Buna seara. Respectuos rog o consultatie juridica privitor la situatia ce o voi prezenta. Caz: sunt parte (reclamant) intr-un proces de partaj judiciar. Intervenienta din respectivul proces, pe parcursul unui interogatoriu dintr-o sedinta, prin enuntul unei intrebari, a facut o afirmatie, inexacta, neconforma cu realitatea, conform careia subsemnatul am beneficiat de o suma considerabila de bani pentru cumpararea unui bun mobil, suma ce sustine ca defuntul ei sot mi-a dat-o inainte de deces. Ori subsemnatul am dobandit respectivul bun mobil exclusiv din/prin resurse proprii, detinand srl, putand dovedi cu extrase de cont provenienta, retragerea sumelor. Prin urmare doresc sa o actionez in justitie, insa nu stiu incadrarea juridica (Art. 998, 999 Cod Civil ori Art. 205, 206 Cod Penal ?) si care este procedura judiciara. In plus, sunt hotarat sa solicit o suma cu titlu de prejudiciu de imagine, de dauna morala adusa onoarei, demnitatii, reputatiei persoanei subsemnatului. Ce ma sfatuiti ? Multumesc.
~ final discuție ~