avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

neplata pensiei alimentare

Buna ziua,am si eu o problema ,am divortat de primul sot acum 5 ani de zile,pensia alimentara s a stabilit la 99 ron pentru ca nu avea servici si asa a si ramas,in 5 ani de zile a platit pensia alimentara mai mult fortat circa 20-22 luni ,niciodata nu a platit la timp,mereu a amanat cate 2 3 luni de zile.Acum a ramas in urma cu plata pensiei foarte mult,alta problema ar fi ca nu a venit sa si vada copilul de 5 ani de zile,fiind el cel care a parasit domiciliul( s a incurcat cu niste camatari si apoi a fugit amanetand absolut tot ce era de valoare din casa,au,r telefoane,televizor) pe atunci copilul avea doar 1 an si jumatate,dar am reusit sa divortez abia dupa 3 ani jumatate,divortul s a pronuntat in lipsa lui,avand ca dovada doar o scrisoare in care acesta isi dadea acordul pentru divort si specifica ca nu are nici o pretentie asupra copilului.stampilata si cu adresa unde statea atunci.Intre timp m am recasatorit,copilul implineste 10 ani deja si sufera foarte mult cand vorbeste la telefon cu tatal biologic pentru ca acesta il amageste mereu si il minte in legatura cu bani cadouri si asa mai departe.Acum ii inchid telefonul ca sa nu mi mai faca baietelul sa sufere. Situatia mea financiara nu mi permite sa mi angajez un avocat ca sa il pot da in judecata,iar el munceste la negru in Franta si s a recasatorit intre timp in Romania.Tare mult as vrea sa rezolv aceasta situatie,mi as dori chiar sa i schimb numele copilului,dar mai intai as dorii sa ma indrumati si pe mine,in afara de tribunal unde nu mi permit sa ajung ce pot face spre a l obliga sa plateasca pensia alimentara integrala si eventual si o marire a pensiei la 160 ron macar? Va rog tare mult sa ma ajutati,poate sunt incoerenta ,daca aveti nelamuriri va rog sa ma intrebati si va mai dau detalii.Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2013
Danydany81, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:45, 4 Ianuarie 2013
In anul 2007 prin sentinta nr. 1152/c s-a stabilit o pensie alimentara lunara in val. de95 ron de plata cu incepere din luna mai 2007 pensie ce a fost platita numai pana la data de 22/08/2010 , de atunci si pana in prezent nu a mai platit niciun leu - va rog sa-mi spuneti ce cale trebuie sa urmez pentru a-l obliga sa plateasca.
Mentionez ca in momentul de fata locuieste in comuna Insuratei jud Braila ., nu are loc de munca( desi munceste cu contract din cate stiu eu ,periodic in alte tari), este casatorit legal , nu are alti copii bilogici. Sper ca am reusit mai pe scurt si mai la obiect sa va expun cazul.Intrebarea mea este cum pot sa-l oblig sa plateasca suma restanta.Mentionez ca nu-i stiu exact adresa intreaga
Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2013
Danydany81, utilizator
Pentru pensia restanta va puteti adresa unui executor judecatoresc cu hotararea ce-o aveti.
Puteti depune cerere la judecatoria de care apartineti dvs cu domiciliul pt majorarea pensiei de intretinere. Pt ca nu puteti sa-i dovediti veniturile, cereti ca pensie care se va stabili sa fie raportata la salariul minim pe economie. Cererea cu privire la pensie nu se taxeaza.
Dupa ce pensia se va stabili, dupa doua luni de neplata, ii puteti face plangere penala pentru abandon
multumesc mult pentru raspuns,stiam de executor deja,dar intelesesem ceva si despre o plangere pe care o pot face la sectia de politie de care apartin sau chiar la sectia de politie de care apartine el,acolo stiti cumva cum trebuie sa procedez,ma gandeam ca asta il va speria mai tare pentru inceput si abia apoi as fi recurs la executor:) si daca stiti cam cat este onorariul unui executor in asemenea situatii mi ar fi de un real folos.
Puteti face plangere penala pt abandon la sectia de politie, dar sunt de parere ca va fi respinsa ca tardiv introdusa, pt ca plangerea se depune in termen de doua luni, nu supa doi ani.
De aceea ziceam sa gaceti intai cerere la judecatorie , sa aveti o alta pensie stabilita si apoi dupa doua luni de neplata sa depuneti plangere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajare bunuri-cedare cota 50% asupra unui teren gabriela_bil gabriela_bil Buna ziua, pe data de 26.05.2008 am divortat , in vederea incheierii partajarii bunurilor comune imobiliare a intervenit un contract de tranzactie, cu ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara original_lilith original_lilith sunt divortata din septembrie 2007. instanta a hotarat ca fostul meu sot sa plateasca pensie alimentara 90 lei pana la majoratul copilului. acesta a platit ... (vezi toată discuția)
Actionare in judecata pentru neplata pensiei alimentare maia34 maia34 Sora mea e divortata din 2012 iar fostul sot are sa ii plateasca pensia alimentara pentru un copil 135 lei pe luna din 01.08. 2012. Adica de la pronuntarea ... (vezi toată discuția)