avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1061 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Intabulare imobil adjudecat la licitatie
Discuție deschisă în Executare silită

Intabulare imobil adjudecat la licitatie

Buna

Am achizitionat prin licitatie publica un imobil. Toate bune si frumoase pana am ajuns la intabularea acestuia. Mi s-a cerut un document justificativ care sa ateste ca sotia debitorului a renuntat la proprietate, imobilul aparand in CF ca proprietatea amandurora.
Mai exact, imobilul a fost licitat ca urmare a faptului ca debitorul pe numele caruia s-a facut ipoteca nu a reusit sa plateasca. Bineinteles ca a existat un codebitor (sotia acestuia) care a fost deacord cu ipotecarea.
Am cerut o adresa de la organul care a organizat licitatia (finantele publice) in care se explica faptul ca la contractul de credit pe baza caruia s-a facut ipoteca figureaza atat debitorul cat si sotia acestuia ca si codebitor. Deasemenea s-a atasat si o copie dupa o declaratie data in fata executorului fiscal in care codebitorul este deacord cu vanzarea prin licitatie. Nu inteleg de ce ar fi nevoie de acordul acestuia odata ce acesta si l-a dat in momentul ipotecarii, dar fie...

Exista posibilitatea ca din nou sa mi se refuze intabularea?
Ar fi vreo explicatie logica sau legala ... si vreo solutie pt rezolvarea porblemei in cazul in care lucrurile nu merg cum ar trebui?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ScarfaceX , utilizator 15:26, 23 Decembrie 2012
Atentie cu impozitul aferent transferului dreptului de proprietate
S-a platit separat (2 chitante cu 2 sume egale) ... 50% pe debitor si 50% pe codebitor.
Sunt sanse destul de mari sa vi se refuze in continuare intabularea de vreme ce ipoteca a fost instituita in favoarea altcuiva decat AFP (eu unul n-am auzit de ipoteca in favoarea AFP). Si daca AFP a inceput executarea silita impotriva unui debitor iar imobilul era in coproprietate trebuia facut mai intai partajul apoi scoaterea la licitatie a imobilului respectiv. Nu cunosc foarte bine procedura de executare silita fiscala asa ca s-ar putea sa mai si gresesc.
Ipoteca a fost instituita in favoarea unei banci. Executarea silita inceputa initial s-a anulat, adica nu s-a mai ocupat executorul judecatoresc al bancii si datorita legii a fost "intermediata" de catre AFP care oricum nu a avut nici un castig, banii ajungand tot la banca.
De la AFP mi se spune ca totul a decurs ca la carte.
Daca o luam logic: daca codebitorul a fost deacord cu ipoteca, garantand si el cu apartamentul, nu ar mai trebui sa fie nevoie de o alta explicatie. Trebuie sa-i cerem voie sa-i vindem partea?

Si ce ar mai ramane de facut in cazul in care intabularea din nou s-ar refuza?
Cred ca nu ati inteles.. Codebitorul a fost de acord sa garanteze cu ipoteca un credit pe care l-a luat impreuna cu debitorul (au beneficiat impreuna de acei bani). Nu a garanta cu ipoteca datoriile debitorului catre stat.
Vedeti la AFP poate aveau titlu executoriu si impotriva codebitorului.
Daca va resping in continuare intabularea aveti dreptul sa formulati plangere impotriuva incheierii si vedeti ce spune instanta.

Alte discuții în legătură

Intabulare imobil adjudecat la licitatie ScarfaceX ScarfaceX Buna Am achizitionat prin licitatie publica un imobil. Toate bune si frumoase pana am ajuns la intabularea acestuia. Mi s-a cerut un document justificativ ... (vezi toată discuția)
Ordinea indestularii creditorilor cristi111us cristi111us Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati in clarificarea urmatoarei probleme : In cazul unei executari silite (pentru o creanta de 40.000 Euro) a creditorului ... (vezi toată discuția)
Daca un imobil este ipotecat unei banci, iar valoarea sumei restante este mai mare decit valoarea imobolului, altcineva poate cere executarea silita cristipescar cristipescar daca imobilul este ipotecat unei banci iar valoarea restanta a creditului este mai mare decit valoarea imoblului altcineva poate cere executarea silita ??:O (vezi toată discuția)