avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii SALARIU LUNA DECEMBRIE
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

SALARIU LUNA DECEMBRIE

Buna seara.

1)Cata zile lucratoare au fost in total in luna decembrie?
2) Ce zile (cele declarate libere sau sarbatori legale din luna decembrie) trebuiesc platite 100%?
3) 31 DECEMBRIE ESTE ZI LIBERA SI SE INCADREAZA LA SPORUL 100%?
Cel mai recent răspuns: ela david , utilizator 19:38, 7 Ianuarie 2013
1. Luna Decembrie = 19 zile lucratoare

2. Salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere.

3. 31.12.2012 a fost zi libera pentru cei din sectorul bugetar si optional pentru cei din sectorul privat.
31.12.2012 se poate spune ca este zi lucratoare, avand in vedere compensarea acesteia cu munca in data de 19.01.2013 pentru cei din sectorul bugetar.
Dar de ce sunt decat 19 zile? Adica la calcularea salariului pe luna decembrie voi lua in calcul 152 de ore lucrate?( 8ore/zi * 19 zile)??
Luna decembrie are doar 19 zile lucratoare (152 ore), deoarece din cele 31 de zile calendaristice se scad sambetele si duminicile (care nu sunt zile lucratoare, ci zile de repaus saptamanal), adica 5 sambete si 5 duminici, precum si sarbatorile legale (25 si 26 decembrie): Ziua de 1 Decembrie, zi de sarbatoare legala, a cazut intr-o zi de sambata, s-a scazut la sambete.
31 - 10 - 2 = 19

Salariul lunar pentru munca prestata se calculeaza impartind salariul de incadrare (cel stabilit in CIM) la numarul total de ore lucratoare din luna de calcul, apoi se inmulteste cu numarul de ore efectiv lucrate de angajat (care poate fi diferit de totalul lunar de ore lucratoare, in cazul in care angajatul are CO, concediu medical sau alte absente).

Codul muncii:
ART. 111
Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.
ART. 112
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
(2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.
ART. 113
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
Chiar daca luna decembrie 2012 are doar 19 zile lucratoare, salariul aferent acestei luni nu va fi mai mic decat al unei luni cu 20, 21 sau 22 de zile.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarbatori legale, zile libere. ain ain Buna ziua Lucrez in ture, 2 zile si 2 zile sunt libera. Tura mea cade exact in cele 2 zile de sarbatoare legala care urmeaza. Angajatorul spune ca nu mi ... (vezi toată discuția)
se platesc sau nu, orele efectuate sambata, duminica? swamerra swamerra Decizia 1415/2009 a Curtii Constitutionale se refera si la orele efectuate in zilele nelucratoare sau, exclusiv la \"orele suplimentare\"?? art. 20 din ... (vezi toată discuția)
Munca in ture iuliana622 iuliana622 fiti amabili,asi dori o lamurire,lucrez ca si laborant la o statie de tratarea a apei/oras,in ture de 24/72,indiferent cum cade tura,in zile de sambata sau ... (vezi toată discuția)