Ce pot face in cazul in care serviciul public comunal conditioneaza incheierea contractului pt. furnizarea apei cu societatea mea X,(proprietara a locului de consum ) de plata datoriilor fostului chirias al carui contract a expirat - firma Y?M -am documentat in Legea 51 privind serviciile publice si Legea 241 precum si in Regulamentele Autorit.deReglementare a Serv.de Utilitate Publica si peste tot am gasit referire doar la faptul ca relatiile dintre operatori (in cazul meu serviciul public comunal) si utilizatori sunt rel comerciale de drept privat si ca operatorul poate actiona in instanta pt.recuperarea datoriilor . Se precizeaza conditiile in care se poate sista furnizarea si se debranseaza locul de consum (inclusiv pentru neplata timp de 45 de zile) un nou contract incheindu se numai dupa plata datoriilor si penalitatilor.
Intrebarea mea este cum pot fi obligat eu SC X sa platesc datoria rezultata din contractul serviciului public cu SC y ? asta avand in vedere ca legea prevede clar faptul ca este vorba de raporturi de drept privat comercial ... Poate totusi serviciul comunal in mod legal sa refuze sa incheie cu mine proprietarul, contract de furnizare pentru acelasi loc de consum?
Nu exista un temei legal pe baza caruia serviciul comunal ar avea dreptul sa va refuze incheierea unui nou contract cu dvs.Puteti sa le faceti o notificare in acest sens si sa le aduceti la cunostinta faptul ca obligatia de plata pe care o avea chiriasul nu va incumba, insa depinde totusi de ce scrie in contractul de inchiriere.In situatia in care nu vor raspunde la notificare(ceea ce e perfect plauzibi) puteti sa-i actionati in instanta pentru obligatia de a face.Totusi ar trebui mai multe detalii despre contractul de inchiriere, care erau obligatiile chiriasului???
Chiriasul avea obligatia sa achite utilitatile iar in momentul de fata contractul de chirie e expirat cu 01.01.2009.Acum acesta nu mai este de gasit si a lasat datorii la toti furnizorii de utilitati.Avea si sediul social acolo care bineinteles e expirat.
Pot actiona pe legea 544 consiliul local sau acel "serviciu public global"? cum pot afla daca "serviciul public global" (asa apare pe vechiul meu contract) este in subordinea consiliului local si daca are sau nu personalitate juridica pt ca potrivit legii se pot infiinta si fara...si mai ales avand in vedere ca potrivit legii 51 privind serviciile publice si legii 241: "relatiile dintre operatori (in cazul meu serviciul public comunal) si utilizatori sunt rel comerciale de drept privat "?:-/