avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul consum apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul consum apa

Buna ziua,
Sunt proprietara unei garsoniere in care locuieste fratele meu. Serviciul nu ii permite sa ajunga la asociatie in timpul programului administratorului in primele 5 zile ale lunii, asa ca din mai 2011 pana in noiembrie 2012 a lasat indexul in cutia postala a administratiei cand si-a amintit de el si nu i s-a luat in calcul, fiind trecut pe consum pausal.
Fiind in culpa a acceptat situatia si luna de luna a platit acest consum pausal, mult mai mare decat cel real.
Mie nu mi-a spus de aceasta problema, am aflat in octombrie, am citit eu indexul la inceput si sfarsit de noiembrie si l-am dus administratorului pe 4 decembrie. Nu am cerut reactualizarea indexului, caz in care multe luni nu ar mai trebui sa platesc nimic pentru consumul de apa, am cerut doar sa se factureze consumul real incepand cu luna noiembrie.
Mentionez ca in acest interval de 19 luni indexul contoarelor de apa a aratat un consum total de 59 de mc de apa rece si 60 de apa calda, fapt care duce la medie de 3,1-3,2 mc de apa rece/calda pe luna.
Ieri s-au afisat listele de plata pentru luna noiembrie si la apa rece sunt trecuti 100,8 mc (nu e greseala, sunt peste o suta de metri cubi de apa) si 6,8 mc de apa calda. Discutand cu administratorul la telefon mi-a spus ca e posibil ca eu sa fi avut un consum de 10mc lunar, ca ei au avut luni in care au trecut doar 1 mc (adevarat, insa majoritatea lunilor au peste 3 mc de apa rece si apa calda, de ex in octombrie sunt 8 mc de apa calda si 1 mc de apa rece) asa ca au facut diferenta intre indexul predat anterior si cel predat in decembrie si au pus la plata.Si sa le multumesc ca nu au facut asta si la apa calda. Vor sa vina sa vada indexul real si in lunile urmatoare se va face compensarea.
Suma este de aproximativ 900 de lei pe care fratele meu nu are cum s-o plateasca, se vor adauga penalitati de 2% pe zi, va dati seama ce inseamna factura asta. Iar 40 mc de apa rece platiti in plus acum se vor consuma in mai bine de un an, asta daca vor fi de acord sa faca o compensare.

Au procedat corect? Daca nu, cum se calculeaza corect consumul de apa pentru luna noiembrie? Va rog si baza legala.
Ce pot face pentru indrepta situatia? Consumul pausal se trece in fisa de consum si se actualizeaza lunar indexul? Repet, a platit luna de luna un consum mai mare caci prostia se plateste, nu cere regularizarea consumului, doar sa plateasca exact ce au arat contoarele la inceput si sfarsit de noiembrie.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Diana-D , utilizator 15:43, 20 Decembrie 2012
Diana-D a scris:


Dincolo de faptul ca nu tin cont de ce s-a platit 18 luni si cer plata acum ca si cum lunar ar fi trecut consum zewro, au mai adaugat din pix inca 40 de mc.



Reformulez: dincolo de faptul ca cei din asociatie nu tin cont de ce s-a platit 18 luni cei din asociatie cer plata acum ca si cum lunar ei, cei din asociatie, ar fi trecut consum zero si adauga si un plus de 40 mc fata de consumul din intervalul acesta de 19 luni.




Nu cer regularizarea din 2 motive:
1. va rezulta ca am deja cativa mc platiti in avans , va urma scandalul de rigoare pentru ca asociatia sa mi-i recunoasca, etc,pentru sanatatea nervilor mei prefer sa merg pe principiul fratele meu nu a dat indexul, plateste prostia.
2. la avizier scrie ca nu se admit regularizari
Asta inseamna ca atunci cand omul aduce indexul asociatia sa puna la plata diferenta dintre ultimele 2 indexuri predate (noiembrie 2012- mai 2011) , sa mai adauge 40mc si sa nu scada platile efectuate in regim pausal? practic plata consumului de apa se face de 2 ori: odata in regim pausal, apoi inca odata din diferenta de index, fara sa se tina cont de ce s-a platit in pausal .
Care este rostul demersului meu: in a 19-a luna sa platesc doar consumul din aceasta a 19-a luna, nu consumul cumulat pentru 19 luni si un "bonus suplimentar" de 40 mc. Mentionez ca pentru primele 18 luni fratele meu a platit pausal un consum mai mare decat cel real, pe principiul prostia se plateste.

Inca o data, as vrea sa stiu cum se calculeaza legal intr-o situatie de genul: pausal 18 luni din cauza de nepredare index, in luna a 19-a se da indexul de inceput si de sfarsit de luna.
Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2012
Diana-D, utilizator
Daca timp de 12 luni nu ati dat indexurile si ati platit pausal cate 10 mc/ luna, inseamna ca ati platit 120 mc de apa, daca in decembrie 2011 indexul arata 0, platind 120 mc acum ar fi aratat 120, dar daca nu ati consumat decat 50 mc acum indexul apometrului arata 50, nu trebuie sa platiti nimic pana indexul apometrului nu ajunge la aceeasi valoare ca cel din fisa apartamentului.
Mai aveti de consumat 70 mc fara sa platiti nimic, ce este asa greu, daca nu doriti sa faca acest calcul, dar ei va incarca la plata, ii amenintati ca ii dati in judecata si gata.
Am spus aseara administratorului ca voi cere in instanta recalcularea si mi-a raspuns ca nu se teme de asa amenintari. Dupa care, motivand ca are de lucru, a inchis telefonul.
Eu cu asa oameni lucrez . Cum pot sa-mi fac dreptate? e vreo prevedere legala care le da dreptul sa-mi impuna un asa calcul pentru noiembrie? Azi depun contestatia, o pot face si prin scrisoare recomandata pentru cazul in care se refuza primirea ei sau confirmarea in scris ca administratorul, nu presedintele cum scrie in legea 270, a primit contestatia?
Daca suma de plata pentru noiembrie ramene de platit, chiar daca ulterior se va scadea, cine plateste penalitatile pentru faptul ca fratele meu nu poate plati acum o asa suma? Practic, in cel mai fericit caz, mi se cere o suma mare in avans pe care, pentru ca nu o pot plati in termen, se vor calcula penalitati.
Parca traiesc intr-un roman al absurdului.... de ce naiba am dat indexul?la asa dureri de cap, mai bine il lasam o eternitate pe frate-miu sa plateasca in regim pausal si demontam apometrele.
Nu ati spus cum calculeaza efectiv administratorul. Poate sa fie corect sau nu.
BX a scris:

Nu ati spus cum calculeaza efectiv administratorul. Poate sa fie corect sau nu.


Nu inteleg solicitarea. Din ce stiu, pausalul este calculat de administrator astfel: mai intai scade din consumul total al blocului consumul celor care au predat indexul, Ce ramane ( atentie considera pierderi zero) imparte la nr. total de persoane din apartamentele care nu au predat indexul, rezulta un consum pe persoana care nu a dat indexul si , multiplicat cu nr de persoane din apartament, se trece in listele de plata.

Este posibil ca, din punct de vedere legal, consumul inregistrat in regim pausal sa nu se treaca in fisa de consum? Si, atunci cand ametitul de proprietar vine cu indexul , administratorul sa puna la plata diferenta de index corespunzatoare celor 19 luni (index luna 19- index luna 1= consum), fara sa faca scaderea a ce s-a platit deja in pausal?
Vreau sa stiu daca sunt buna de plata sau am o sansa sa recuperez ceva.

Alte discuții în legătură

Penalitati la diferenta apa calda consumata daniel_toma daniel_toma Am primit de la asociatie o hartie prin care sunt somat sa platesc o diferenta de consum de aproximativ 200 mc apa calda, acumulata intr-o perioada de timp de ... (vezi toată discuția)
Apa calda/rece , pausal lucianpruna lucianpruna Buna ziua, Stau intr-un apartament in Bucuresti , cu 2 camere, si de 14 luni de zile sunt trecut la pausal, 5 metri apa rece si 4 metri apa calda o persoana. ... (vezi toată discuția)
Consum pausal adela c adela c buna. problema mea este urmatoarea: In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)