Buna ziua! Permiteti-mi sa va prezint urmatorul caz: Parintii au doi copii. Unuia (copilul1) ii cumpara un apartament de la o terta persoana prin contract de vanzare cumparare si copilul1 devine proprietar deplin, parintii doar platind pretul.
Parintii vand apartamentul propriu(altul decat cel al copilului1) copilului2 prin contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere, totodata parintii rezervandu-si dreptul de uzufruct viager prin acelasi contract asupra apartamentului vandut.
1) Copilul1 poate actiona in justitie copilul2, dupa moartea parintilor, pentru nu stiu ce cauze ca acest apartament sa fie inclus in masa succesorala? Poate sa piarda copilul2 acest apartament sau sa fie nevoit sa plateasca ceva copilului1 ca urmare a acestui contract incheiat intre copilul2 si parinti?
2) Parintii care si-au rezervat dreptul de uzufruct viager pot veni sa locuiasca oricand cu copilul2, chiar daca parintii si copilul2 nu pot coabita in liniste?
3) Este copilul2, in urma acestui contract incheiat cu parintii, proprietarul acestui apartament? Poate copilul2 sa ipotecheze acest apartament fara consimtamantul/semnatura/incuviintarea parintilor?
Va multumesc!
1. Daca primul copil va cere reductiunea liberalitatilorvexcesive invocand si demonstrand ca esre o donatie contractul de vanzare cumparare cu uzufruct si caluza de intretinere si copilul 2 poate poate invoca ca primul contract de vanzare cumparare pt apartamentul copilului 1 este tot o donatie de la parinti daca copilul 1 nu poate justifica provenienta banilor.
2. Rezerva du si uzufructul parintii au posesia si folosinta probabil pana la deces, deci pot sta in acel imobil.
3. Fara acordul uzufructuarilor nu se poate vinde imobilul, ipoteca.....
pentru întrebările dvs. Nr. :
1) de regulă, acolo unde NU se respectă morala, NU întotdeauna se respectă Legea : pe această lume, e posibil orice.Totuși, rațiunea ar putea prima.Contractul între părinți și copilul nr.2, poate fi desființat (mai pe înțelesul general) doar de către părinți și copilul nr.2, de părțile contractante, de exemplu : pt. neîndeplinirea condițiilor contractuale, la nemulțumirea părinților etc etc Deci : nu face obiectul copilului nr.1 ;
2) copilul nr. 2, este DOAR nudul proprietar, dreptul de folosință aparține în TOTALITATE pe tot restul vieții DOAR și numai acelor părinți.Faptul că ei NU POT ”coabita în liniște”, NU înseamnă că acel copil nr.2, poate interzice, condiționa, alunga etc etc pe părinți respectivi.Trebuie studiat/văzute cu atenție clauzele din Contractul de întreținere, în mod normal, un asemenea contract trebuie desființat de către părinți, bineînțeles că, probabil : vor apărea pretențiile materiale ale copilului nr.2 pentru timpul cât probabil (eu NU cunosc realitatea) a întreținut pe părinții etc etc dar se pot soluționa pe cale amiabilă sau în justiție ;
3) dacă respectivul imobil are practic 2 proprietari ”incompleți” (adică : nudul proprietar și uzufructuarul), proprietatea deplină (în cazul fericit că părinții nu vor rezilia contractul) asupra imobilului va reveni copilului nr.2, abia la decesul ambilor părinți, nu știu cine s-ar încurca.Acel imobil poate oricând reveni în proprietatea deplină a părinților.Așa fiind, banca ar trebuie să solicite consimțământul părinților : dacă copilul nr.2 ar ”pierde” nuda proprietate, ar veni banca să întrețină pe cei 2 părinți ?