paul sosoi a scris:
În luna iunie 2008 a decedat tatal meu, pensionar în varsta de 63 de ani.Mama mea poate beneficia de pensie de urmas avand in vedere ca nu beneficiaza de nici un venit ?
Dupa decesul tatalui meu mama a primit pe o perioada de 6 luni cuantumul pensiei tatalui meu. Dupa aceasta perioada cei de la Casa de Pensii au instiintat-o ca nu va mai beneficia de nici un ajutor de pe urma tatalui meu.Mentionez ca mama a lucrat la CAP , urmand ca in toamna anului curent sa beneficieze de pensie de drept.Va rog sa-mi dati un raspuns daca mama mea poate beneficia de pensie de urmas in urma decesului tatalui meu.Va multumesc !
Eu va voi enumera cazurile in care sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas doar 6 luni iar dvs. verificati daca a procedat corect casa de pensii:
-durata casatoriei a fost mai mica de 10 ani;
-mama dvs. nu este invalida gradul I sau II;
-mama dvs. realizeaza venituri lunare pentru care asigurarea este obligatorie sau aceste venituri sunt mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Daca mama dvs. nu se incadreaza in cele enumerate mai sus, avea dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii.
Desigur, din momentul in care are dreptul la o pensie proprie, poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea