Buna ziua,
Am cumparat o parcela de teren in 2007 pt constructie imobil. La momentul respectiv PUz-ul nu era terminat. Dupa terminarea PUz-ului am observat ca parcela noastra de teren urma sa fie strabatuta in intregime de o rascruce de drumuri. Am angajat un avocat si am cerut eliberarea autorizatiei de constructie, dar acest lucru ne-a fost refuzat printr-o adresa de la Primarie in care se preciza ca parcela va fi afectata de Puz-ul actual, dar ca Primaria nu dispune de fonduri.Am deschis un proces pe "obligatia de a face" in care obligam Primaria sa ne cumpere parcela,initial hotararea a fost in favoarea noastra urmand sa primim cv terenului la pretul evaluat de un evaluator autorizat. Primaria a facut recurs si hotarea a fost definitiva si irevocabila in folosul Primariei, noi pierzand cauza pe motiv ca " nu am aplicat speta din lege corespunzatoare, deoarece Tribunalul nu poate obliga Primaria sa cumpere ceva, acest lucru putand fi hotarat de Primarie in sedintele sale interne".Ideea este ca m-am adresat Primariei in nenumarate randuri, chiar solicitand aprobarea in sedinta a cumpararii parcelei, dar primarul a zis sa ne dresam instantei pt ca nu are fonduri si doar cu hotarare judecatoreasca ne poate despagubi.Mentionez ca Primaria a mai despagubit o fam in zona noastra, tot prin aprobare in sedinta dar cand ne-am solicitat noi drepturile pt ca practic de 5 ani suntem blocati, (nu putem vinde sau construi pe terenul respectiv)au spus ca nu mai au fonduri si ulterior au facut recurs cand hotararea ne era favorabila.Mentionez ca nu s-au inceput lucrarile pt noul PUz in zona.
Intrebarea mea este daca m-as putea adresa CEDO pt aceasta cauza sau ce pot face pt a-mi debloca terenul.
Multumesc!
Curtea poate fi sesizată printr-o cerere daca pretindeti ca sunteti victimă a unei încălcări, din partea Romaniei , a unui drept fundamental prevazut in Conventie.
Pentru sesizarea Curţii este necesar de a fi respectate anumite condiţii.
Regula este ca va puteti adresa instantei Cedo in termen de 6 luni de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii instantei din tara, in caz ca vi s-a incalcat un drept prevazut de Conventia dr. omului.
Da, in conditiile in care s-a incalcat un drept fundamental puteti sesiza CEDO.
Trebuie insa sa se finalizeze un proces si dupa aceea sa faceti sesizarea.
Nu vă pot da decât sfaturi de principiu, având în vedere că nu cunosc speța dvs.
1. Deci, ca principiu, Articolul 1 al Protocolului 1 Adițional la Convenția Europeană ocrotește dreptul de proprietate, prevăzând:
" Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale.
Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru cauza de utilitate publica si în conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international."
Prin urmare, exproprierea este permisă, dar cu despăgubiri.
2. Intervențiile Statului în dreptul de proprietate - ingerința acestuia - este analizată de către CEDO punctual, ținându-se seama de mai multe aspecte:
- dacă a existat o ingerință în dreptul de proprietate;
- dacă respectiva ingerință a fost prevăzută de lege,
- dacă ingerința corespundea interesului public;
- proporționalitatea ingerinței.
3. CEDO a statuat, în jurisprudența sa, și asupra noțiunii de expropriere de fapt - vezi, printre altele, Cauza Burghelea impotriva Romaniei, Cererea nr. 26.985/03, Hotărârea din 27 ianuarie 2009.
Prin urmare, strict ca principiu, se poate încerca dovedirea unei încălcari a dreptului de proprietate în asemenea cauze.