avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recalculare fond reparatii solicitat de asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recalculare fond reparatii solicitat de asociatia de proprietari

Buna seara tuturor si La Multi Ani,

Fac apel la profesionalismul si expertiza voastra si va solicit suportul in a depasi o situatie delicata aparuta in relatia dintre mine, proprietar - persoana fizica si asociatia de proprietari al carui membru sunt.

In urma adunarii generale, asociatia a decis in mai 2011 constituirea unui fond de reparatii, conform solicitarilor din partea Sanepid si Inspectoratul de Stat in Constructii. Suma de constituire aferenta fiecarui apartament este de aproximativ 2.000 lei.

Niciunul din proprietarii din condomeniul (blocul) in care locuiesc, nu a achitat pana in prezent valoarea totala a acestui fond de reparatii.

La momentul octombrie 2011, intrucat locuiesc la ultimul etaj al unui imobil cu 4 etaje, m-am confruntat cu o situatie exceptionala: infiltratii puternice ale apei pluviale prin tavan ca urmare a degradarii bruste a hidroizolatiei de pe terasa blocului. Situatia s-a agravat atat de rapid incat infiltratia apei a ajuns la panoul electric si a produs si daune la instalatia electrica a apartamentului.

Deoarece stiam ca fondul de reparatii nu se constituise, am luat decizia de a efectua lucrari de hidroizolatie din fonduri proprii, avand si acordul celorlalti proprietari de pe scara. Valoarea totala a lucrarilor a fost de 1.100 lei (materiale + manopera executantului). Lucrarea s-a facut cu o persoana independenta ci nu cu o firma specializata, iar factura aferenta serviciilor este emisa pe numele meu - ca platitor.

Problema este urmatoarea:

- eu am solicitat acordul scris al majoritatii proprietarilor de a deduce, reduce, recalcula suma cheltuita din fonduri proprii din contravaloarea obligatiei de plata la fondul de reparatii; Toti proprietarii au fost de acord ca asociatia sa imi reduca din obligatia la fondul de reparatii suma cheltuita pentru repararea acoperisului - ce reprezinta parte comuna.

- acordul a fost consemnat in scris, sub semnatura privata si transmis asociatiei impreuna cu documentele de plata, pentru reducerea obligatiei la fondul de reparatii;

- asociatia mi-a raspuns la momentul respectiv, octombrie 2011, ca nu poate face o astfel de reducere intrucat documentele justificative pentru asociatie sunt cele intocmite prin si de catre aceasta, subliniind ca suma aferenta fondului de reparatii este una pur orientativa, nepurtatoare de penalitati;

- surprinzator, la doua saptamanii de la primirea raspunsului am fost inaintat in judecata pentru un debit pe care il aveam la cheltuielile de intretinere, iar in suma debitului solicitata in instanta a fost inclusa si suma toatala ce reprezinta fondul de reparatii;

- pe cale de consecinta, am solicitat din nou asociatiei sa imi reduca cheltuiala la partile comune din fondul de reparatii, de data aceasta facand referire si la art. 25 alin.3 din legea 230/2007 care stipuleaza: "In situatii exceptionale, hotararile pot fi luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor unei scari sau unui bloc, membri ai asociatiei de proprietari, pentru probleme care ii vizeaza direct, pe baza de tabel nominal." Fix situatia descrisa de mine;

- reprezentantii asociatiei refuza sa ia o hotarare favorabila, motivandu-si actiunea prin faptul ca asa ceva nu este posibil pentru ca s-ar crea un "precedent periculos", fara insa sa isi argumenteze legal decizia.

Avand in vederea intreaga situatie descrisa mai sus, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele intrebari:

- cum pot convinge asociatia sa imi deduca suma respectiva din obligatia de plata catre fondul de reparatii? Care este cadrul legislativ suplimentar prin care pot solicita acest lucru?
- carei institutii ii pot solicita sprijinul pentru a depasii aceasta situatie?

Va multumesc anticipat pentru raspuns si va doresc tuturor mult succes in tot ceea ce intreprindeti.

Toate cele bune,
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:23, 3 Ianuarie 2013
1-Lucrarile de intretinere si reparatie parte comuna din imobil reprezinta si implica responsabilitatea asociatiei de proprietari
Conventia intervenita intre dvs si alti proprietari nu constituie temei legal pentru impunere sau obligarea a sociatia de proprietari sa achite c/v hidroizolatie
2-Nu ati precizat daca reparatia executata prin initiativa si cu fonduri private a interesat intreaga suprafata a terasei necirculabile a imobilului
3-In situatia in care anterior demararii executiei reparatiei hidroizolatiei terasei nu ati incheiat document cu asociatia de proprietari prin care sa conveniti clauzele executiei reparatiei si conditiile de recuperarea c/v reparatie,ulterior este dificil a obliga asociatia de proprietari in baza actelor incheiate pe numele dvs sa va achite c/v reparatie
4-Eventual puteti supune atentiei adunarii generale discutarea situatiei dvs
Daca ati fost chemat in judecata de catre asociatia care va postoreste intr-o actiune in pretentii de ce nu actionati si dvs. pe cale de cerere reconventionala, in acelasi proces ?.

