Buna seara.
Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns referitor la problema mea.
Concret, in data de 21.12.2007 am primit o amenda de circulatie pentru o parcare neregulamentara. Valoarea amenzii de circulatie era de 20 de lei ( 200 000 de lei vechi), daca era platita in 48 de ore, respectiv 40 de lei daca era platita dupa 48 de ore. Avand in vedere ca urmau sarbatorile, am platit-o chiar in acea seara.
Anii au trecut si nu mi-am facut griji cu privire la aceasta amenda, mai ales ca o platisem . In anul 2012 ( prin mai 2012 ), am fost instintata verbal de un angajat al Primariei ca figurez cu o amenda neplatita din 2007. Acum, in decembrie 2012, am primit o instiintare de plata, scrisa, prin care sunt anuntata ca figurez cu obligatii de plata restante, in valoare de 78 de lei.
Mentionez ca nu mai detin chitanta de plata, prin urmare nu mai pot face dovada ca am platit-o.
Cum pot rezolva ,
aceasta problema, avand in vedere ca nu am fost anuntata in timp real? Se aplica penalitati amenzilor de circulatie? Se prescriu amenzile de circulatie?
Instiintarea de plata a venit intr-un plic simplu, cel putin asa pare ( cu stampila pirmariei).
Am intrebat-o pe mama daca a semnat ceva, mi-a zis NU.
Semnul de intrebare mi l-a pus ultimul paragraf din document: "Aceasta instiintare a fost:
1. Inmanata de ...... identficat prin CI ..... semnatura de primire..... din data...
2. inaintata prin posta, recomandata nr........./......"
Exemplarul meu, evident, nu este completat la punctele 1,2.
Daca era recomandata, trebuia sa semneze destinatarul. Inteleg ca a fost postasul?? E clar ca tram in Romania si totul este posibil, dar postasul chiar are semnaturile tuturor? Nu se poate contesta semnatura?
Multumesc, inca o data.
1) dacă într-adevăr, ”înștiințarea” de plată a fost expediată în plic simplu (de-și nu cred că erau așa de fraieri cum s-ar părea), ați câștigat : Primăria NU ARE probă precum că v-ar fi înștiințat în interiorul termenului de 5 ani de la 21.12.2007, termenul de 5 ani s-a împlinit în 21 decembrie 2012.Există prescripția, deci nu mai plătiți cei 40 lei ! Chiar dacă, Primăria v-o solicită, dvs. refuzați plata, iar Primăria nu vă poate obliga : nu mai are instrumentul juridic de o eventuală, să zicem executare silită ;
Totuși, nu vă ”aventurați” până nu mai trece puțin timp și se clarifică situația.
2) semnul dvs. de ”întrebare” : da, în opinia mea, acel formular tipizat și folosit de primărie la orice caz de acest specific, a fost făcut ”personalizat” pe numele unui funcționar responsabil pt. înștiințarea debitorului în varianta aduceri - predării și cerut debitorului să semneze etc sau înaintat prin poștă prin scrisoare simplă ; recomandată, eventual cu Confirmare de primire.Ar însemna că, primăria a depus poștei acea înștiințare, factorul poștal vi l-a depus în cutie și probabil dacă era recomandat a și semnat liniștit în locul destinatarului, dacă era corespondență simplă : nu era nevoie de nicio semnătură.Dacă e corespondență simplă : primăria nu are probe că v-a înștiințat în termen, dacă e recomandată și a semnat factorul poștal ați avea motiv de contestare a presupusei ”primiri-înștiințări”, ar fi posibil și vreo cercetare penală pt. semnături în fals etc etc Deocamdată NU știm nimic, așteptați efectul.
3) ”Inteleg ca a fost postasul?? E clar ca tram in Romania si totul este posibil, dar postasul chiar are semnaturile tuturor? Nu se poate contesta semnatura?”
Factorul poștaș NU ARE niciun specimen de semnătură”conservat/arhivat” undeva dar se poate ”specializa” în timp pe semnături.La timpul potrivit, contestați semnătura, în acest caz : tăcere absolută privind primirea corespondenței primăriei.Problema este destul de încâlcită : dvs. încă nu știți ce fel de corespondență ați primit dar nici NU trebuie să faceți cunoscut.Controlați bine ambele fețe ale corespondenței : poate apare vreun număr.Și încă ceva : scrisorile recomandate NU SUNT timbrate, doar cele simple.Are timbru ?
Din lipsa de fonduri, somatile se pot trimite si fara confirmare de primire, iar functionarul care expediaza aceste somatii, are obligatia sa le publice pe site-ul primariei, la afisier in incinta institutiei, care conform legii tot comunicare inseamna.
Initial ati vorbit de 78 lei, pe urma decat 40 lei, ati pomenit si de penalitati in cazul aceste amenzi, deci ce reprezinta 38 lei?
Da, are timbru de 1 leu. Pe o parte a plicului sunt 2 stampile ale primariei (unde a fost lipit plicul), iar pe cealalta parte 2 stampile ale postei (una peste timbru, cealalta la mijlocul plicului).
Si, sincer cred ca nu au fost deloc destepti, pentru ca amenzile astea (banuiesc ca sunt mai multe) au zacut pe acolo, pe la primarie, pana a avenit curtea de conturi peste ei. Asa s-au trezit ca au de incasat. Intamplarea face, ca de aceste amenzi se ocupa o vecina a mamei. Oricum , neoficial, mi-a spus ca daca nu platesc, mi se va opri din salariu. De aceea, as vrea sa contest, inainte de a ajunge instiintari pe la firma.
Imi cer scuze, ca am tot insistat, dar eu nu am mai folosit posta, avand in vedere ca traim in secolul "internetului pe paine".
In instiintare, intr-adevar, apare numele unui functionar, caruia ma pot adresa in cazul in care "as avea nelamuriri".
Referitor la postas, mentionez ca nu prea are cum sa -mi falsifice semnatura, deoarece nu a avut ocazia sa -mi vada semnatura. Dar probabil totul este posibil.
Multumesc.
Eu stiu ca amenda pe care am primit-o a fost de 40 de lei. Eu am platit 20 de lei in cele 48 de ore. Acum dupa 5 ani, figurez cu 78 de lei. Nu stiu ce reprezinta cei 38 de lei. Stiam ca amenzile nu sunt purtatoare de dobanzi, de asta am intrebat, sa- mi dau seama daca cei 38 sunt penalitati ? Studiind mai bine instiintarea de plata, am vazut ca la debit figurez cu 78 de lei, iar la majorari cu 0 lei. Eu am platit amenda in Ploiesti, iar acum figurez cu acest debit de 78 de lei la primaria din Valea Calugareasca. Nu stiu de unde a aparut eroarea asta. Banuiesc ca s-a realizat un transfer de date ( cu tot cu eroare) de la politie la primarie, nu stiu.
Iar daca le afiseaza la primarie, sa fie sanatosi, cine trece pe acolo , asa din curtoazie? Eu nu am proprietati, nu calc prin primarie, decat o data la 10 ani, daca e vreo cununie ceva
(intre timp eu mi-am schimbat domiciliul). Mai ales ca stiam ca nu am probleme de genul asta: impozite neplatite, amenzi, etc.
Si probabil se merge pe ideea ca necunoasterea legii nu te absolva de vina.
Multumesc.
Prescrierea amenzilor
stedan
buna ziua .
numele meu este stefan si am o intrebare care nu stie nimeni sa ma lamureasca?
am amenzi de circulatie din 2004 pana in prezent in val de cca ... (vezi toată discuția)