avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de folosinta a unei fantani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de folosinta a unei fantani

in speta este vorba despre un put(fantana) de la care se alimentau cu apa 3 familii. in zona nu exista alta sursa de apa. problema care a aparut in timp este legata de faptul ca putul respectiv este sapat pe proprietatea unei dintre familii. la data la care s-a construit, cele trei familii au cazut de accord ca toate se vor alimenta de acolo si au participat toate la saparea putului. pana in prezent toti se alimentau de acolo. insa acum familia pe terenul careia este putul, l-a imprejmuit si nu mai permite si nu mai permite utilizarea apei de catre ceilalti vecini. in calitate de vecin (care nu are nicio sursa de apa) as avea castig de cauza si ce ar trebui invocat?? se poate demonstra prin martori ca cele trei familii au participat ca construirea putului insa nu exista niciu document scris in aceasta directie.
multumesc!
Cel mai recent răspuns: elisaanca , utilizator 14:39, 5 August 2024
In situatia in care fantana se afla pe o proprietate privata,daca nu exista acordul de principiu al proprietarului,tertii nu detin drept asupra fantanii
Vorbim in acest caz de un drept de servitute. Aveti dreptul de a solicita in instanta dreptul de a avea acces la sursa de apa, dar detinătorul puțului are dreptul de a solicita o „justă despăgubire”, deci vă puteți trezi că trebuie să plătiți ceva bănuți să luați apa de acolo.

Art. 607. -
(1) Proprietarul căruia îi prisosește apa pentru necesitățile curente este obligat ca, în schimbul unei juste și prealabile compensații, să ofere acest surplus pentru proprietarul care nu și-ar putea procura apa necesară pentru fondul său decât cu o cheltuială excesivă
(2) Proprietarul nu poate fi scutit de obligația prevăzută la alin. (1) pretinzând că ar putea acorda surplusului de apă o altă destinație decât satisfacerea necesităților curente. El poate însă cere despăgubiri suplimentare proprietarului aflat în nevoie, cu condiția de a dovedi existența reală a destinației pretinse.
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Va mulțumesc!
Mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poluare panza freatica icoruptibilul icoruptibilul Buna ziua! Va prezint urmatoarea situatie. In urma cu mai multi ani a fost sapata o fantana pe proprietatea pe care o detin dar langa linia de hotar cu unul ... (vezi toată discuția)
Fantana pe teren public Voronet Voronet Buna Ziua, Vecinul a sapat o fantana pe un teren public,in vederea exploatarii, Dupa o perioada de exploatare nu a fost multumit si a umpluto cu ... (vezi toată discuția)
Constituire proces civil ,pentu servitute stipulata in contactul de vanzare -cumparare romeo1234 romeo1234 Buna ziua,anul trecut in februarie am cumparat o propietate .Accesul pe propietate se face pe un teren servitute,dat de propietar.Dupa sase luni propietarul a ... (vezi toată discuția)