Cred ca aveti sanse de castig , daca nu va pricepeti mai bine consultati un avocat.
observator27 a scris:

- eu am solicitat acordul scris al majoritatii proprietarilor de a deduce, reduce, recalcula suma cheltuita din fonduri proprii din contravaloarea obligatiei de plata la fondul de reparatii; Toti proprietarii au fost de acord ca asociatia sa imi reduca din obligatia la fondul de reparatii suma cheltuita pentru repararea acoperisului - ce reprezinta parte comuna.

Solicitarea dumneavoastra nu este legala.

- acordul a fost consemnat in scris, sub semnatura privata si transmis asociatiei impreuna cu documentele de plata, pentru reducerea obligatiei la fondul de reparatii;

- asociatia mi-a raspuns la momentul respectiv, octombrie 2011, ca nu poate face o astfel de reducere intrucat documentele justificative pentru asociatie sunt cele intocmite prin si de catre aceasta, subliniind ca suma aferenta fondului de reparatii este una pur orientativa, nepurtatoare de penalitati;
Daca ati avut acest raspuns, firesc, legal..., nu trebuia sa faceti aceasta cheltuiala pe banii dumneavoastra si sa intrebati atunci care sunt caile legale pentru a rezolva problema.

- surprinzator, la doua saptamanii de la primirea raspunsului am fost inaintat in judecata pentru un debit pe care il aveam la cheltuielile de intretinere, iar in suma debitului solicitata in instanta a fost inclusa si suma toatala ce reprezinta fondul de reparatii;

Este firesc si normal ca asociatia sa actioneze in instanta restantierii. In instanta se poate solicita obligarea paratului lamplata oricarui debit, inclusiv a fondurilor stabilite de adunarea generala.

- pe cale de consecinta, am solicitat din nou asociatiei sa imi reduca cheltuiala la partile comune din fondul de reparatii, de data aceasta facand referire si la art. 25 alin.3 din legea 230/2007 care stipuleaza: "In situatii exceptionale, hotararile pot fi luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor unei scari sau unui bloc, membri ai asociatiei de proprietari, pentru probleme care ii vizeaza direct, pe baza de tabel nominal." Fix situatia descrisa de mine;

Nu este "Fix situatia descrisa". Pe baza de semnaturi, tabel... se pot lua hotarari, dar nu ceva solicitat de un proprietar, ci solicitat de presedintele asociatiei. Adica se iveste o situatie cand ar trebui convocata adunarea generala care sa ia o hotarare dar presedintele, membrii comitetului, stiu ca e dificil sa adune 50%+1 din membrii asociatiei. Atunci, discuta rapid in comitet si decid sa ceara acordul, votul proprietarilor pe baza de tabel si semnatura. Fac acest tabel si presedintele sau/si membrii comitetului, merg din usa in usa obtinand acordul prin semnatura a majoritatii proprietarilor. In doua zile au rezolvat o problema care s-ar fi rezolvat in 20 de zile daca ar fi convocat adunarea generala.

- reprezentantii asociatiei refuza sa ia o hotarare favorabila, motivandu-si actiunea prin faptul ca asa ceva nu este posibil pentru ca s-ar crea un "precedent periculos", fara insa sa isi argumenteze legal decizia.

Au dreptate. Nu aveti baza legala sa va poata deconta suma cheltuita.

- cum pot convinge asociatia sa imi deduca suma respectiva din obligatia de plata catre fondul de reparatii? Care este cadrul legislativ suplimentar prin care pot solicita acest lucru?
- carei institutii ii pot solicita sprijinul pentru a depasii aceasta situatie?

- Asociatia este formata din vecinii dumneavoastra si faceti si dumneavoastra parte din aceasta. Daca ar fi sa "convingeti" pe cineva, ar trebui sa convingeti membrii comitetului executiv sau participantii la adunarea generala viitoare. Puteti sa-i convingeti, sa-i determinati sa efectueze o lucrare de reparatie in anul 2013 dar nu sa va deconteze o lucrare facuta in trecut fara a respecta legislatia.
- Pentru a depasi aceasta situatie discutati in adunarea generala ca cei alesi in comitetul executiv sa solicite fiecarui proprietar achitarea sumelor stabilite pentru fondul de reparatii. Sa actioneze in instanta pe cei care nu platesc (ceea ce deja au inceput chiar prin a va actiona pe dv in judecata), sa notifice pe fiecare restantier...
Asa o sa aveti in viitor fond de reparati, si-un bloc bine intretinut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studiu de caz szabyku szabyku Buna. Am cateva nelamuriri cu urmatoarele aspecte/probleme : 1. E legata de reabilitatea termica a blocurilor. ''Asociaţia de proprietari va prezenta la ... (vezi toată discuția)
Pot fi obligat de asociatia de locatari sa platesc ? quantumrevers quantumrevers Buna ziua , Ma adresez dumneavoastra intr-o anumita problema si anume : Asociatia de locatari a hotarat cateva modificari legate de intrarea in bloc si anume ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis de bloc stelian_1981 stelian_1981 Buna.Sant recent proprietarul unui apartament la etajul 4 din 4 ,am inceput sa renovez apartamentul si am observat ca trebuie reparat si acoperisul ....am luat ... (vezi toată discuția)