avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati

La mulţi ani!
Mă frământă o problemă legată de penalizările unui rău platnic, pentru care am o hotărâre judecătorească dată în iunie pentru o anumită sumă, dar care nu este achitată nici până în prezent, executorul judecătoresc urmând să rezolve problema.Penalităţile care curg până la data achitării, cum pot fi imputate dacă nu sunt prevăzute în hotărâre?
Ex. suma din hot. este de 2200 lei pt.ian.2011-febr.2012 , iar pen.aferente sunt în val.de 556 lei calculate până în martie 2012, penalizări care sunt calculate în continuare pe lista de plată. Cum pot încasa diferenţa fără ca să am parte de împotriviri din partea celui care trebuie să le plătească?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:25, 3 Ianuarie 2013
Normal ar fi ca executorul sa actualizeze aceasta suma, insa acestia refuza de cele mai multe ori. Spun ca pun in executare doar titlul executoriu, adica strict ce scrie in hotararea judecatoreasca.

Ce se dispune in sentinta ? Doar strict suma sau exista si mentiunea platii penalizarilor pana la data platii efective a debitului?
Are dreptate d-na avocat. Daca in sentinta data ar fi un astfel de capat de cerere, atunci ex. jr. trebuie sa se conformeze. Daca nu este prevazut acest lucru, ex. jr. nu se complica, cu toate ca in fond este o operatiune simpla...
Cum procedam noi in astfel de cazuri (ma refer la penalizari, dar este valabil si la debitul privind chelt. de intretinere): pe lista de plata a primei luni
ce urmeaza calculului penalizarilor cerute in instanta - am inteles din postarea dvs. ca aceasta ar fi aprilie 2012, incepeti calculul penalizarilor din zero, avand in vedere ca cele doua sume (2200 si 556 lei) sunt ”batuta in cuie” si asteptati sa le incasati cu ajutorul ex. jr., insa tineti aceste sume intr-o evidenta separata, chiar pe fisa de cont a proprietarului. Nu mai conteaza timpul in care aceasta suma va fi incasata. Deci pe lista de plata va apare costul intretinerii curente , iar la penalizari, calculul perioadei neachitate, aprilie 2012-dec. 2012. Pe lista de plata se pot afisa distinct cele doua sume (556 + ... ) sau o suma cumulata, insa atentie, functie de intelegerea cu ex. jr., dvs. puteti incasa de la proprietar numai sume privind intretinerea si penalizarile din perioada de dupa sentinta - si specificati clar acest lucru pe chitanta. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rau platnici ursulina ursulina Bună ziua! Vă rog să mă sfătuiţi în următoarea problemă: am hoărâre definitivă pentru un rău platnic , pe care am dat-o executorului ... (vezi toată discuția)
Refuz incasare plata cote intretinere erhabe erhabe Buna ziua Am si eu urmatoarea problema. In urma procesului cu asociatia de locatari am fost obligat sa platesc cotele de intretinere si penalitati.M-am ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de executare pe listele asociatiei de proprietari ContSters362803 ContSters362803 Buna seara! Administratorul a trecut suma ce reprezinta Cheltuielile de Executare Silita in totalul lunar al cheltuielilor de intretinere cu titlul de ... (vezi toată discuția)