Buna ziua! Unica mostenitoare - singura la parinti- in urma decesului parintilor. Ce fel de actiune se poate formula in instanta pentru a intra in posesia dreptului de mostenire de pe urma parintilor defuncti. Stiu ca se poate prezenta la notar si i se elibereaza certificatul de mostenitor dar am inteles ca exista un alt mod de-a intra in posesia dreptului de mostenire, mai ieftin decat la notariat, prin instanta. Nu stiu ce fel de actiune se poate formula. Am mai intrebat si mi s-a spus ca partajul se timbreaza la valoare dar exista si alt mod din cate am auzit si nu stiu cum. Daca cunoaste careva, va rog sa ma ajutati cu un sfat. Multumesc mult!
Dezbaterea succesiunii in instanta de judecata dureaza mult mai mult . Trebuie sa redactati o actiune si sa o depuneti la judecatorie, sa asteptati acordarea termenului, dupa care vor urma alte termene de judecata (in general interval de o luna-doua fiecare), iar la final va trebui sa asteptati si redactarea hotararii motivate de catre judecator, care poate dura si aceasta cateva luni. Astfel, ajungeti sa pierdeti cel putin un an de zile pentru un lucru pe care il puteati face extrem de simplu, fara asteptare, la notar, si fara sa pierdeti timpul prin tribunale.
Pe langa acest aspect, dezbaterea succesiunii in instanta va si costa mai mult.
Trebuie sa platiti taxa de timbru in cuantum de cate 50 lei pentru fiecare mostenitor (pentru stabilirea calitatii de mostenitor) , taxa fixa de 19 lei pentru partajul succesoral, o taxa de timbru de 3% din valoarea masei succesorale, onorariul de avocat.
De obicei se merge la tribunal cand exista neintelegeri intre mostenitori, dar dvs sunteti singura !!!!
Succesiune
C-D.Z
Buna ziua, as dorii si eu o indrumare in acest caz:
In 1994 a murit tatal meu, iar in 1997 mama impreuna cu mine si fratele mai mic am mers la notariat si ... (vezi toată discuția)