avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Intabulare imobil adjudecat la licitatie
Discuție deschisă în Executare silită

Intabulare imobil adjudecat la licitatie

Buna

Am achizitionat prin licitatie publica un imobil. Toate bune si frumoase pana am ajuns la intabularea acestuia. Mi s-a cerut un document justificativ care sa ateste ca sotia debitorului a renuntat la proprietate, imobilul aparand in CF ca proprietatea amandurora.
Mai exact, imobilul a fost licitat ca urmare a faptului ca debitorul pe numele caruia s-a facut ipoteca nu a reusit sa plateasca. Bineinteles ca a existat un codebitor (sotia acestuia) care a fost deacord cu ipotecarea.
Am cerut o adresa de la organul care a organizat licitatia (finantele publice) in care se explica faptul ca la contractul de credit pe baza caruia s-a facut ipoteca figureaza atat debitorul cat si sotia acestuia ca si codebitor. Deasemenea s-a atasat si o copie dupa o declaratie data in fata executorului fiscal in care codebitorul este deacord cu vanzarea prin licitatie. Nu inteleg de ce ar fi nevoie de acordul acestuia odata ce acesta si l-a dat in momentul ipotecarii, dar fie...

Exista posibilitatea ca din nou sa mi se refuze intabularea?
Ar fi vreo explicatie logica sau legala ... si vreo solutie pt rezolvarea porblemei in cazul in care lucrurile nu merg cum ar trebui?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ScarfaceX , utilizator 15:26, 23 Decembrie 2012
Daca detineti incheiere de respingere a cererii de intabulare,in conformitate cu disp L nr 7/1996 republicata,in termen de 15 zile formulati plangere la instanta
Atentie,in temeiul deciziei RIL promovat de procurorul general al parchetului ICCJ,OCPI nu are calitate procesuala pasiva
Nu mi s-a respins intabularea. Am primit doar un referat si am dus documentele justificative cerute de catre registrator. Sper sa fie ok si sa nu mi se respinga.
In acele documente se specifica de catre AFP ca licitatia s-a organizat ca urmare a anularii unei licitatii facute de BEJ al bancii creditoare de rang 1. Pe langa acest lucru, codebitorul ipotecii facute initial a semnat in fata executorului fiscal ca este deacord cu vanzarea imobilului la licitatie. In acelasi document se specifica deasemenea ca banca creditoare de rang 1 a fost indestulata cu intreaga suma provenita din licitatie, AFP-ul alegandu-s doar cu mici cheltuieli de executare.

Altfel, din ce am inteles eu, AFP-ul avea dreptul sa-si recupereze banii doar din jumatatea imobilului aferenta debitorului. Astfel s-ar fi organizat o licitatie pt 50% din imobil, urmand ulterior sa se organizeze o alta licitatie pt celalalta jumatate a apartamentuui. Banii de la prima licitatie ar fi mers bancii creditoare de rang 1 (si nu AFP-ului), iar banii de la a doua licitatie ar fi mers tot bancii creditoare de rang 1.

In mare am inteles ce a spus bejsd cu 2 mesaje mai sus, dar daca e sa ne gandim logic, avand in vedere situatia in care s-a ajuns, rezultatul final ar fi fost acelasi si daca s-ar fi facut partaj. AFP-ul oricum nu s-a ales cu bani deci partajul nu ar fi avut nici un rezultat concret; eu consider ca acceptul scris al codebitorului sa se organizeze licitatia este suficient.

Am inteles bine sau nu prea?
Eu oricum sper ca registratorul sa inteleaga situatia si sa nu faca respingere la intabulare...
desi din cate am inteles nu prea sunt intelegatori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare imobil adjudecat la licitatie ScarfaceX ScarfaceX Buna Am achizitionat prin licitatie publica un imobil. Toate bune si frumoase pana am ajuns la intabularea acestuia. Mi s-a cerut un document justificativ ... (vezi toată discuția)
Daca un imobil este ipotecat unei banci, iar valoarea sumei restante este mai mare decit valoarea imobolului, altcineva poate cere executarea silita cristipescar cristipescar daca imobilul este ipotecat unei banci iar valoarea restanta a creditului este mai mare decit valoarea imoblului altcineva poate cere executarea silita ??:O (vezi toată discuția)
Executare silita mihaho mihaho am un titlu executoriu ptr.o creanta de 2088 ron restanta la un credit de nevoi personale fara garantii ipotecare.am primit o somatie de la executor ca daca in ... (vezi toată discuția)