avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cale de atac a hotararii date in actiune in anulare - ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cale de atac a hotararii date in actiune in anulare - og 5/2001

stimati forumisti sunt intr-o mare dilema. societatea X a chemat societatea Z pe calea OG 5/2001 pentru plata unei sume de bani cu titlu de contravaloarea marfa (e drept, excede dispzitiilor legale, care spun ca izvorul obligatiei trebuie sa provina din executarea unor servicii, lucrari sau orice alte prestatii). A castigat. Am formulat actiune in anulare pe acest motiv, mai ales ca mai aveam o speta identica (in care s-a admis actiunea in anulare si s-a respins cererea ). Ce cai de atac am ? Pot merge pe contestatie in anulare sau revizuire? Ati avut astfel de spete solutionate in mod favorabil? Ma refer la admiterea unor astfel de cai de atac.
Cel mai recent răspuns: Septimiu Bujgoi , Consilier juridic 10:08, 7 Februarie 2009
In cadrul cereii pentru emiterea somatiei de plata ce cere dovedit caracterul cet, lichid si exibil al creantei. Inclusiv livrarea de marfuri este o prestatie, cu conditia ca pentru aceasta sa existe fie un contract fie facturi emise pe seama beneficiarului marfii si neachitate. Ordonanta prin care se respinge cererea creditorului este irevocabila, acesta avind insa deschisa calea unei actiuni pe drept comun. Doar debitorul este indreptatit sa formuleze cerere in anulare. Fiind o procedura necontencioasa, care se solutioneaza doar prin verificarea indeplinirii cerintelor enuntate mai sus, pe baza inscrisurilor de la dosar, impotriva solutiei ce se pronunta in cererea in anulare nu se mai pot formula cai extraodinare de atac, care se pot folosi in procedura contencioasa.
debitorul a emis o factura proforma . la dosarul cauzei nu exista macar documentul care atesta plata facuta de creditor. ci doar o adresa in care debitorul isi asuma plata sumei respective pana la un anumit termen.
este o recunoastere a datoriei; dar nimic nu va impiedica sa formulati o contestatie in anulare, mergwand pe motivele incocate anterior.legea prevede aceasta cale de atac, nu cea a reviziuirii. Nu as zice ca nu e o cale contencioasa, intrucat partile discuta in contradictoriu, paratul depune intampinare, se formuleaza probe; cel putin eu am avut un caz de acest gen si a durat vreo trei termene.
am formulat actiune in anulare. respinsa ca nefondata. am mai avut o speta aproape identica, aceleasi acte numai ca era un alt creditor. s-a admis actiunea in anulare. m-am folosit de hotarare, insa judecatoarea care a judecat speta nu a luat-o in considerare, desi asa cum am spus in ambele dosare aveam aceleasi acte. Acum am un dosar castigat si unul pierdut. hotararea se spune ca se da in spiritul legii, insa fiecare judeca din punctul sau de vedere. Inca nu exista o practica unitara

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cale de atac : contestaÞie În anulare specialà - pentru litigii cu profesionisti-actiune in anulare la ordonanta de plata ! ContSters322003 ContSters322003 Buna ziua, Poate cineva sa-mi spuna, daca in urma admiterii cererii in anulare a debitoarei pot formula CONTESTAŢIE ÎN ANULARE SPECIALà deoarece exista ... (vezi toată discuția)
O.g 5/2001 dragnea.georgeta dragnea.georgeta A fost [b]anulata[/b] o cerere de emitere a somatiei de plata [b]ca netimbrata[/b]. Calea de atac indicata in sentinta este recursul. Se formuleaza recurs ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata - comunicare luminel luminel Buna ziua. Speta este urmatoarea: S-a admis cererea privind emiterea somatiei de plata. Se comunica debitorului prin agent procedural, care face mentiunea ca ... (vezi toată discuția)