii dedivort , la dosar se depune actul de casatorie in original, nici o instanta nu o sa pronunte divortul dc nu are certif. de casatorie in original (sau un duplicat) Se poarte inlocui cu o copie si poate fi luat de la dosar doar daca nu s-apronuntat divortul. Si acum referitor la probl expusa, mergeti la primaria unde ati incheiat casatoria si cereti duplicat sau copie legalizatu depe certificatul de casatorie.Acesta are deja facuta mentiunea pe margine "divortat" deoarece, judecatoria care a dispus desfacerea casatoriei instiinteaza primaria care a oficiat casatoria ca s-a dispus divortul referitor la persoanele x si y iar primaria este obligata sa faca aceasta mentiune pe marginea actului de casatorie
Din pacate, prevederea dinnProcedura civila nu se aplica unitar... legea prevede depunerea unui extras de pe actul de casatorie si acesta e certificatul. Din punctul meu de vedere!

Sunt instante care, intr-adevar, nu merg mai departe pana la depunerea certificatului... altele se multumesc numai cu un xerox...
Oricum, nu inteleg cum e posibil sa va ceara asa ceva la dosarul de naturalizare, poate ca este vorba despre un extras pentru uz oficial dupa actul de nastere... Acesta se traduce, apostileaza sau supralegalizeaza, dupa caz.
Nu vad cum sa va dea certificatul de casatorie, caci pe acesta (la fel pe certificatul de nastere) nu se precizeaza divortat, decedat, infiat etc.
Insa pe actul de casatorie, respectiv nastere de la primarii, da, aceste lucruri sunt precizate si se pot verifica prin aceste extrase pentru uz oficial.
Nu se poate elibera certificat de casatorie unei persoane divortate, iar pe acesta nu se scrie divortat.
Poate reveniti cu precizari exacte despre ceea ce vi s-a cerut.
Aveti grija ca majoritatea tarilor solicita actul de nastere si nu certificatul, nu confundati. IN Franta si Belgia stiu sigur ca se cer copii legalizate etc.
Nu cunosc insa sa se solicite si actul de casatorie in caz de divort... Poate am uitat eu...
Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Obtinere certificat de casatorie dupa un divort Rodi111 Rodi111 Buna seara . Pentru obtinerea cetateniei un Franta se cere certificatul de casatorie in original. Sunt divortata din 2003 si actul original à fost depus la ... (vezi toată discuția)
Hotarare divort ileana1 ileana1 stie cineva hotararea de divort definitiva si irevocabila se primeste tot acasa?(pe cea definitiva am primit-o din 15 feb.)Sau de unde se scoate?inteleg ca tb ... (vezi toată discuția)
Cartea de identitate si certificatul de casatorie al persoanei divortate luciamihalache luciamihalache Am divortat in 1988 . Certificatul de casatorie a ramas la dosarul cauzei. Acum , pentru obtinerea unei noi carti de identitate mi se solicita sa le prezint ... (vezi toată discuția)