avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1061 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... reabilitare judecatoreasca
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

reabilitare judecatoreasca

buna ziua,
am fost condamnat la 2 ani si 6 luni inch, cu executare pt furt in forma continuata art 208(1)-209 lit e si g cod penal, fiind vorba de 3 furturi practic (de la 3 pers diferite), cu interzicerea dr de la art 64 cod penal, pe durata art 71 (2) cod penal.
din acele furturi au rezultat pagube pe care le-am creat partilor vatamate.
cum ar fi 139.000 lei despagubiri+ 16.8000 lei despagubiri+1500 onorariu avocat+2000 cheltuieli de judecata, sentinta a fost data de judecatorie. am facut recurs, care a fost respins, si mi-au mai adaugat la recurs plata a 100 lei cheltuieli judecata+ 2.500 avocat oficiu recurs, decizia ramanand definitiva si executorie din aprilie 1992.

acum as dori reabilitarea mea judecatoreasca, dar eu nu am platit nicio suma din cele enumerate mai sus, am inteles ceva de prescriptie, se prescriu aceste sume? ce sunt amenzi penale? despagubiri civile a partilor vatamate? cum si in ce conditii se prescriu pt a cerere reabilitarea mea, si cum as putea sa formulez o astfel de cerere pt a nu fi respinsa, pt ca am inteles ca daca aceasta e respinsa trebuie sa mai treaca cativa ani pt a o reintroduce.
cerere unde treb introdusa la judec / tribunal? de la domiciliul meu?
daca aceasta suma nu este prescrisa, eu trebuie sa o achit integral? suma trebuie actualizata la data curenta? cum?#-o#-o#-o#-o#-o#-o#-o#-o#-o

multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: bobams , utilizator 12:04, 17 Decembrie 2012
Condiţiile pentru admiterea cererii de reabilitare judecătorească sunt prevăzute la art. 137 alin. 1 lit. a-d din Codul penal şi constau în următoarele:

- să se fi împlinit termenul de reabilitare judecătorească şi în tot acest timp cel condamnat să nu fi suferit o nouă condamnare;

- fostul condamnat să aibă asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste, precum şi în cazul în care are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de muncă;

- fostul condamnat să fi avut o conduită bună;

- să fi achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat prin hotărârea de condamnare.

Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2012
Gabriela Mihai, Avocat
daca partiel vatamate n-au incercat in nici un mod sa obina suma de bani in 3 ani dreptul se prescrie. se solicita reabilitatrea prin cerere cauta model pe net.
si daca se obtine prescriptia daca ei nu si-au cerut despagubirile, atunci calculul termenului curge tot de la data savarsirii executarii pedepsei, sau de la data cand s-au prescris amenda sau cumulat?
nu este nicio metoda de contestare? sa nu platesc aceste sume, recursuri in interesul legii?
suma se converteste la data actuala?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare problematica sim_ruxandra12 sim_ruxandra12 Buna ziua! As avea nevoie de o lamurire: unchiul meu a fost condamnat in 89 la pedeapsa de 1 an inchisoare si obligat sa plateasca victimelor si ... (vezi toată discuția)
Reabilitare ContSters58959 ContSters58959 s-a implinit termenul de reabilitare juecatoreasca am formulat actiune dar am constatat ca s-au prescris intre timp chetuielile de judecata la care am fost ... (vezi toată discuția)
Prescriere cheltuieli judiciare rlcpetre rlcpetre Printr-o sentinta definitiva din anul 2005 am fost obligat la plata unor daune morale si a unor cheltuieli judiciare in fond catre partea civila, precum si a ... (vezi toată discuția)