avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... nelamurire hotarare divort cu minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

nelamurire hotarare divort cu minori

buna seara, din decembrie 2012 am divortat si am o mare nelamurire..inca nu am primit hotararea de divort, dar pe portalul instantelor scrie....Stabileşte in sarcina reclamantei contribuţia la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a minorului... în natură, în limita unui cuantum de 300 lei şi obligă reclamanta la plata acesteia, în favoarea minorului, începând cu data introducerii acţiunii – 06.08.2012 - şi până la majoratul copilului. Stabileşte in sarcina pârâtului contribuţia la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a minorului..., în lei, în cuantum de 200 lei lunar, şi obligă pârâtul la plata acesteia, în favoarea minorului, începând cu data introducerii acţiunii – 06.08.2012 - şi până la majoratul copilului.Stabileşte locuinţa minorului ... la domiciliul mamei.Chiar nu inteleg?Eu cresc copilul si tot eu ii platesc..sau daca i se casuneaza paratului eu trebuie sa fac dovada platii catre el a sumei de 300 lei?mentionez ca in ceea ce priveste divortul sentinta e irevocabila.Ar trebui sa fac apel pentru celelalte capete de cerere..Mentionez ca la stabilirea cuauntumului pt mine...nu am avut nici o adeverinta de venit la dosar..iar pe parat l-a intrebat in sedinta publica ce venit are..adica l-a crezut pe cuvant..cee ace nu mi se pare deloc in regula...
Cel mai recent răspuns: simona. , utilizator 11:26, 5 Ianuarie 2013
"Oricum, chiar daca in hotarare scrie de cat trebuie sa fie contributia dvs, banii astia ii folositi pt copil, oricum puteti dovedi in caz ca va fi nevoie ca dvs cheltuiti cu copilul cel putin 300 de lei, iar adunat cu ai tatalui 500."..300 lei este exact o patrime din salarul meu...cu tot cu plata navetei (450 lei primesc pe naveta)...deci netul scade considerabil daca duc adeverinta de salariu..eu nu m-am gandit nici o clipa cand m-a intrebat asistentul social..de suma pe care o iau in mana..ca trebuie sa fac disocierea..si ca acest lucru ma va afecta..ideea este ca se presupunem ca i se casuneaza fostului sot sa imi ceara socoteala pt cei 300 lei pe care se presupune ca ii cheltui lunar cu minorul..eu cum ii dovedesc cu chitante din august pana incoace?sau de3 acum inainte eu trebuie sa pun exact fiecare bon deoparte astfel incat la sf lunii sa insumeze 300 lei?

ceea ce vreau eu sa ma lamuresc este daca..exista temei legal pt o astfel de formulare cu privire la plata in favoarea minoruluil de catre mama care de fapt se ocupa de cresterea si ingrijirea minorului?

Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator
exista
Art. 402. -
(1) Instanța de tutelă, prin hotărârea de divorț, stabilește contribuția fiecărui părinte la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor

Ridicati obiectii si in legatura cu suma. banii de naveta sunt bani cu destinatie speciala, in aia nu puteti intra ca nu mai aveti cum ajunge la munca.
Deci cereti stabilirea contributia dvs la max 1/4 din salariul net, depuneti adeverinta de salariu
Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator
multumesc de raspunsuri..astept hotararea sa fac apel sa depun adev. de venit..la apel pot sa cer si stabilire program de vizitare pt tata?...mentionez ca el nu a cerut ..judecatorul a zis in sala ca atata timp cat ne intelegem nu considera ca are fostul sot nevoie de program...in consecinta el toata ziua ma suna si seara tarziu..pe motiv ca intreaba de baiat si nu face decat sa ma sicaneze si sa ma jigneasca...i-am zis sa-si aleaga o zi pe saptamana cand sa-l ia la domiciulul lui si nu vrea..a venit cu amenintari si jigniri...copilul are 2 ani jumatate..
Luvyaly2013, parerea mea este sa faci apel si sa stabilesti un program fix de vizitare al copilului sau sa il ia la domiciliul sau iar daca va intelegeti pe urma si altfel este altceva. Problema este sa ai ceva scris cu privire la program. La mine, tatal copilului il ia in primul si al treilea weekend din luna si trei saptamani in vacanta de vara, dar il mai dau si de craciun, de paste si in alte dati. In cazul in care apar ceva probleme, tu respecti programul stabilit in instanta. Iar referitor la telefoane, nu esti obligata sa ii raspunzi la telefon in fiecare zi, ai si tu viata ta personala...mai tarziu lucrurile se vor mai aranja...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara copil minor CORMAN_2011 CORMAN_2011 Buna seara! In 2009 am divortat, desfacerea casatoriei fiind de comun acord. Din casatorie rezulta un copil minor, pentru care la vremea divortului nu am ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere minor adriana istrate adriana istrate Am intentat actiune de divort pe data de 20.12.2010, cerand -desfacerea casatoriei -incredintarea minorului -plata pensiei de intretinere pt minor incepand ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori victor77 victor77 buna ziua, Am divortat si prin hotararea de divort in fond, instanta stabileşte că fiecare dintre părinţi trebuie să contribuie la cheltuielile de ... (vezi toată discuția)