avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pentru donatia cotei ideale este obligatorie intai ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pentru donatia cotei ideale este obligatorie intai intabularea terenului?

Pe titlul de proprietate eliberat in 1994 pentru un teren pe numele mamei decedate a tatalu meu,apar doi comostenitori : 1) fiul decedatei,adica tatal meu si 2) o nepoata dupa fiica decedatei.(deoarece fiica decedatei a murit si in locul ei a fost inscrisa in titlu fata care traieste,respectiv nepoata tatlui meu de care mentionam anterior)
Tatal meu vrea sa-mi doneze o parte din cota lui ideala din dreptul de proprietate asupra terenului mentionat in titlu.Se poate face aceasta donatie doar in baza titlului,fara sa mai facem cadastru,intabularea terenului.
Este obligatorie atat intabularea cat si partajarea terenului intre cei doi coindivizari inainte de a-mi dona cota ideala din dreptul de proprietate?
Ce termen de valabilitate maxim poate avea o procura pentru administrarea si vanzarea unui teren,presupunand ca acea nepoata are o astfel de procura?
Cel mai recent răspuns: Claudiu Druia , Consilier juridic 10:47, 6 Februarie 2009
Cazurile pe care le-ati intalnit ,de donatii a cotei ideale fara intocmirea prealabila a cartii funciare a terenului, au fost cazuri atacate in instanta urmate de anularea donatiei deoarece au fost facute fara intabulare?
Ideea cu incheierea in prealabil a unei promisiuni de vinzare cumparare si apoi obtinerea unei sentinte care sa tina loc de act autentic, este posibila, dar in cadrul procesului va trebui efectuata o expertiza tehnica topografica pentru identificare concreta a obiectului vinzarii, deoarece titlul de proprietate nu contine suficiente elemente pe baza carora instanta sa se pronunte.
Nu se poate încheia un act de dispoziţie (fie el donaţie, fie vînzare) asupra unui teren neîntabulat. O spune Legea nr.7/1996.

După întabulare, coproprietarul îşi poate înstrăina cota parte, inclusiv prin donaţie.
Niciun notar nu va va putea face donatia, fara inscrierea in cartea funciara. Cei care fac asta incalca legea. Nefiind inscris in cartea funciara, tatal dumneavoastra nu are un drept opozabil tertilor, ca atare nu poate dispune de acel drept transmitandu-l catre dumneavoastra. Chiar daca gasiti un notar dispus sa faca un astfel de act, veti avea mari probleme la intabulare si/sau la transmiterea ulterioara prin vanzare.
Solutia cu propisiunea de vanzare si hotararea de expedient, este la fel de gresita. Judecatorul va observa faptul ca imobilul nu este identificat cu numar cadastral si numar de carte funciara.
Imi permit sa va dau un sfat, intocmiti un act care sa respecte toate dispozitiile legale, altfel, mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa suportati consecintele ce ar putea surveni.
Da.Tocmai de aceea insistam sa aflu care-i procedura corecta in situatia data,raspunsurile fiind initial contradictorii.Am inteles ca trebuie intabulare mai intai.Cand voi avea suma necesara pentru cadastru voi incepe demersurile.
Inscrierea terenului in rolul fiscal al nepoatei,asa cum a afirmat ,insemana ca a facut deja intabularea in cartea funciara sau se referea la inscrierea terenului in rolul agricol,ceea ce nu presupune ca a facut intabularea acestuia?

Alte discuții în legătură

Succesiune bz50rin bz50rin Pot sa cumpar ,,cota indiviza\'\' a surorii mele daca nu exista nici un fel de act ci doar certificatul de mostenitor in care sunt trecute casa si terenul ... (vezi toată discuția)
Vinzare cu titlu de proprietate convict convict Pentru vinzarea unui teren cu titlu de proprietate sint obligat legal la intabulare ca sa pot efectua tranzactia de vinzare-cumparare . (vezi toată discuția)
Intabulare = inscriere cartea funciara? kamellya kamellya Vreau sa vand un teren si doresc sa stiu daca inscrierea in cartea funciara este acelasi lucru cu intabularea.Cumparatorul vrea sa-mi achite terenul si toate ... (vezi toată discuția)