avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Afirmatie neconforma cu realitatea- ce este de facut ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Afirmatie neconforma cu realitatea- ce este de facut ?

Buna seara. Rog respectuos o consultatie juridica. Situatia este urmatoarea: sunt parte (reclamant) intr-un proces de partaj judiciar. Intervenienta din respectivul proces, pe parcursul unui interogatoriu, a facut o afirmatie inexacta, neconforma cu realitatea, cum ca subsemnatul am dobandit un bun mobil din surse financiare dobandite ca "dar" de la defunctul sau sot, inainte de deces. Subsemnatul am dobandit respectivul bun mobil exclusiv prin/din resurse proprii, detinand un srl, putand dovedi cu extrase de cont provenienta, retragerea sumelor, pana la ultimul leu. Prin urmare vreau sa o actionez in justitie, insa nu stiu incadrarea juridica a faptei si, care este procedura, civil ori penal. In plus sunt hotarat sa solicit o suma cu titlu de dauna morala, prejudiciu de imagine. Ce ma sfatuiti ? Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: ardeleanion , utilizator 22:51, 3 Ianuarie 2013
În opinia mea nu trebuie decât să dovediţi contrariul , adică faptul că bunul mobil a fost achiziţionat din resurse financiare proprii.Aceasta nu este o faptă penală, iar sub aspect civil se poate ca instanţa să nu aprecieze că vi s-a adus un prejudicu imaginii, mai ales că un astfel de prejudiciu trebuie dovedit .
Multumim pentru raspuns. Insa, sub rezerva greselii interpretative, pot crede ca o atare afirmatie calomnioasa, injurioasa, inexacta, neconforma cu realitatea sau cum i s-ar mai putea spune, facuta in instanta poate fi trecuta cu vederea, fara ca cel ce s-ar face vinovat de acea afirmatie sa se simta dator cu explicatii punctuale in sustinerea sa, printr-o eventuala, potentiala actiune in instanta. Prin urmare, pot spune orice despre oricine inclusiv in instanta fara sa am repercusiuni directe, imediate privitoare la afirmatiile facute. Ceea ce este profund nedrept, revoltator. Cu multumiri.
:offtopic:Interventie moderator.
Am rugamintea sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema ( pct.3.3 din Regulament) iar in masura in care mai aveti intrebari/ nelamuriri legate de acest subiect ( inteleg ca mai aveti), sa continuati discutia aici folosind optiunea " raspunde" .
Multumesc pentru intelegere.
ardeleanion a scris:

Buna seara. Respectuos rog o consultatie juridica privitor la situatia ce o voi prezenta. Caz: sunt parte (reclamant) intr-un proces de partaj judiciar. Intervenienta din respectivul proces, pe parcursul unui interogatoriu dintr-o sedinta, prin enuntul unei intrebari, a facut o afirmatie, inexacta, neconforma cu realitatea, conform careia subsemnatul am beneficiat de o suma considerabila de bani pentru cumpararea unui bun mobil, suma ce sustine ca defuntul ei sot mi-a dat-o inainte de deces. Ori subsemnatul am dobandit respectivul bun mobil exclusiv din/prin resurse proprii, detinand srl, putand dovedi cu extrase de cont provenienta, retragerea sumelor. Prin urmare doresc sa o actionez in justitie, insa nu stiu incadrarea juridica (Art. 998, 999 Cod Civil ori Art. 205, 206 Cod Penal ?) si care este procedura judiciara. In plus, sunt hotarat sa solicit o suma cu titlu de prejudiciu de imagine, de dauna morala adusa onoarei, demnitatii, reputatiei persoanei subsemnatului. Ce ma sfatuiti ? Multumesc.

"În opinia mea nu trebuie decât să dovediţi contrariul , adică faptul că bunul mobil a fost achiziţionat din resurse financiare proprii.Aceasta nu este o faptă penală, iar sub aspect civil se poate ca instanţa să nu aprecieze că vi s-a adus un prejudicu imaginii, mai ales că un astfel de prejudiciu trebuie dovedit ."
Cu deosebit respect in atentia simonette 12
Da, am mari nelamuriri privitoare la raspunsul prezentat de Utilizator. Il consider un raspuns evaziv, ce il loc sa ma lamureasca m-a intrigat, revoltat extrem. Am solicitat un sfat de la persoane avizate si am primit asa, o parere indoielnica.
Ori, daca nu am primit niciun raspuns fireste, am reformulat.
Oare, cei ce posteaza pe forum diverse intrebari, solicitari, sprijin juridic intr-o terta problema, au cunostinte juridice aprofundate ? De ce-ar mai veni aici ?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Afirmatii calomnioase nefondate dor582004 dor582004 Buna ziua, Vin cu raugamintea de a ma ajuta intr-o problema legata de o dauna morala si anume : in urma decesului tatalui meu, exista un testament in care ... (vezi toată discuția)
Locul de deschidere proces ContSters173568 ContSters173568 buna ziua, as avea nevoie va rog de un raspuns \"foarte\" avizat (daca pot spune asa) in ceea ce priveste urmatoarea situatie: am adus un prejudiciu de ... (vezi toată discuția)
Discriminarea consilierilor juridici, tot mai frecventa in ultima perioada rusu_costelpn rusu_costelpn Dupa ce vechimea in profesia de consilier juridic a ajuns sa nu mai aiba nicio importanta pentru celelalte profesii juridice, dupa ce avem un statut neclar si ... (vezi toată discuția)