avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

mam casatorit in 1990 eu aveam un apartament de la bunicii mei in propietatea statului dar era destinat pt casatoria mea mobilat la cheie dupa 4 ani am intalnit probleme din partea sotului si a soacrei eram la un pas sa ne despartim printre injuraturi soacra mea la influientat pe sotul meu sa dea divort si sami ia jumatate din casa vazand situatia asta mam decis sa vand apartamentul si sa cumpar o casa.din experenta avuta cu ei care mi-au furat bani si bunuri chiar si actele de la casa am decis sa cumpar casa pe numele mamei mele informata in procedurile legale care au urmat prin donarea casei pe numele meu vreau sa intreb:daca este donatie de la parintii mei el are drepturii? sunt amenitata ca daca dau divort imi distruge toate bunurile si casa ce trebuie sa fac si ce masuri sa iau?avem 2 copii unul major si unul minor din care el nu isi asuma responsabilitate de parinte bea permanent la munca nu merge si face mereu scandaluri in miez de noapte toata resposabilitatea este numai a mea in privinta copiilor.din acest motiv vreau sa incerc sa divortez asi vrea sa stiu procedura in momentul de fata stiind ca el sub nici o forma numi va da divortul.o alta intrebare care asi vrea sa stiu am vreo obligatie baneasca in caz de divort asupra lui (sai dau eu) dar el?va rog cu aproximatie spunetimi cat timp ar dura divortul pana sar finaliza? Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:21, 4 Ianuarie 2013
Puteti sa depuneti plangere la politie pentru amenintare.
Bunul e al dvs propriu daca parintii v-au donat, sotul dvs nu are dreptul la casa.
Puteti cere evacuarea lui in regim de urgenta pe motiv ca bea, face scandal, e violent.
Cu divortul nu trebuie sa fie dansul de acord, aveti destule motive de divort pt ca intstanta s aprununte divortul.
Puteti cere o prestatie compensatorie de la sot daca cereti si obtineti desfacerea casatoriei din culpa lui exclusiva.

Art. 390. -noul cod civil
(1) În cazul în care divorțul se pronunță din culpa exclusivă a soțului pârât, soțul reclamant poate beneficia de o prestație care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorțul l-ar determina în condițiile de viață ale celui care o solicită
Art. 391. -
(1) Prestația compensatorie nu se poate solicita decât odată cu desfacerea căsătoriei
(2) La stabilirea prestației compensatorii se ține seama atât de resursele soțului care o solicită, cât și de mijloacele celuilalt soț din momentul divorțului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum și de orice alte împrejurări previzibile de natură să le modifice, cum ar fi vârsta și starea de sănătate a soților, contribuția la creșterea copiilor minori pe care a avut-o și urmează să o aibă fiecare soț, pregătirea profesională, posibilitatea de a desfășura o activitate producătoare de venituri și altele asemenea. Forma prestației compensatorii

Art. 392. -
(1) Prestația compensatorie poate fi stabilită în bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori în natură, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care aparțin debitorului
(2) Renta poate fi stabilită într-o cotă procentuală din venitul debitorului sau într-o sumă de bani determinată
(3) Renta și uzufructul se pot constitui pe toată durata vieții celui care solicită prestația compensatorie sau pentru o perioadă mai scurtă, care se stabilește prin hotărârea de divorț.

Art. 388. - Distinct de dreptul la prestația compensatorie prevăzut la art. 390, soțul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soțului vinovat să îl despăgubească. Instanța de tutelă soluționează cererea prin hotărârea de divorț.

Art. 45 din legea 71/2011
Dispozitiile art. 388 din Codul civil privind acordarea despagubirilor sunt aplicabile in cazul in care motivele de divort s-au ivit dupa intrarea in vigoare a Codului civil.

Cererea de divort se depune la judecatoria de pe raza ultimului domiciliu comun insotita de urmatoarele acte : certificat de casatorie original, copie dupa certificatul dvs de nastere, chitanta cec care atesta plata taxei de timbru de 39 lei, timbru judiciar de 0.3 lei, copie dupa certificatul de nastere al copilului minor, copie dupa buletine dvs.
In cerere n afara de divort, cereti ca ambii parinti sa exercite autoritatea parinteasca fata de copil sau exclusiv de dvs daca dvs considerati ca aveti motive intemeiate, domiciliul copilului sa fie stabilit la dvs acasa, pensie 1/4 din veniturile tatalui, in legatura cu numle dvs- sa reveniti la cel anterior casatoriei si ce altceva mai doriti sa cereti.
Daca va hotarari sa-i cereti bani ca despagubire, impreuna cu pensia pt copil nu va plati mai mult de jumatate dinsalariul sau, sunt de parere ca va complicati si lungiti si mai mult procesul cerand bani. Ar fi necesar ca dovediti ca divortul va produce un dezechillibru, ori dvs va produce un bine ca scapati de un trantor.

Depuneti cererea de divort, apoi la aceeasi judecatorie cereti evacuarea lui pe calea ordonantei presedintiale.
Ar trebui sa apelati pt asta la un avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort magdabuc magdabuc buna ziua,m-am despartit de sotul meu care este plecat din tara,in comun nu avem decat un copil de 3 ani si jumatate.Intrebarea mea este daca pot baga divort ... (vezi toată discuția)
Divort janinabode janinabode buna.sunt intr-o situatie destul de penibila dupa o casnicie de 20,in care sotul s-a ocupat cu jocurile de noroc si nu a contribuit financiar in familie,am ... (vezi toată discuția)
Divort-infidelitate Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, este adevarat ca s-a dat o lege prin care sotul/sotia infidel/infidela prierde dreptul asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei? daca da ... (vezi toată discuția)