avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil/indemnizatie pentru copil ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil/indemnizatie pentru copil cu handicap

Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati cu o informatie referitor la urmatoarea situatie: prietena mea are o fetita de 3 ani si jumatate cu handicap grav si este in concediu pentru cresterea copilului (acela care se poate lua pana la 7 ani in cazul copilului cu handicap grav). Ea primeste indemnizatie pentru cresterea copilului si ar dori sa primeasca si indemnizatie pentru copil cu handicap. Am inteles ca in unele locuri se acorda, in altele nu, desi se pare ca legea nu prevede faptul ca nu se pot acorda ambele indemnizatii mamei. La DGASPC sector 3 i s-a refuzat acest drept. I s-a spus ca o poate lua sotul ei. Din pacate, ea este despartita de sotul ei, fara sa fie divortata legal, iar sotul, care sta in alt judet, nu doreste sa o sprijine in rezolvarea acestei probleme.
M-ar interesa sa stiu care este temeiul legal pentru care cei de la DGASPC sector 3 refuza sa-i dea tot ei aceasta indemnizatie care este pentru copil, nu prentu mama. In legea 448/2006 nu am gasit nicio precizare in acest sens.
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 22:53, 17 Decembrie 2012
Temeiul legal este ca nu exista temei legal. Legea acorda minorului cu handicap doar alocatia dubla, adica 84 lei pe luna. La implinirea varstei de 18 ani va primi si indemnizatie, daca are dezabilitate accentuata sau grava
Stimate domn avocat,
In legea 448/2006, la articolul 42, alineatul 4 se precizeaza urmatoarele:
(4)Părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav, adulţii cu handicap grav ori reprezentanţii legali ai acestora, cu excepţia celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal şi primirea unei indemnizaţii lunare.

Despre aceasta indemnizatie vorbeam eu mai sus. Tot in lege (art. 43, alineatul 4) se mentioneaza si situatiile in care nu se poate primi aceasta indemnizatie, respectiv:
(4)Nu pot beneficia de indemnizaţia lunară:
a)părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav care se află în internate ori în centre de plasament aferente unităţilor sau instituţiilor de învăţământ special;
b)adulţii cu handicap grav sau reprezentanţii lor legali pe perioada în care adulţii cu handicap grav se află în centre rezidenţiale publice, cu excepţia centrului de tip respira, ori în alte tipuri de instituţii publice cu caracter social în care se asigură întreţinere completă din partea autorităţii administraţiei publice;
c)persoanele cu handicap grav care sunt reţinute, arestate sau condamnate definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, pe perioada reţinerii, arestării ori a detenţiei.

Deci, cazul prietenei mele nu este prevazut la situatiile in care nu se acorda indemnizatia, motiv pentru care nu inteleg de ce i s-a refuzat solicitarea.
1. Refuzul platii indemnizatiei pentru handicap nu are baza legala.

2. Indemnizatia pentru handicap se poate cumula cu indemnizatia pentru concediu crestere copil, nu exista o prevedere legala care sa interzica aceasta.
Eu vorbeam de indemnizatia de handicap, acordata persoanei cu handicap, nu ma refeream la indemnizatia pentru asistentul personal al persoanei cu handicap. Eu am inteles initial ca va referiti la indemnizatia persoanei cu handicap, care se acorda de la 18 ani

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului animarsrl animarsrl Buna ziua, O persoana cu handicap grav gradul I, a nascut un copil si doreste sa beneficieze de indemnizatie pentru cresterea copilului in baza Legii ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie insotitor - copil incadrat in grad de handicap grav magda_z magda_z Avem nevoie de un sfat. Fiul nostru are certificat de handicap gradul grav, cu drept de insotitor. Anul trecut sotul meu a luat indemnizatia de insotitor. ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de insotitor acordata minorului cu handicap grav katharina.kiss katharina.kiss buna ziua sunt mama unei fetite ce detine certificat de handicap grad grav si care in curand va implini 3 ani . in prezent copilul beneficiaza de urmatoarele ... (vezi toată discuția)