avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Verificare la domiciliu a salariatului aflat in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Verificare la domiciliu a salariatului aflat in concediu medical

Buna ziua,

Cunoasteti care sunt consecintele in cazul in care angajatul aflat in concediu medical nu este gasit la domiciliu cu ocazia verificarii efectuate de catre angajator cf. art. 51 alin. 3 indice 1 din OUG 158/2005?
Mai exact, CIM ramane suspendat in continuare pana la implinirea termenului pentru care a fost acordat concediul medical, fara plata indemnizatiei de concediu? Sau la data constatarii absentei inceteaza atat plata idemnizatiei cat si concediul medical?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:52, 18 Decembrie 2012
În situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află la domiciliu, acesta nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferentă concediului medical.
Asadar, in cazul absenţei asiguratului de la domiciliu, reprezentantul plătitorului şi al poliţiei întocmesc procesul-verbal în care vor face menţiune cu privire la aceasta. Acest proces-verbal se va comunica asiguratului.
În situaţia în care se constată absenţa de la domiciliul ales, plătitorul poate sista plata indemnizaţiei de asigurări de sănătate începând cu data întocmirii procesului-verbal.
Angajatorul are obligaţia, din a şasea zi, să anunţe casei de asigurări de sănătate lista cu persoanele aflate în incapacitate temporară de muncă şi să transmită acesteia copiile declaraţiilor date de persoanele aflate în incapacitate temporară de muncă.
Ultima modificare: Marți, 18 Decembrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Sunt de acord cu cele precizate de dvs., insa intrebarea mea ramane: CIM ramane suspendat in continuare pana la implinirea termenului pentru care a fost acordat concediul medical, fara plata indemnizatiei de concediu?
Sau din momentul in care se constata ca salariatul nu se afla la domiciliu inceteaza concediul medical si din ziua urmaroare salariatul trebuie sa se prezinte la lucru, chiar daca conform certif de concediu medical ar mai avea zile de concediu medical?

Multumesc,

Parerea mea este ca, c.i.m. ramane suspendat pana la terminarea perioadei de incapacitate temporara de munca ..
Buna ziua,

cata vreme legea prevede expres faptul ca sanctiunea lipsei de la domiciliu este incetarea platii indemnizatiei, ar constitui o adaugare la lege daca am trage si alte concluzii, inclusiv daca am considera ca inceteaza toate efectele produse de concediul medical.
Are logica ce spuneti dvs(@Laurys), in unele situatii normal ar fi sa inceteze de indata si efectul suspendarii cim iar "bolnavul" sa se prezinte imediat la lucru. Cu toate acestea, simplul fapt ca un individ nu este acasa la un moment dat, nu inseamna neaparat ca nu este bolnav - poate tocmai l-a luat salvarea sau a iesit sa-si ia urgent un medicament.

Avocat Constantin Boncu

Verificarea salariatului aflat in concediu medical se face in anumite ore ale zilei ..prin urmare, ceea ce a spus colegul nostru poatae fi adevarat.

Incetarea platii indemnizatiei nu poate avea ca efect si incetarea suspendarii c.i.m. ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim durata determinata inceteaza la intoarcerea in functie a fostului angajat ? ancristida ancristida Buna ziua, Va rog, daca ma puteti ajuta cu o lamurire. Sunt in prezent angajata cu CIM pe durata determinata pentru înlocuirea unei salariate cu contract ... (vezi toată discuția)
Firma activitate suspendata, incetare cim bocbocradu bocbocradu Am o firma care nu merge cum trebuie, de aceea am decis sa suspendam activitatea pentru un timp. Contractele de munca au incetat deja cu exceptia unui singur ... (vezi toată discuția)
Inlocuirea unui angajat cu cim suspendat Monica D Monica D Conform Art. 83 a) din codul muncii CIM poate fi incheiat pe perioada determinata pentru inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii CIM, cu exceptia ... (vezi toată discuția)