avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune/ schimb apartamente
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune/ schimb apartamente

Buna ziua, am urmatoarea speta: un frate si o sora ai caror parinti traiesc. Parintii au un apartament cu trei camere, fata lor unul cu doua. Parintii vor sa faca schimb de apartamente cu fata, in asa fel incat apartamentul cu doua camere sa ramana baiatului dupa moartea lor iar cel cu trei camere, fetei (asta in conditiile in care baiatul a mai primit anterior si alte bunuri care echivaleaza cu diferenta).
Se doreste, pe de o parte ca fiecare dintre frati sa aiba apartamentul pe numele lui, dar si parintii sa fie acoperiti in caz de ceva. Cum se poate rezolva dpdv al actelor? Act de vanzare cumparare? Apartamentul cu trei camere sa fie pe numele fetei, iar cel cu doua camere pe numele baiatului, dar cu uzufruct (parintii sa stea in el cat timp traiesc)? Ideal ar fi ca apartamentul cu doua camere sa treaca pe numele parintilor, iar fata sa semneze un act notarial cum ca nu are pretentii asupra acestuia, la succesiune - dupa moartea parintilor. Se poate?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: rosetta , utilizator 13:46, 8 Ianuarie 2013
Parintii cu fiica pot face la notariat schimb de apartamente, ulterior parintii sa vanda fiului apartamentul rezervandu-si dreptul de uzufruct viager asupra acestuia.
daca fac doar schimb de apartamente , dupa decesul parintilor si fiica are drept de mostenire asupra apartamentului ce se doreste a ramane fratelui. Nu se poate incheia acum un act prin care fiica sa renunte la ce ar avea dreptul dupa moartea parintilor.
Buna ziua, va multumesc pentru raspuns! Mai am o intrebare: daca parintii vand fiului apartamentul cu doua camere, si sa zicem ca se intampla ceva rau - nu stiu, poate fiul divorteaza, decedeaza, etc., in ce masura dreptul de uzufruct ii protejeaza pe parinti? Exista vreun risc ca acestia sa fie dati afara din casa??? Sau dreptul de uzufruct functioneaza ca si cand apartamentul ar fi pe numele lor?
Va multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi-am păstrat uzufructul unui apartament pe care l-am donat fiului meu, dar nora mea îl obligă să mi-l dea înapoi, amenințând că în caz contrar divorțează. ce mă sfătuiți să fac? BarbuViorica BarbuViorica Parintii mei aveau un apartament.Dupa moartea mamei am dezbatut taxa de succesiune si partajul impreuna cu tata,fratele si eu(fiica).Eu (fiica) am o fata si un ... (vezi toată discuția)
Vanzarep-cumparare/donatie/testament ? ContSters37976 ContSters37976 Parintii s-au despartit , au vandut ap , fiecare si-a luat partea , ca apoi sa-si cumpere cate un ap. cu o camera .Eu ( fiica) am ramas alaturi de mama , ... (vezi toată discuția)
Eu impreuna cu sotul detinem un apartament proprietate personala ... BarbuViorica BarbuViorica Eu impreuna cu sotul detinem un apartament proprietate personala ,avem 2 copii ,o fata si un baiat. Eu am mostenit un apartament de la parinti si fiul meu este ... (vezi toată discuția)