avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... administrare condominiu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

administrare condominiu

este legala administrarea unui bloc de o firma, si daca da care sunt criteriile de care trebuie tinut cont la alegerea ei
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:05, 21 Decembrie 2012
Articolul care l-am invocat este bine vine! De ce?
Cunosc caz unde 3 din 5 membrii ai comitetului executiv (inclus presedintele) din motive subiective nu pot suferii persoana care administreaza si ei vroiau sa o schimbe, sa aduca firma de administrare. Asa considerau ei ca rezolva problema, ca legea le da voie, probabil citita in graba si pe diagonala si in cautarea de articole doar favorabile lor!

Tocmai pentru asta este bine venit articolul respectiv, pentru a elimina eventualele actiuni subiective si cateodata chiar daunatoare.
Pe de alta parte, aceasta prevedere se aplica doar la asociatiile de proprietari si nu peste tot asa cum afirma cineva mai sus! Legea 230 clarifica acest aspect!

Faptul ca intre 2 ag-uri se "ramane" fara administrator este un caz izolat, ca doar nu s-o intampla frecvent, si atunci comitetul executiv trebuie sa se mobilizeze si sa rezolve acesta problema, intocmeste un tabel si da o tura prin bloc sau convoaca ag.
@rekul05,

Ca si concluzie, daca rezulta..... daca nu, NU poate intreprinde o asemenea actiune.

Ce trebuie sa stie majoritatea celor care mai fac lecturari pe acest forum: Deocamdata cadrul legislativ privind functionarea as. prop. este L 230/2007 si normele de aplicare a acesteea - HG nr. 1588/2007 - la care se mai adauga celelalte legi conexe, privind contabilitatea, probleme privind energia termica, etc, etc.
Desigur, daca revenim la chestiunea topicului. Sigur, ca in AG a proprietarilor se poate discuta, se poate propune si chiar alege un administrator, persoana fizica sau juridica, din mai multe oferte pe care sa le ai la dispozitie in acel moment, in cadrul AG. Eu zic ca nu este gresit, numai ca din cate stim, in aceste AG se cam "bat campii", se pot isca discutii neprincipiale de nici nu mai stii cum sa iesi din ele si s-ar putea sa nu se faca cea mai buna alegere.
In AG se pot stabili principii, iar in propunerile pentru bugetul de venituri si cheltuieli, se pot aloca sume pentru administrarea as. prop. Desigur, presedintele as. prop. poate avea la indemana oarece oferte privind administarea asociatiei, asa ca sa ai o baza de discutii. Apoi, odata aprobat BVC, comitetului ex. ii revine, legal sarcina sa se orienteze spre oferta de pers. fizica (competenta) sau a firme de specialitate care au ca obiect de activitate principal administrarea as. prop. si sa aleaga varianta care convine cel mai mult proprietarilor - asa cum zicea mai sus @adriantot...
Nu vreau sa va aduc aminte cat de greu se pot convoca proprietarii la o AG. La noi a devenit regula, ca AG sa nu se tina la prima convocare, ci la a doua si din 504 proprietari, la "reconvocata" sa se prezinte 30-40 proprietari (cei mai multi au fost prezenti, din cate mi-aduc aminte 104 proprietari). Deci, rolul com. executiv, cel putin la noi este covarsitor - si unde mai pui si faptul ca este legal!


Ultima modificare: Marți, 18 Decembrie 2012
Adam Grecu, utilizator
Atat in legea 230/2007 cat si in HG 1588/2007 intre atributiunile adunarii generale nu sunt cuprinse si "angajarea administratorului". Nu scrie asa ceva la atributiunile AG. Asa cum legiuitorul a stabilit concret ca AG
alege şi revocă din funcţie preşedintele, membrii comitetului executiv şi cenzorul sau membrii comisiei de cenzori
credeti ca-i dureau pixul sa prevada ca si angajarea administratorului intra in atributiunile AG?
Apoi intre atributiunile Comitetului executiv atat in lege cat si in norme se specifica foarte clar ca acest Comitet
angajează şi demite, încheie şi reziliază contracte;

Daca legiuitorul nu ar fi dat dreptul comitetului executiv sa angajeze, nu ar fi scris aceasta atributiune in sarcina Comitetului Executiv, nu mai consumau un spatiu degeaba in lege si in norme.

Dar eu as accepta ceea ce sustine @rekul05, numai sa arate un articol undeva care prevede ca adunarea generala a asociatiei de proprietari are in atributiuni angajarea personalului necesar functionarii asociatiei. Macar o singura data undeva in toata legea sau in norme unde sa existe vreo referire si vreo corelatie intre cuvintele angajre - personal - administrator - adunare generala.
adriantot a scris:

Dar eu as accepta ceea ce sustine @rekul05, numai sa arate un articol undeva care prevede ca adunarea generala a asociatiei de proprietari are in atributiuni angajarea personalului necesar functionarii asociatiei. Macar o singura data undeva in toata legea sau in norme unde sa existe vreo referire si vreo corelatie intre cuvintele angajre - personal - administrator - adunare generala.


Nu am spus nicaieri ca ag-ul are in atributiuni angajarea, ci faptul ca mandateaza si am citat din lege urmatoarele:
"mandatează comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, pentru angajarea si eliberarea din functie a persoanei care ocupă functia de administrator al imobilului sau a altor angajati ori prestatori, în scopul administrării si bunei functionări a clădirii"
Am explicat mai sus si de ce este bun articolul asta, dar intrebarea este: in cate asociatii de proprietari se aplica legea adliteram???
@rekul05

Mandatarea presedintelui si a comitetului pentru a face angajarea persoanelor pentru administrator, ingrijitori s.a este un mandat pentru actiunea in sine,nu pentru o persoana sau alta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delegare 123321123 123321123 presedintele a demisionat,vicepresedintele nu mai poate indeplini atributiunile presedintelui...poate delega orice persoana pt indeplinirea atributiilor sau ... (vezi toată discuția)
Angajarea administratorului titisha titisha Este conform legii ca presedintele sa demita un administrator si sa angajeze altul fara a convoca adunarea generala? In art 27 legea 230/2007este stipulat ca ... (vezi toată discuția)
Comitetul executiv Corinaaa Corinaaa Asociatia noastra a fost condusa de un presedinte si trei membria ai comitetului executiv acum unul din membri comitetului a renutat, ce se poate face in ... (vezi toată discuția)