avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... asigurari sociale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

asigurari sociale

Daca intreprinderea la care am lucrat nu mi-a platit asigurarile sociale pe o perioada de trei ani, iar aceasta s-a desfiintat, ce pot face? Pot sa achit eu suma necesara pentru a-mi fi luata in calcul la pensionare si sa nu pierd vechimea celor trei ani?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:59, 5 Ianuarie 2013
1. Daca angajatorul a retinut pe statul de plata contributia pentru pensie dar nu a platit-o nu va afecteaza la pensie.

2. - Conditia pentru a fi stagiu de cotizare la pensie este ca in perioada respectiva dvs. sa fi datorat contributia la pensie, achitarea ei trebuind sa fie facuta de angajator.
- Singura conditie este ca angajatorul sa fi depus declaratiile nominale lunare cu sumele datorate drept contributie.

3. Recuperarea sumelor datorate si neplatite de angajator se face de catre Casa de Pensii prin procedurile legale.
Sa inteleg ca imi vor fi luati in calcul cei trei ani de vechime si nu-mi vor afecta valoarea de calcul a pensiei?
Da, cei trei ani vor fi luati in calcul pentru pensie chiar daca angajatorul nu a virat contributiile retinute de la dvs. dar a depus declaratiile nominale lunare cu sumele datorate drept contributie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu cotizare alexi alexi As dori sa stiu daca perioada in care am fost in somaj se considera vechime si o alta problema: daca in cartea de munca am doi ani , in care scrie ca ... (vezi toată discuția)
Limitare puncte pensie Radu Cristian Radu Cristian Buna ziua, Legea 19, la art. 78 (acum abrogat) prevede o limitare a punctajului anual la 5 puncte. Pentru anul 2001 si urmatorii s-a retinut contributia CAS a ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla atunci cand finantele nu pot recupera contravaloarea cas neplatita de o firma aflata in procedura insolventei? cine e pagubitul? fostii salariati ai firmei, cand se pensioneaza ? culcerruxandra culcerruxandra Buna ziua ! Ce se intampla daca o firma care nu a platit de sase ani contributiile pentru pensii, desi s-au depus declaratiile si care apoi, intrand in ... (vezi toată discuția)