avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Valabilitate RCA incheiata pe numele noului proprietar ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Valabilitate RCA incheiata pe numele noului proprietar in cazul schimbarii proprietarului

Dat fiind preturile prohibitive practicate de societatile de asigurari pentru proprietarii de autoturisme cu varsta sub 25 ani am decis sa transcriu masina pe numele bunicului meu. Asigurarea mea a expirat la data de 28.12.2012. Cu aceiasi data am incheiat contract de vanzare - cumparare cu bunicul meu si o noua polita RCA pe numele lui. Conform contractului, bunicu este noul proprietar insa doar in data de 15 ianuarie 2013 am reusit sa obtin o programare la RAR pentru certificatul de autenticitate, deci doar in data de 16 ianuarie vom merge la politie pentru schimbarea certificatului de inmatriculare.
In aceste conditii asigurarea RCA este valabila in intervalul 1-15 ianuarie 2013?

Sa presupunem ca nu vom schimba certificatul de inmatriculare doar in luna martie. In aceste conditii asigurarea este valabila sau nu?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cosmintt26 , utilizator 23:09, 12 Septembrie 2013
In situatia asta ma aflu si eu, daca detine cineva mai multe informatii, ne-ar fi de mare ajutor!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
M- am interesat eu mai bine si va pot lamuri.

Privitor la valabilitatea vechii polite de asigurare, conform prevederilor art.29, alin.(2) din Normele RCA puse in aplicare prin Ordinul 14/2011 al CSA:

“ (2) În cazul înstrăinării unui vehicul în baza unor acte civile sub semnătură privată, pentru care există o asigurare obligatorie RCA valabilă, această asigurare rămâne în vigoare până la data dobândirii calităţii de titular al înmatriculării/înregistrării vehiculului de către noul proprietar. În cazul în care noul proprietar deţine o asigurare obligatorie RCA pe numele său, aceasta va fi considerată valabilă chiar dacă nu s-a efectuat procedura de înmatriculare/înregistrare pe numele său. “

Asadar asigurarea va fi valabila indiferent de numele pe care este incheiata (numele fostului propr sau numele dvs).
Eu am intrebat atat un politist cat si societatea de asigurari despre aceasta situatie. Raspunsul societatii a fost ca daca inchei asigurarea pe numele noului proprietar ai la dispozitie 30 zile pentru inmatricularea autoturismului pe numele acestuia, in caz contrar asigurarea nemaifiind valabila (Uniqua Baia Mare). Politistul (sef de circulatie) a raspuns ca asigurarea trebuie sa fie pe numele proprietarului din certificatul de inmatriculare in caz contrar existand riscul de a se retine certificatul, amenda etc. Totusi, daca in cerificatul de inmatriculare exista mentiunea "instrainat catre x la data y" si exista contractul de vanzare cumparare, atunci politia poate accepta si asigurarea pe numele noului proprietar cu conditia sa nu fi trecut prea mult timp de la instrainare. Politistul nu a mentionat cat timp anume este permis; cred ca acest lucru depinde de subiectivismul fiecarui politist in parte.
Astazi am facut RCA pe numele proprietarului din talon, pe 6 luni. La un control, ar trebui sa nu am probleme, rca valabil, acte valabile, asta pana in cazul in care scoate talonul si vede scrie "Instrainat catre...", la mine a trecut o saptamana peste acea luna...pentru ca nu am incotro, o sa merg asa pana pe 15 martie, cand va intra in vigoare noul timbru de mediu.
O sa fie nasol ca dupa 15 martie, sa zic pe 18, va trebui sa faceti alt rca, pe numele dvs ca sa puteti inmatricula masina. Cu rca-ul facut astazi nu veti putea inmatricula masina.

Iar preturile la rca nu sunt deloc mici :(

Ca si recomandare personala, in cazul unui control, eu va sfatuiesc sa NU aratati talonul masinii. Daca un politist vede ca au trecut de 30 de zile de la data instrainarii conform legii se va ridica talonul, se vor ridica numerele, amenda este si ea de milioane bune bune (vreo 8) si nu veti avea voie nici macar sa va continuati drumul. Veti fi obligat sa luati masina pe platforma. Este o contraventie destul de grava asta, neperfectarea actelor in termenul legal.
Daca dvs nu aratati talonul (spuneti ca l-ati uitat acasa) atunci politistul va va sanctiona doar pentru neprezentarea actelor la control amenda este de 180lei in 48 de ore.
Bineinteles puteti risca sa aratati talonul si sa apelati la bunavointa politistului sa va inteleaga.
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2013
cosmintt26, utilizator

Alte discuții în legătură

Asigurare casco instrainare alinaflorentina123 alinaflorentina123 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pe urmatoarea speta: - am cumparat un auto prin contract de vanzare cumparare din Romania; vechiul ... (vezi toată discuția)
Asigurare rca costelpandele costelpandele buna ziua din nefericire am suferit un accident auto al carui vinovat sunt .masina pe care o conduceam erea cumparata de mine in urma cu vreo trei luni pe care ... (vezi toată discuția)
Cat pot circula cu masina neinmatriculata mradrian mradrian Va salut, Anul trecut in noiembrie, am cumpărat o masina, iar la fisc am luat-o pe la jumătatea lui ianuarie 2016, deci cele 30 de zile necesare ... (vezi toată discuția)