avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatii de proprietari - Recuperare restante ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatii de proprietari - Recuperare restante intretinere

Unul dintre soti, coproprietar al unui apartament, a decedat. Sotul supravietuitor a acumulat restante foarte mari la intretinere ~ 30000 lei, fiind obligat prin sentinta judecatoreasca la plata datoriei prin retinerea din pensie a unei rate lunare de 250 lei. In acest fel datoria ar putea fi acoperita in 10 ani, dar in continuare nu-si plateste cotele de intretinere, contributia la fondul de rulment si la fondul de reparatii, astfel ca datoria in loc sa scada, creste.
Persoana in cauza afirma ca doreste sa vanda apartamentul si din banii obtinuti sa plateasca datoria si sa-si cumpere o garsoniera. Nu poate face acest lucru pentru ca din lipsa banilor nu a putut sa deschida succesiunea, succesiune la care este indreptatit sa participe si fiul sau.
Intrebarea mea este: Ce demersuri ar mai putea face asociatia de proprietari pentru recuperarea datoriei?
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: M. Gradinaru , utilizator 15:21, 17 Iulie 2013
Asociatia de proprietari poate cere dezbaterea succesiunii fiind creditor al mostenirii. Cererea de dezbaterea a mostenirii poate fi facuta de succesibili sau de orice persoana interesata , in aceasta categorie intrand si creditorii mostenirii. Astfel ca succesiunea se va solutiona si se va ajunge si la recuperarea restantelor caci acestea sunt pasiv al mostenirii. Se pare ca pana la urma se va ajunge la vanzarea apartamentului...ca tot vorbeam in topicul deschis de dvs...celalalt,,.;)
Asociatia de proprietari prin reprezentant legal,pentru asigurarea posibilitatii recuperarii debitului acumulat sa instituie privilegiu imobiliar
Daca apartamentul nu are intabulare unde va inscrie privilegiul?!
L nr 230/2007 Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.



@yno eu nu dau dau copy paste la legi va intreb in speta.....daca nu are intabulare imobilul...unde se inscrie privilegiul?
Textul de lege il stiam si eu...:)

Alte discuții în legătură

Proprietarul mort "chiriasul "nu plateste viorica56 viorica56 Buna ziua Am o intrebare mai aparte , o prietena este administrator la o asociatie de locatari si are urmatoarea problema : proprietarul unui apartament ... (vezi toată discuția)
Executare imobil datornici asociatie andreistan andreistan Buna ziua, In bloc avem o garsoniera cu restante la intretinere aproximativ 38.000 RON. Nu s-a mai platit intretinere de 6 ani. S-a luat decizia ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)