avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Plata cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Executare silită

Plata cheltuieli de judecata

Buna ziua,

Doresc un sfat juridic din partea Dvs. cum este mai bine sa procedez.
Am avut un proces civil pe care l-am pierdut, in consecinta am cazut in pretentii si trebuie sa platesc cheltuieli de judecata.
In cadul procesului (care a avut mai multe stadii procesuale) au fost 2 reclamanti iar eu am fost parat. Pe unul dintre reclamanti nu-l cunosc personal, iar cu celalalt am vorbit doar o singura data.
Unul dintre reclamanti a obtinut investire cu formula executorie pentru acele sentinte la care instanta m-a obligat pe mine la plata cheltuielilor de judecata (rejudecare in fond, apel si rejudecare in recurs, dupa casarea sentintei data in Apel, de catre Curtea de Apel, cu trimitere la rejudecare in recurs).
Una dintre sentinte pentru care s-a obtinut investire cu formula executorie a fost casata de Curtea de Apel (pe motiv de necompetenta materiala) si s-a trimis cauza spre rejudecare in recurs, unde am pierdut, hotararea de la rejudecare in recurs fiind irevocabila. Si pentru aceasta sentinta care a fost casata trebuie sa platesc ?
Pana acum creditorul nu a apelat la executor dar sincer nu stiu ce are de gand.
Cum este mai bine sa procedez ? Nici macar nu stiu carui reclamant sa trimit banii iar titlul executor nu l-am vazut, nu am primit nici o instiintare, putand deduce suma de plata doar prin insumarea sumelor din sentintele judecatoresti.
Ce ma sfatuiti ? Cum e mai bine sa procedez ? Ma gandesc ca daca platesc banii acelui reclamant care a obtinut investirea cu formula executorie, sa nu vina apoi si celalalt reclamant sa ceara pretentii. Nu stiu cum e mai bine sa fac.
Precizez ca stiu adresa postala a ambilor reclamanti asa cum apare in sentintele judecatoresti.

Astept sfaturile Dvs.

Va multumesc anticipat !

Cu stima,

Radu
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Ianuarie 2013
ContSters275905, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters275905 , utilizator 17:43, 5 Ianuarie 2013
In momentul in care vi se comunica somatie din partea executorului judecatoresc ,veti putea clarifica procedura de achitare obligatii dispuse de instanta de judecata prin plata in contul executorului judecatoresc
Acesta la randul sau dupa ce retine onorariu+cheltuieli de executare pune la dispozitia creditorului suma ce ii revine conform titlu executoriu
Multumesc frumos pentru raspuns.
Doua intrebari mai am...

1. La ce suma se poate ridica aproximativ onorariu executor + cheltuieli de executare, daca s-ar ajunge la executare silita ? (din ce am mai vazut pe net ar fi cam 10 % din suma ce ii revine creditorului conform titlu executoriu, dar va rog sa confirmati / infirmati).

2. Inainte de a incepe executarea silita, executorul judecatoresc trebuie sa ceara in mod obligatoriu instantei incuviintarea executarii silite ?

Multumesc frumos !

Cu stima,

Radu
Obligatoriu va cere incuviintarea executarii silite. Onorariul este cam 10 % din suma intr-adevar.

Sfatul meu este sa nu asteptati executarea silita si sa mai aveti alte cheltuieli de suportat, ci sa mergeti in instanta si sa verificati hotararile pronuntate in cauza (fond, recurs) sa vedeti cat aveti de platit in total si cui si sa faceti plata prin mandat postal catre fiecare dintre parti.

Daca nu va descurcati rugati un avocat sa studieze acele dosare impreuna cu dvs si sa va lamureasca. E mai ieftin asa.
Va multumesc foarte frumos pentru raspuns si pentru sfaturile oferite.
Una din probleme este ca procesul s-a desfasurat in provincie, eu am domiciliul in alt oras decat acolo unde s-a desfasurat procesul, sigur ca am avocat acolo si pot sa-l rog sa vada care este situatia.
Insa si eu am toate sentintele judecatoresti unde se specifica ce sume am de plata, calculul ar fi relativ simplu, mai ales ca pe Internet am verificat numerele de sentinta care au fost investite cu titlu executoriu.
Mai vreau sa va intreb un singur lucru.
Cum se plateste suma ? Fiecareia din parti ? Adica suma cheltuielilor de judecata cuprinse in toate sentintele judecatoresti trebuie impartita la 2 si fiecarui reclamant trebuie sa-i trimit prin mandat postal suma ce rezulta din acest calcul ? Adica sa presupunem ca in total as avea de platit 1000 RON (conform totalului sumelor specificate in sentintele judecatoresti), fiecarui reclamant trebuie sa-i platesc 500 RON ?
Precizez ca doar unul din reclamanti a facut cererea de investire cu formula executorie a hotararilor judecatoresti.

Multumesc frumos !

Cu stima,

Radu
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Ianuarie 2013
ContSters275905, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cheltuieli de judecata ContSters268881 ContSters268881 Buna dimineata, Am cateva intrebari si va rog sa ma ajutati sa inteleg... 1.Va rog sa ma lamuriti ce se intampla dupa ce instanta admite cererea de ... (vezi toată discuția)
incuviintare de catre instanta a executarii sentintei suciu_diana suciu_diana Buna seara, as dori sa va intreb daca mai este nevoie ca o sentinta definitiva data pe dreptul muncii, sa fie incuviintata de instanta, inainte ca ea sa ... (vezi toată discuția)
Titlu executoriu viomari viomari Bun ziua, Am o mare nelamurire,azi am fost la judecatoria sect 3 pentru a investi o sentinta cu titlu executoriu si ce credeti ca am patit? D-na de la ... (vezi toată discuția)