avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Info succesiune si impartirea mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Info succesiune si impartirea mostenirii

Buna ziua,am o problema si asi aprecia foarte mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns.
Ma aflu in urmatoarea situatie:mama a decedat,in 2008 si in momentul de fata traieste tatal ,iar eu mai am o sora.Bunuri comune parintii mei au avut:2apartamente cu 3 cam si unul cu 2 cam,2 garaje si o suma de bani intr-un cont la banca.Din pacate tatal a devenit alcoolic si doreste sa deschida succesiune pentru a ma scoate pe mine afara(mentionez sora mea locuieste in alt judet).Intrebarea mea ar fii:
1. in ce conditii poate sa faca aceste lucruri?
2.Ce procent primeste fiecare(tata betivul,eu si sora mea)?
3Care ar fii costurile suucesiunii si daca participa toti la ele sau doar cel care deschide actiunea de succesiune,in speta tatal meu betiv?
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 22:09, 27 Decembrie 2012
1) nu vă poate ”scoate” afară (i-ar trebui ieșirea din indiviziune, despăgubirea celor 2 copii, plătind o sultă pt cotele de proprietate ale lor etc etc) ;
2) tata are cota lui PERSONALÃ de 1/2 (50%) din TOATÃ masa succesorală;
3) apoi, și cota de 1/4 din cota defunctei, adică cota de 1/2 din cei 50% ai defunctei ;
4) cota rămasă, cea de 3/4 din cei 50% a mamei dvs., se împarte în mod egal celor 2 copii.
In primul rand masa succesorala se compune din 1/2 din tot ce au agonisit parintii dvs in timpul casatoriei si eventualele bunuri proprii ale mamei dvs, daca au existat, bunuri proprii care sunt provenite din bunuri dinaintea casatoriei cu tatal dvs sau dupa casatoria cu tatal dvs bunuri provenite din mosteniri sau donatii facute exclusiv dansei.
Daca succesiunea se dezbate in mod normal dvs si celalata frate/sora aveti 3/8 fiecare din masa succesorala si tatal 2/8. Restul de 1/2 din bunurile comune adica achizitionate in timpul casatoriei cu tatal dvs apartin tatalui dvs.
Ati facut declaratia de acceptare a succesiunii in termen de 6 luni de la decesul mamei? Daca nu puteti demonstra ca ati facut acre de acceptare tacita a succesiunii? Caci daca vrea sa va inlature de la mostenire si nu ati facut aceste lucruri pe asta se va baza....
Dupa cate spuneti neexistand intelegere intre succesibili trebuie sa va adresati instantei , altfel s ar fi rezolvat la notar pe cale amiabila.
Costurile se calculeaza in functie de valoarea bunurilor aduse la masa succesorala plus ca veti plati si un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale pt ca a trecut mai Bine de 2 ani de la decesul mamei. Cheltuielile privind succesiunea le veti suporta toti mostenitorii conform cotelor mostenite.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul dvs, referitor la cerere, nu a fost facuta in termenul de 6 luni de zile, si doresc sa va mentionez ca total mostenire se ridica la suma de 80.000 euro. Exista o solutie pt a amana sau a il opri de la aceasta succesiune ??? Fara acte in original mai poate deschide ? multumesc
Poate cere dezbaterea succesiunii insa in instanta . Nu exista nicio solutie sa opriti un succesibil de la a mosteni.ce sa amanati? Deja cred ca ati amanat mult dvs.....nu ati exercitat dreptul de optiune succesorala...si deja Devine complicat .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama mea vitregă a decedat cu o lună înaintea tatălui meu. nu au avut copii împreună, dar ea a avut o soră. cine poate iniția dezbaterea succesiunii? Veronicas Veronicas Bună ziua, am urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat, sotia sa (mama vitrega) a decedat si ea in urma cu o luna înaintea tatalui meu. Cei doi nu au copii ... (vezi toată discuția)
Succesiune catalina75 catalina75 Mama mea a decedat, iar contractul pentru apartamentul care trebuie facuta succesiunea este incheiat doar pe numele mamei, desi in acel moment era casatorita ... (vezi toată discuția)
Succesiune vetx vetx tatal meu are o sora iar aceasta nu vrea sa vina sa se intalneasca cu tata pt a face suucesiunea dupa mama lorcare e moarta de 6 ani cum putem face pentru a o ... (vezi toată discuția)