avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinere dubla cetatenie copil nascut in Cipru din ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinere dubla cetatenie copil nascut in Cipru din parinti cu cetatenii diferite

Buna ziua si nu in ultimul rand La multi ani si sa aveti un 2013 minunat!

As dori sa stiu care sunt conditiile si pasii ce trebuiesc urmati pentru ca nepotica mea sa primeasca, daca e posibil, dubla cetatenie romano-cipriota. Fata a fost nascuta in Cipru acum 1 an si 2 luni din mama romanca si tata cipriot si automat a primit cetatenie cipriota, insa parintii vor ca cea mica sa aibe si cetatenie romana ( din ciclul i'm a romanian and very proud of it =D> )

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: adinabotoaca , utilizator 18:32, 4 Ianuarie 2013
Legea 21/1991:

Dobândirea cetăţeniei române

ART. 4
Cetăţenia română se dobândeşte prin:
a) naştere;

b) adopţie;
c) acordare la cerere.

A. Prin naştere
ART. 5
(1) Copiii născuţi pe teritoriul României, din părinţi cetăţeni români, sunt cetăţeni români.
(2) Sunt, de asemenea, cetăţeni români cei care:
a) s-au născut pe teritoriul statului român, chiar dacă numai unul dintre părinţi este cetăţean român;
b) s-au născut în străinătate şi ambii părinţi sau numai unul dintre ei are cetăţenia română.
Asa cum vi s-a scris mai sus, este cetatean roman prin nastere insa trebuie inscris / transcris certificatul de nastere cipriot in registrele de stare civila romanesti. O pot face la consulat sau in tara, la locul de domiciliu al mamei, prin imputernicit cu procura speciala.
Taxele de la consulat sunt destul de mari, iar pentru ca au trecut mai mult de 6 luni de cand s-a nascut sunt majorate. Si in tara s-ar putea sa plateasca o amenda cuprinsa intre 100 si 200 de lei pentru ca au depasit termenul de 6 luni in care aveau obligatia sa o faca.

Ca sa va faceti o idee despre ce presupune inscrierea la consulat sau transcrierea in tara, cititi ce scrie la cele 2 link-uri de mai jos si reveniti cu intrebari daca nu v-ati lamurit.

Pentru inscriere la consulat:
[ link extern ]

Pentru transcriere in tara gasiti detalii aici - in stanga aveti Nasteri, faceti click pe Transcrierea certificatului de nastere emis in strainatate:
[ link extern ] #
Ultima modificare: Joi, 3 Ianuarie 2013
Ares-3, moderator
Multumesc frumos ptr raspuns! Chiar a fost de ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatenie romana pentru doi copii nascuti in cipru von_wonderland von_wonderland Buna ziua. Va rugam frumos sa ne ajutati cu ceva lamuriri cu privire la obtinerea documentelor de cetatenie romana pentru doi copii nascuti in Cipru, unul in ... (vezi toată discuția)
Cum se inregistreaza un copil nascut in strainatate? draganrandrei draganrandrei Buna ziua, Sunt cetatean roman rezident in Islanda. In curand eu si sotia mea vom fi parinti :) Conform legii cetateniei : \\" Art. 5. - Copiii ... (vezi toată discuția)
Cetatenie romana mert94 mert94 Buna seara.Sant noua si nu prea stiu cum sa ma comport an acest forum.Dar uitandu-ma an colo si-n cuoace am vazut forumul asta si m-am anscris,cautand: Cum pot ... (vezi toată discuția)