avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Executarea silita in cazul mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Executarea silita in cazul mostenirii

O familie cu un copil major. In momentul de fata copilul este in executare silita pentru neplata la timp a unui credit (10000 euro). Singura modalitate de a recupera banii a executorului este o propire pe salariu (max 1/3 din salariul minim pe economie) ceea ce ar duce la achitarea integrala a debitului in aproximativ 15-20 de ani.
In cazul nefericit in care unul dintre parinti decedeaza sotul supravetuitor si copilul sunt mostenitori legali (nu cunosc procedura de stabilire a bunurilor dupa suscesiune si care sunt partile care revin fiecaruia-in fond este vorba de un apartament si o masina)
1.Care sunt cotele parti ale bunurilor care vor reveni sotului supravetuitor si copilului la stabilirea succesiunii?
2.La executarea silita poate intra si cota parte a copilului cuvenita prin actul de suscesiune?
3.Ce sanse sunt ca sotul supravetuitor sa ramana pe drumuri-in cazul in care cota parte din apartament a copilului este scoasa la licitatie?
4. Ce pot face cei doi parinti pentru a proteja bunurile sotului supravetuitor si pentru evitarea unei astfel de situatie?
5.In cazul existentei unui testament, executorul judecatoresc il poate ataca in instanta?
Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2013
iliemariandaniel, utilizator
Cel mai recent răspuns: iliemariandaniel , utilizator 11:52, 4 Ianuarie 2013
1. Cotele legale care le revin sunt 1/4 sot supravietuitor si 3/4 copil.
2. O varianta este renuntarea copilului la cota lui parte din succesiune in favoarea sotului supravietuitor.
Cota-parte din dreptul de proprietate ce revine copilului va fi supusa executarii silite.

Asadar, celui ce ii incumba obligatia de plata a ratelor catre institutia bancara este copilul.( cei doi soti nu au nicio obligatie de plata in raport de acest credit ).

In ipoteza in care bunurile dobandite de catre copil ,in urma dezbaterii succesiunii vor fi executate silit , in vederea indestularii creantei lor, creditorii pot uza de mai multe forme de executare, vizand, astfel, poprirea veniturilor salariale , dar si urmarirea bunurilor aflate in patrimoniul debitorului.

Cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, de vreme ce succesiunea este dezbatatuta in urma deschiderii prin moarte , poate fi instrainata .

Dreptul de optiune succesorala poate fi exprimat in termen de 1 an de la data decesului unuia dintre parinti.

Raspunderea contractuala este personala.

Banca are dreptul de a executa silit cota-parte ideala din imobilul apartinand debitorului. Din cauza faptul ca valorificarea unei cote-parti dintr-un apartament este dificila, in practica, cel mai des banca va incerca sa sisteze starea de indiviziune pe cale judecatoreasca.

Multumesc pentru informatii.
In aceasta situatie se pastreaza dreptul de abitatie al sotului supravietuitor? Sau el este valabil pana la sistarea starii de indiviziune?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita fara venituri si bunuri sad2897 sad2897 Buna ziua, Am un credit de nevoi personale fara ipoteca, s-a ajuns la executare silita. Momentan nu am venituri, nu lucrez. Apartamentul in care ... (vezi toată discuția)
Executare silita cota parte dintr-un imobil popdoru0 popdoru0 Buna ziua Acum doi ani am incheiat la notar un act prin care o datorie personala catre o persoana fizica o garantez cu cota de 1/5 dintr-un teren de ... (vezi toată discuția)
Mama mea are o poprire pe cont, o suma destul de mare. bunica ... annnamm annnamm Mama mea are o poprire pe cont, o suma destul de mare. Bunica mea are apartament, propietare privata. Mama este mostenitor. Executorul a intrat peste bunica ... (vezi toată discuția)