Buna ziua!
Am intrat pe acest forum deoarece ma intereseaza aceeasi problema: testament sau act de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere?
Pe scurt:
Eu nu am inteles cu ce este mai \"tare\" un act de vanzare-cumparare decat un testament.
Pe larg:
Situatia mea este urmatoarea: eu sunt singurul copil al parintilor mei.
Locuiesc in apartamentul care a fost cumparat de parintii mei, in timpul casatoriei, iar apartamentul a fost achitat in timpul vietii mamei mele.
Dupa moartea ei, tata s-a combinat cu o alta femeie.
Ea locuieste intr-un alt apartament. Nu stiu daca ei s-au casatorit sau daca au copii in momentul de fatza, dar pornesc de la ideea ca sunt casatoriti si au si copii (situatia cea mai defavorabila mie).
Femeia si eventual si copiii pe care ii are impreuna cu tatal meu, dupa moartea tatalui meu, vor mosteni, automat, o parte din apartamentul pe care l-au cumparat integral parintii mei.
Tatal meu este de acord sa imi faca un act prin care acest apartament sa imi ramana mie.
Am fost la notar, initial i-am spus ca vreau un testament, dar mi s-a raspuns ca testamentul nu are nici o valabilitate, deoarece va fi atacat pe motiv ca tata nu a fost lucid in momentul in care l-a facut.
Am discutat apoi actul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, dar mi s-a spus ca si acesta poate fi atacat si ca trebuie sa il duc pe tata la medico-legal si sa obtin o adeverinta ca este lucid in momentul semnarii actului de vanzare-cumparare, deoarece altfel acest act poate fi atacat pe motiv ca el nu a fost lucid in momentul in care mi-a vandut mie apartamentul.
Deci va intreb: prin ce difera cele doua acte, act de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere sau testament, daca amandoua pot fi atacate, pe motiv ca tata nu a fost lucid in momentul semnarii actului?
De asemenea, in ambele cazuri, tata poate revoca actul, pe motiv ca nu este bine ingrijit in cazul actului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, sau pe motiv s-a razgandit si ca nu mai vrea sa imi lase apartamentul, in cazul testamentului.
Daca nu il duc la medico-legal, mie mi se pare ca amandoua actele sunt la fel de slabe. Eu nu sesizez vreo diferenta.
Daca il duc la medico-legal, mi se pare ca, de asemenea, actele sunt la fel de puternice sau de slabe intrucat, in ambele variante, ramane la latitudinea lui daca imi lasa mie apartamentul integral sau numai niste optimi din el, care mi se cuvin automat, prin lege.
Mentionez ca succesiunea dupa moartea mamei este facuta, iar in acest moment eu detin 3 optimi din apartament, iar el detine 5 optimi.
Va rog poate puteti sa ma lamuriti cu ce difera cele doua acte: actul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si testamentul, in aceasta situatie in care ma aflu eu.
Multe multumiri!
Ghinea_Maria a scris:
In cazul testamentului, nu este vorba despre pact asupra succesiunii, fapt ce este prohibit de lege?
Insa nu este prohibit de lege sa vina un intrus peste casa pe care au achitat-o parintii mei in timpul casatoriei si sa aiba pretentii la bunurile pe care le-au achizitionat ei, obtinandu-le "pe ochi frumosi". Asta nu este prohibit. Daca e sa purtam discutii...