avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cine pune intrebarile din interogatoriu?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cine pune intrebarile din interogatoriu?

Intrebarile din interogatoriu le pune instanta sau partea care a formulat interogatoriul?

Mersi
Cel mai recent răspuns: TDorina , utilizator 08:14, 18 Decembrie 2012
Partea care a solicitat interogatoriu va pune intrebarile. Acestea sunt redactate si inaintate instantei.
@ TDorina

Eu am formulat intrebarile. Dar vreau sa stiu daca le predau instantei si le citeste instanta paratei sau le citesc eu si instanta noteaza raspunsurile pe foie sau cine noteaza raspunsurile: eu, grefierul?

Mersi
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intrebarile scrise vor fi date presdintelui completului. Acesta le va pune paratului, consemnandu-se raspunsurile de catre grefier.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Veti intocmi interogatoriul in 2 exemplare, un exemplar il veti inmana presedintelui instantei iar un exemplar il veti pastra dvs.
Interogatoriul va fi administrat prin intermediul presedintelui instantei, respectiv acesta va adresa intrebarile formulate de dvs.si tot el va consemna raspunsurile pe acelasi exemplar.
Dvs. veti consemna raspunsurile pe exemplarul care a ramas la dvs.

Art. 221 c.proc.civ.
Raspunsurile la interogator vor fi trecute pe aceeasi foaie cu intrebarile. Interogatorul va fi semnat pe fiecare pagina de presedinte, grefier, de cel care l-a propus, precum si de partea care a raspuns dupa ce a luat cunostinta de cuprins. Tot astfel vor fi semnate adaugirile, stersaturile sau schimbarile aduse, sub pedeapsa de a nu fi tinute in seama. Daca partile nu voiesc sau nu pot sa semneze, se va face aratare in josul interogatorului.

Codul de procedura civila:
Art. 218
Se va putea incuviinta chemarea la interogatoriu, cand este privitor la fapte personale, care, fiind in legatura cu pricina, pot duce la dezlegarea ei.

Art. 219
Cel chemat va fi intrebat de catre presedinte asupra fiecarui fapt in parte.
Cu incuviintarea presedintelui, fiecare dintre judecatori, procurorul, precum si partea potrivnica pot pune de-a dreptul intrebari celui chemat la interogatoriu.
Partea nu are voie sa citeasca un raspuns scris de mai inainte. Ea se poate folosi insa de insemnari, cu incuviintarea presedintelui, dar numai cu privire la cifre sau denumiri.
Daca partea declara ca pentru a raspunde trebuie sa cerceteze inscrisuri, se va putea fixa un nou termen pentru interogatoriu.

Art. 220
Reprezentantul legal poate fi chemat personal la interogatoriu pentru actele incheiate si faptele savarsite de el in aceasta calitate.

Art. 221
Raspunsurile la interogatoriu vor fi trecute pe aceeasi foaie cu intrebarile. Interogatoriul va fi semnat pe fiecare pagina de presedinte, grefier, de cel care l-a propus, precum si de partea care a raspuns dupa ce a luat cunostinta de cuprins. Tot astfel vor fi semnate adaugirile, stersaturile sau schimbarile aduse, sub pedeapsa de a nu fi tinute in seama.
Daca partile nu voiesc sau nu pot sa semneze, se va face aratare in josul interogatoriului.

Art. 222
Statul si celelalte persoane juridice de drept public, precum si persoanele juridice de drept privat, vor raspunde in scris la interogatoriul ce li se va comunica.
Se excepteaza societatile comerciale de persoane, ai caror asociati cu drept de reprezentare vor fi citati personal la interogatoriu.

Art. 223
Partea care are domiciliu in strainatate va putea fi interogata prin cel care o reprezinta in judecata.
In acest caz, interogatoriul va fi comunicat in scris mandatarului, care va depune raspunsul partii dat in cuprinsul unei procuri speciale si autentice. Daca mandatarul este avocat, procura speciala certificata de acesta este indestulatoare.

Art. 224
Instanta poate incuviinta luarea interogatoriului la locuinta, daca partea este impiedicata de a veni in fata instantei.
Art. 225

Daca partea, fara motive temeinice, refuza sa raspunda la interogatoriu sau nu se infatiseaza, instanta poate socoti aceste imprejurari ca o marturisire deplina sau numai ca un inceput de dovada in folosul partii potrivnice

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O partea (paratul) poate interoga reclamantul / martorii intr-un proces civil, in cazul in care nu are avocat? Mihaela_12 Mihaela_12 Intr-un proces civil, partea care nu are avocat (parat) poate solicita in Fond, interogarea reclamantului sau martorilor? Daca da, care este procedura pentru ... (vezi toată discuția)
Cine poate solicita proba cu interogatoriul? reclamanta poate solicita propriul intergator? annuska annuska Intr-o actiune civila, reclamanta a solicitat luarea interogatoriului paratilor, instanta a admis si s-au si luat interogatoriile. Parata desi initial a ... (vezi toată discuția)
Procedura luarii interogatoriului mototo mototo Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Sunt reclamant in contencios-anulare decizie concediere. Am inteles multumita ca martor nu pot fi. In acest caz,pot fi ... (vezi toată discuția)