avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... referitor plata penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

referitor plata penalitati

daca in listele afisate de administratia de locatari nu este mentionata data intocmirii, data afisarii, data scadentei si eventuaalele penalitati care provin din lunile anterioare aceste liste sunt intocmite corect?
as vrea sa stiu si eu asociatia de locatari de unde porneste cu calculul penalitatilor in situatia asta cand nu este mentionat pe lista de plata dada intocmirii si data scadentei. ?
multumesc
sunt in litigiu cu asociatia de locatari care in decembrie 2008 mi-au taiat chitanta pentru intreaga restanta , deci s-a facut plata la zi si acum ma trezesc ca am de plata penalitati de intarziere despre care nu am fost anuntata., ba mai mult am proces cu termen de prezentare pe 24.02. 2009


Cel mai recent răspuns: ienupar05 , utilizator 19:13, 10 Februarie 2009
Dacă tot aveti dosar, cererti să se efectueze o expertiza contabila, unde propuneti obiective proprii. Numai asa veti putea să arătaţi toate neregulile care se petrec la asociaţiile de proprietari. Nu există dosar necâştigat de către proprietari, cu condiţia ca aceşti să-şi fi făcut apărări pertinente..
Nu ne spuneti exact esentialul. Presupun ca ati avut o suma restanta de plata. Daca sunteti in litigiu cu asociatia, la judecatorie asociatia prezinta si o situatie cu penalizarile calculate la suma restanta. Pe chitanta probabil ca vi s-a luat strict restanta, fara penalitati. Cam asta ar rezulta din ce ati scris aici. Fiti mai clar. Si de ce mai exista litigiul daca ati platit sau acesta nu are legatura cu vreo restanta de recuperat de la Dv?
da am avut o restanta care a fost achitata pe data de 09.12.2008 , dar cei de la asociatie mi-au intentat proces pe data de 28.11.2008 fara ca sa fiu somat in prealabil . Eu nu cunosc toata legislatia in vigoare dar acum am studiat legea203/2007 unde spune ca asociaţia trebuie să stabilească printr-o hotărâre termenul de plată al cheltuielilor de întreţinere afişate pe listele de plată lunare, termen calculat de la data afişării listei cat si data scadentei, dată care este absolut obligatorie deoarece, în caz contrar, nu se poate dovedi de asociaţie că un proprietar a depăşit termenul de plată...
După expirarea termenului de plată stabilit de asociaţie care nu poate fi mai mare de 20 zile de data afişării listei la avizier, abia după 30 de zile de la scadenţă se pot percepe penalităţi de întârziere al căror cuantum trebuie stabilit tot prin hotărâre a adunării generale a proprietarilor şi care nu poate fi mai mare de 0,2% pe fiecare zi de întârziere, dar care nu poate depăşi suma asupra căreia sunt calculate., Credeti ca am atuuri sa ma prezint in instanta si sa am castig de cauza ? mentionez ca in legea 400 la indatoririle administratorului scrie ''s) sesizarea comitetului executiv în vederea somării restanţierilor la plata cheltuielilor comune şi aplicarea procedurii de recuperare a restanţelor cu penalizările aferente'' eu inteleg ca trebuia in prealabil sa fiu somata cu confirmare de primire si abia dupa aceia sa fiu data in judecata. Credeti ca am castig de cauza ? multumesc
daca ma mai puteti sfatui cu ceva v-as fi recunoscatoare.
Da, trebuia sa fiti somata, dar in primul rand era datoria Dv. sa va platiti cotele, stiind ca la un moment dat veti ajunge si la judecatorie pentru recuperarea restantelor, in acelasi fel cu orice factura pe care o primiti acasa (telefon, electricitate, cablu etc.) pentru a caror neplata nu e o obligatoriu sa fiti somat.
Acum legea 230 / 2007 este "constitutia" asociatiilor de proprietari. Intr-adevar este obligatoriu de scris pe lista de cote data afisarii si data scadenta, la care se adauga 30 zile dupa care curg penalizarile. Cunoasteti bine sistemul. Dar. este posibil ca in statutul asociatiei pe care, poate, l-ati semnat si Dv. scrie despre aceste termene. In acest caz trebuia sa stiti macar cu aproximatie cam de cand incep penalizarile. Chestia cu inscrierea acestor date pe liste este importanta, dar nu definitorie, in cazul in care vi s-a adus la cunostinta statutul. Reprezentantul asociatiei se poate prezenta la judecatorie si cu acest statut.
Eu nu inteleg de fapt ce doriti Dv. Sa nu platiti penalizari? Sa platiti o suma mai mica? In acest caz puteti cere administratorului situatia cu calculul penalizarilor la restantele Dv. Nu cred ca e un secret. Si daca ajungeti la judecatorie, e posibil ca, economic vorbind, sa fie mai avantajos sa platiti penalizari decat cheltuieli de judecata in caz ca veti pierde procesul. Eu militez pentru intelegerea la nivelul asociatiei si in ultima instanta la proces.
Nu ma intelegeti gresit. eu nu am vrut proces . Vreau sa stiti ca este pentru prima data cand am calcat la tribunal sa-mi verific dosarul.Nu am vrut nici vecinilor sa le fac nici un rau, am achitat intretinerea cand caldura nici nu se daduse drumul tocmai sa nu-mi bata nimeni la usa si obrazul. Vreau sa stiti ca legea 230/ acum am studiat-o sa vad cum pot contracara reclamantul la tribunal, pentru ca pe buna dreptate ei nu si-au facut treaba cum trebuie, caci sunt restante si mai mari in blocul nostru care nu au fost contestate, dar cu oameni cinstiti acopera alte pierderi caci penalizarile le folosesc pentru diverse reparatii si altele cum spune legea.Asociatia s-a infiintat la 24.04.2007 conf. proces verbal de infiintare si ei pretind penalitati incepand din septembrie 2006. Asta cum o interpretati ?exista vreo lege care se aplica retroactiv? eu nu stiu asa ceva sau poate........iar despre plata cu intarziere doamne fereste in viata se pot intampla multe si neprevazute, asta-i viata

Alte discuții în legătură

Cum se percep penalizarile? zahdorin zahdorin As avea o intrebare referitoare la perceperea penalitatilor pentru plata cu intarziere a cheltuielilor de bloc. Va rog sa ma lamuriti cum si in ce conditii pot ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere scarlet scarlet Penalitatile al coror procent nu a fost comunicat catre mebrii asociatiei sunt legale? Adica daca nu s-a comunicat hotararea in care se specifica procentul ... (vezi toată discuția)
Am 3 intrebari punctuale cu privire la metoda de calcul a restantelor sagetatorul sagetatorul [b]Buna ziua,[/b] Am 3 intrebari punctuale cu privire la metoda de calcul a restantelor. Legea 230/2007 (si metodologia de aplicare) sunt laconice la acest ... (vezi toată discuția)