avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Respingere apel pentru tardivitate depunere
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Respingere apel pentru tardivitate depunere

Buna ziua!

Am depus o cerere de apel cu 5 zile peste termenul legal de depunere, deoarece nu am fost instiintat la timp de primirea comunicarii hotararii atacate. La adresa unde a sosit comunicarea locuiesc parintii mei, care au uitat sau au omis sa ma anunte.
Ca motivul al respingerii, instanta a spus ca s-a autosesizat cu privire la tardivitatea depunerii cererii de apel, aratand ca prin recipisa postei comunicarea s-ar fi transmis, astfel considerand procedura indeplinita.
Eu nu am luat la cunostinta de comunicare, cererea initiala de chemare in jjudecata fiind facuta de avocat, comunicarea ar fi trebuit sa ajunga si la acesta, iar parintii mei nu sunt nicidecum parte in proces.
Din cate cunosc, acest motiv (al tardivitatii) nu poate fi invocat de instanta si privit ca fiind de "ordine publica". Suplimentar, nici partea intimata nu a depus intampinare si nici nu s-a prezentat la termen, astfel judecata avand loc in lipsa.
Poate cineva sa imi indice exact care sunt motivele de ordine publica ce pot fi invocate din oficiu de instanta?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 18:19, 1 Februarie 2013
Instanta poate si trebuie sa invoce din oficiu tardivitatea depunerii apelului.

Daca sentinta a fost comunicata la adresa pe care ati indicat-o prin cererea de chemare in judecata atunci procedura se considera legal indeplinita si din acel moment curge termenul de apel.

Nu este problema instantei ca dvs nu locuiti efectiv la adresa indicata. Nici nu are de unde sa stie de vreme ce nu are la dosar o cerere prin care sa fie instiintata de schimbarea de adresa.

Este in interesul dvs sa urmariti redactarea si comunicarea sentintei si sa redactati in termen apelul.
Mda, corect si legal. Dar IMORAL. De ce pentru un proces civil/administrativ se dau termene peste 7-9 luni, iar ei se cramponeaza de 5 zile. Adevarul este ca multe procese se pierd din aceasta cauza.
Termenele procedurale sunt stabilite prin lege si nu pot deroga partile de la ele.

Cat despre durata termenelor, aveti dreptate. Durata mare incalca drepturile partilor, dar nu sunt spatii, nu este personal, romanilor le place in instanta etc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs la iccj carstea valentin carstea valentin ICCJ a respins recursul inaintat ca tardiv desi se vede clar ca hotarirea curtii de apel este redactata pe data de 08.10.2008 ,iar recursul este depus pe data ... (vezi toată discuția)
Tardivitate apel mmm898 mmm898 Buna ziua, am castigat in prima instanta un proces contra unei banci pe un comision de administrare . Banca a facut apel numai ca eu cred ca acest apel a ... (vezi toată discuția)